Prostreno.cz

Vyzrajte na chřipkovou epidemii s pomocí přírody

Sezona nachlazení a chřipek dosahuje vrcholu. Svůj organismus můžete podpořit také přírodní cestou s pomocí rostlin a bylinek. Ty pomohou nejen s posílením imunity, ale jsou podporou i při samotné léčbě.

Posilujte imunitu

„Během chřipkových období je nejdůležitější posilování imunity, a to především dostatečným přísunem vitaminů a správně zvolenými výtažky z rostlin a bylinek. Ty jsou vhodné ve formě olejů, jako je například měsíčkový nebo rakytníkový olej, vhodná je také echinacea, kterou lze užívat v různých podobách – jako čaje nebo tinktury. Imunitu oslabuje také nedostatečný spánek a zvýšený stres. Doporučuji proto kombinaci rostlin a vitaminů, které přispívají k podpoře imunity, jako jsou například extrakty z černého bezu a křenu, ale také vitamin B12 přispívající ke snížení míry únavy a vyčerpání,“ říká PharmDr. Petr Fifka, Silvanols.

Při rýmě pomohou oleje i tinktury z bylinek

Málokterá viróza či nachlazení se obejde bez ucpaného nosu a rýmy. Míra nepříjemností při rýmě pak často souvisí také s věkem. Léčbu je dobré podpořit kapkami či spreji do nosu. Při rýmě jsou vhodné především bylinkové spreje ve formě hydrogelu, které z nosu nevytékají, ale ulpívají na sliznici. Ve složení by pak ideálně neměly chybět tinktury z měsíčku či olej z rakytníku, které pomáhají s regenerací sliznice, stejně jako například tinktura z echinacey nebo oleje z jedle či máty, které snižují její podráždění a společně s eukalyptem mají antibakteriální a antivirový účinek.

Bylinkové oleje zklidňují bolesti v krku

Při pocitu podráždění nebo bolesti v krku je důležité jeho zklidnění, to umožňují právě olejové spreje do krku. Oleje mimo jiné zabraňují i pocitu sucha v hrdle, a ulevují tak i při dráždění ke kašli. „Při bolesti v krku, podrážděné sliznici nebo chrapotu doporučuji především oleje z rakytníku, měsíčku, bergamotu či máty, které mají antibakteriální, protizánětlivé a antivirové účinky. Přinášejí tak rychlou úlevu od symptomů,“ říká PharmDr. Petr Fifka.

Síla rostlin při kašli

Při potížích s průduškami a pro zdravé dýchací cesty mohou pomoci přírodní látky obsažené v boswellii, borovici nebo anýzu. Rostlinné výtažky můžete užívat jednoduše i ve formě tobolek nebo ve formě čajů či k inhalacím. Přírodní silice, například extrakt z boswellie, pomáhají uchovat zdravé průdušky a dýchací cesty, další přírodní látky přispívají k rozpouštění hlenu a usnadnění vykašlávání. Dále lze užívat sirupy s jitrocelem, černým bezem, mučenkou a propolisem, které jsou vhodné i pro děti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat