Co na závodníky v sobotu čeká. Pravděpodobně dost špatné počasí. Závodníci si projížděli důležité hellingy (dlážděné kopce) v týdnu před závodem a nebylo to nic příjemného, pršelo, padal i sníh a teoloty se držely jen těsně nad nulou. Na startu v Gentu by dopoledne mohlo pršet, ale nebude moc chladno, kolem deseti stupňů. Očekává se silný vítr, až kolem 40 kilometrů za hodinu. V cílovém Ninove by také mělo pršet a je proto pravděpodobné, že se závodníci budou muset popasovat se složitými povětrnostními podmínkami. 

Štybar a Van Avermaet nemají z počasí radost 

Déšť a zima rozhodně nesedí každému. Problémy s tím mají Greg Van Avermaet, ale i Zdeněk Štybar. Takové podmínky naopak vyhovují například Timu Wellensovi a samozřejmě mistru světa Madsi Pedersenovi. 

Nesnáším to, říká Zdeněk Štybar o předpokládaném počasí v rozhovoru s Het Nieuwsblad. Připomíná mi to mistrovství světa v Yorkshiru, kde jsem byl v životní formě, ale dostal jsem křeče a ještě týden poté jsem je cítil. Počasí může rozhodnout. A ano, musíme počítat s Madsem Pedersenem.

Greg Van Avermaet je prokazatelně ve velmi dobré kondici, ale chladné počasí mu také nevyhovuje. Ale závod v minulosti už dvakrát vyhrál, ačkoliv podmínky nikdy nejsou stoprocentně přivětivé. Je pro mě výhodou, že se otepluje. I když se mi to počasí moc nelíbí. Déšť je větší problém než zima. I když i chaldno pociťuji kvůli nižší váze o něco víc. Třeba Ian Stannard nepatří mezi nejštíhlejší závodníky a několikrát na Omloopu zazářil. 

Trik je v tom, obléci se tak, aby se tělo neochladilo, ale ani není dobré se obléci příliš. Nikdo se nedokáže chránit před deštěm, voda vleze všude.V sobotu budeme potřebovat pláštěnky, ale před koncem je musíme sundat a při silném větru to nebude příjemné. Za takových okolností jsem nikdy nepředvedl své nejlepší výkony. 

Van Avermaet má několik tipů na závodníky, kteří jsou v dešti a chladnu dobří. Špatné počasí má rád Tim Wellens, ale daří se i Dylanu Teunsovi. Viděl jsem Dylana zajíždět dobré výsledky za takových podmínek. Podobně je na tom Wout van Aert. Naopak Philippe Gilbert má podle van Avermaeta radši teplo. 

Důležitá bude i technika. V suchých podmínkách Van Avermaet jezdí galusky široké 26 mm, na mokrý závod nasadí 28mm. Chci zkusit galusky široké 28 mm a trochu si hrát s tlakem. S mírně větším povrchem máte také větší přilnavost. Jaký tlak jsem zvolil, je tajné.  

Trasa závodu 

Na závodníky čeká stejná trať jako loni. Ta se inspiruje starou tratí Kolem Flander, takže je na cestě z Gentu do Ninove 14 dlážděných úseků a rozhodující budou předposlední Muur van Geraarsdbergen ke slavné kapličce a poslední Bosberg. Muur je 17 kilometrů před cílem a Bosberg leží 13 kilometrů před cílem. Poté by na širokých silnicích před Ninove mělo foukat do zad a uspět by tak mohl i jednotlivec v úniku.

Ale na Omloopu se většinou nečeká až na poslední úseky a při těžkých podmínkách se peloton bude dělit mnohem dříve. Očekávejme otevřený závod. Deceuninck - Quick-Step se bude snažit využít početní převahy, všichni ostatní pojedou proti nim. 

Favorité 

Velmi dobrou formu prokazatelně mají Zdeněk Štybar, Dylan Teuns a Greg Van Avermaet. Největší favorit Mathieu van der Poel nestartuje, takže naší jedničkou je Van Avermaet, navzdory počasí. Loni se na Omloopu dařilo Teunsovi, Timu Wellensovi, vpředu se držel i Alexej Lucenko, ale ten závodit nebude, je ve Spojených arabských emirátech.

Důležitý bude přístup týmu Deceuninck - Quick-Step. Nemáme tři lídry, ale až šest, říká Zdeněk Štybar. Někdo musí ujet daleko před cílem a ostatní budou taktizovat. Máme dost závodníků, kteří dokážou vydržet v úniku dlouho, pokud to bude nutné. Máme jezdce na všechny scénáře. Kasper Asgreen byl loni druhý na Kolem Flander, je zde Yves Lampaert, Florian Sénéchal je rychlý. I bez Philippa Gilberta máme silný tým. Jak silný? Ukáže první víkend.

Favoritů je ale spousta. Velkou motivaci má Niki Terpstra, který loni kvůli zranění po pádu na Kolem Flander přišel o vrcholy sezóny. Vždy silný je Oliver Naesen, stejně jako Sep Vanmarcke a Tiesj Benoot, který poprvé pojede v dresu týmu Sunweb. 

Trek - Segafredo nasadí mistra světa Madse Pedersena a Jaspera Stuyvena. Philippe Gilbert byl nemocný, takže lídrem sestavy Loto Soudal by měl být Tim Wellens. Po několika letech se na Omloop vrací Alexander Kristoff. Norský cyklista miluje chladné počasí a déšť. Je odolný a velmi rychlý, navíc v týmu UAE Emirates panuje vítězná nálada. Patří k favoritům. 

Zvědaví jsme na Wouta van Aerta. Belgický cyklokrosař se dostal z komplikovaného zranění velmi rychle a je schopný závodit. Ale může i vyhrát? Nebude to snadné.  

Favorité Omloop Het Nieuwsblad: 

∗∗∗∗∗ Greg Van Avermaet

∗∗∗∗ Zdeněk Štybar, Dylan Teuns

∗∗∗ Tim Wellens, Yves Lampaert, Niki Terpstra

∗∗ Mads Pedersen, Alexander Kristoff, Oliver Naesen, Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke

∗ Trentin, Gilbert, Jungels, Valgren, Politt, Stuyven, Van Aert, I. Stannard, Rowe