Dnes Čtvrtek - jasno 3°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 4°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 12 schválila rozpočet na letošní rok, počítá s několika velkými investicemi
Výstavba nové radnice bude letos stát 321 milionů korun. Vizualizace: Facebook P12

Praha 12 schválila rozpočet na letošní rok, počítá s několika velkými investicemi

Praha 12 bude letos hospodařit se schodkem 400 milionů korun, o 83 milionů nižším než loni. Rozpočet, který včera schválilo zastupitelstvo, počítá s příjmy 520,4 milionu a výdaji 920,5 milionu korun. Schodek chce Praha 12 krýt z vlastních zdrojů.

Letos bude Městská část Praha 12 hospodařit s 920 miliony korun, loni to bylo 956 milionů. Čtyřistamilionový schodek způsobený investicemi bude pokryt dotacemi a finančními a účelovými prostředky z minulých let. Nejvyšší částku radnice zaplatí za chod městské části a za výdaje do vzdělávání a škol. I přes růst nákladů a platů v rozpočtové sféře jsou provozní výdaje zachovány ve stejné výši jako v roce 2019.

Mezi největší investice patří ty do mateřských škol. Jsou o objemu 36,3 milionu a základních škol ve výši 77,8 milionu korun. „Vůbec největší investiční akcí je výstavba nové radnice, na níž je letos plánována částka 321 milionů korun,“ uvedl 1. místostarosta Prahy 12 Vojtěch Kos (ODS). Revitalizace Sofijského náměstí spolkne letos 33 milionů korun.

Dalšími velkými investicemi je stavba nových sociálních bytů v domu pro startovací bydlení v ulici Modřanská.  Na jejich výstavbu se počítá s částkou 50 milionů. Tu by měla pokrýt dotace od magistrátu.

„Dále hasičská stanice v Cholupicích, kulturní centrum na Točné, nová mateřská škola poblíž cukrovaru. A budeme dělat vše pro to, aby se dalším velkým rozjetým projektem stala i stavba nové základní školy v Komořanech. Ani u jedné z těchto akcí se však nepředpokládá, že by se mělo začít se samotnou stavbou v roce 2020," řekl ČTK starosta Prahy 12 Jan Adamec (Piráti).

Oproti roku 2019 se v rozpočtu na letošek výrazně navýšil objem financí na dopravu, a to o 12,5 procenta a na životní prostředí o 3 procenta. „Zároveň myslíme i na obyvatele Točné a dalších lokalit, které ještě nejsou odkanalizovány. V rozpočtu navyšujeme kompenzace za vyvážení septiků o 32 procent. Ruku v ruce s tím ale spolupracujeme s hlavním městem, aby se kanalizaci povedlo co nejrychleji dostavět,“ dodal místostarosta Kos.


Autor: red

Tragická nehoda na železnici

Dnes ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

Dnes ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

Včera ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Další články
Nahoru