Svět krásy začíná v Dobrouči. Česká kyselina žehlí vrásky a bělí pleť i v Asii

29. únor 2020

Společnost Contipro patří mezi největší výrobce kyseliny hyaluronové na světě. Existuje třicet let a stále se rozvíjí. Má špičkové vědce, technologie i vlastní školu.   

V Dolní Dobrouči, která leží v podhůří Orlických hor, žije dva a půl tisíce obyvatel. Zároveň je to místo s velkou koncentrací vysokoškolsky vzdělaných lidí. Firma totiž zaměstnává špičkové odborníky v oblasti výzkumu i výroby vyspělých technologií. Zabývají se klíčovou surovinou současného farmaceutického a kosmetického průmyslu. Tou je kyselina hyaluronová. Firma, která patří mezi tři až pět největších výrobců na světě, ji dodává asi do 70 států, do zahraničí směřuje 95 procent celkové produkce.

V hlavní roli přátelské bakterie

Společnost Contipro využívá při výrobě kyseliny hyaluronové biotechnologické procesy. Kyselinu získává z buněčných stěn bakterií druhu Streptococcus zooepidemicus. „Pro naši výrobu jsme vytvořili vlastní kmen, zbavený všech patogenů. Jsou to přátelské bakterie, které pracují pro nás,“ vysvětluje generální ředitel a spoluzakladatel firmy Vladimír Velebný.

V nerezových tancích dochází k množení bakterií a jejich obalování kyselinou hyaluronovou

Základním článkem výroby kyseliny hyaluronové pro kosmetický průmysl jsou velké nerezové tanky, v nichž bakterie kyselinu produkují. „Tank se napustí živnou půdou, hlavně cukry. Bakterie se v něm během jednoho dne rozmnoží a obalují se kyselinou hyaluronovou. Z nich potom kyselinu získáváme,“ dodává vedoucí marketingu Ondřej Jireš.

„Zaměřujeme se ale na vědeckou část kosmetiky, na výrobu látek, které mají pozitivní účinky a bojují proti stárnutí pleti. Nevyrábíme ale produkty pro koncové zákazníky, žádné krémy. Výsledkem procesu kvašení a následného čištění je kyselina hyaluronová v podobě bílého prášku,“ doplňuje Jireš.

Kyselina, která umí bělit pleť

Velký zájem o produkty společnosti Contipro mají firmy v Asii. „Jako jediní na světě jsme upravili kyselinu hyaluronovou tak, že kromě svých běžných vlastností, jako je hydratace a zvyšování elasticity, dokáže bělit pleť. Na asijském trhu jsme měli mnoho odběratelů, ale díky tomuto typu kyseliny jsme získali mnoho dalších zakázek,“ dodává vedoucí marketingu.

V závislosti na své molekulové hmotnosti má kyselina různé biologické účinky. Hlavně v oblasti medicíny využití kyseliny hyaluronové rapidně roste. Výzkum společnost Contipro je komplexní. Firma vyvíjí, zkoumá a testuje všechny svoje produkty. „Nenakoupili jsme žádnou licenci, nepoužili cizí know how. V podstatě to, co vyrábíme, jsme si ve firmě i vyvinuli a musíme vědět, že to funguje. Takže všechny produkty testujeme z pohledu funkčnosti a také bezpečnosti,“ dodává ředitel Vladimír Velebný.

Vědecké laboratoře Contipro tak neustále pracují na výzkumu různých forem kyseliny, např. nanovláken. „Testujeme nanovlákna kyseliny a jejich použití v medicíně v podobě zdravotnických prostředků, typu bandáží nebo jako nosiče léčiv pro farmacii,“ vysvětluje vedoucí výzkumu oblasti nanovláken Kateřina Knotková.

Testovací technologické zařízení pro výrobu kyseliny hyaluronové ve zmenšeném měřítku

V oblasti medicíny mají velkou budoucnost hydrogely. „Usilujeme o vývoj hydrogelových filmů, které bude používat chirurgie, například k oddělování orgánů, aby nedocházelo ke srůstům. Tyto folie, poté, co splní svůj účel, se v těle samy dokážou rozložit, protože jsou vyrobené z materiálu, který je tělu vlastní,“ doplňuje Ondřej Jireš.  

Věda, výzkum a vzdělávání

Firma si své potenciální zaměstnance vychovává v podstatě už od dětství. V Žamberku má firemní základní školu Erudio, žádaný je také program Fybich (fyzika – biologie – chemie) pro středoškoláky, kterým nabízí i studijní pobyty v rámci Letní školy, vědeckovýzkumnou praxi i odborné semináře. Každý rok pod vedením odborníků připravuje v laboratořích firmy svou diplomovou nebo disertační práci řada vysokoškolských studentů.

Rodinnou firmu vybudoval od nuly

Společnost Contipro vybudoval biochemik Vladimír Velebný. Po studiích na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně se věnoval výzkumu na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Důležitým momentem se stal jeho zahraniční pobyt ve francouzském Lyonu, kde v Institutu kůže obdivoval propojení výzkumu a výroby.

Spoluzakladatel a majitel ryze české společnosti Contipro Vladimír Velebný

Po roce 1989 začal Vladimír Velebný s výrobou sportovní výživy, pronajal si laboratoř a jeho plány a životní sen dostávaly jasnější obrysy. Contipro založil společně s dalšími partnery v únoru 1990. První linku na kyselinu hyaluronovou spustili v roce 1992. V roce 2019 firma dosáhla obratu téměř jedné miliardy korun. V roce 2019 Contipro dosáhlo obratu téměř jedné miliardy korun. Docent Velebný je nyní jediným majitelem této ryze české firmy.

autor: BRA
Spustit audio

Související