Hlavní obsah

Novým šéfem ruské atletiky je podnikatel Jurčenko

Moskva

Novým předsedou ruského atletického svazu byl zvolen podnikatel a bývalý viceguvernér Jevgenij Jurčenko, který ho má vyvézt z dlouhodobé krize a pomoci obnovit ruské členství ve světové atletické federaci. Svaz byl bez předsedy od listopadu. Začátkem února odstoupil i výkonný výbor poté, co mu vláda na měsíc pozastavila státní akreditaci.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Novým předsedou ruského atletického svazu byl zvolen podnikatel a bývalý viceguvernér Jevgenij Jurčenko.

Článek

Jednapadesátiletý Jurčenko, jenž má se sportovním managementem minimální zkušenosti, byl před dnešní volbou jediným kandidátem. Zbývající tři odstoupili v průběhu tohoto měsíce. Za Jurčenkem údajně stojí Kreml.

Předchozí předseda Dmitrij Šljachtin rezignoval loni v listopadu poté, co ho společně s dalšími šesti lidmi světová federace suspendovala kvůli podezření, že se pomocí falešných lékařských dokladů snažili krýt výškaře Danila Lysenka.

Ruský svaz je kvůli dopingu suspendován od roku 2015 a atleti od té doby směli po splnění podmínek soutěžit na mezinárodních akcích jen jako neutrální. Minulý měsíc však Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) navrhla, aby v případě prokázání viny v Lysenkově případu nesměli ruští sportovci závodit ani s neutrálním statusem a aby byla ruská federace z World Athletics zcela vyřazena. To by mohlo vést k neúčasti všech ruských atletů na olympijských hrách v Tokiu.

Reklama

Související témata: