Co je koronavirus.Zdroj: DeníkV plzeňských obchodních centrech začala rychle mizet mouka, mléko, sůl nebo těstoviny. „Jeli jsme s manželem na běžný nákup. Chtěla jsem si koupit kilo hladké mouky, není tu ale jedna jediná,“ postěžovala si paní Ludmila z Plzně v jednom z obchodů a dodala, že když vidí, jak lidé panikaří, vydá se ještě do dalšího supermarketu. „Mám strach, že už mouku neseženu. Raději nakoupím do zásoby,“ uzavřela.

Oproti tomu si paní Zuzana z Nepomuku jela udělat zásoby cíleně. „Včera jsem četla na internetu, že lidé začali brát obchody útokem. Tak jsem si vzala půl dne dovolené a vyrazila se zásobit. Mám strach, že za pár týdnů budou regály prázdné,“ vysvětlila.

Rondel na archivním leteckém snímku
Osud Rondelu vyvolává emoce

Trvanlivé potraviny skupují také občané Rokycan. „Ve čtvrtek ráno jsme byl nakoupit. V Lidlu neměli těstoviny, v Penny zase chyběla mouka a mléko,“ řekl Václav Vrána z Rokycanska.

Zvýšený prodej potravin zaznamenal také obchodní řetězec Lidl. Podle jeho tiskové mluvčí Zuzany Holé nakupují zákazníci především trvanlivé potraviny, tedy těstoviny, rýži, mouku, trvanlivé mléko a konzervy. „Prodej těchto výrobků několikanásobně stoupl. Jsme proto v úzkém kontaktu s našimi dodavateli, abychom zabezpečili plynulé zásobování zvýšeného množství těchto potravin a zákazníkům zajistili plnou nabídku zboží,“ uvedla Holá.

To potvrdila také mluvčí Kauflandu Ivana Dvořáková. „Zaznamenali jsme zvýšený zájem o trvanlivé potraviny. U těchto produktů může dojít ke krátkodobému nedostatku. S dodavateli však pracujeme intenzivně na tom, aby byla dostupnost zboží zajištěná,“ informovala Dvořáková.

Nákupní šílenství údajně zatím nepostihlo maloobchodní prodejny COOP. „Situaci sledujeme, ale s extrémním nárůstem prodejů jsme se zatím nesetkali,“ sdělil mluvčí COOP Lukáš Němčík. Deník oslovil rovněž tisková oddělení Billy a Glóbusu, ta se však do termínu uzávěrky k problému nevyjádřila.

Koronavirus.Zdroj: Deník