Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Češi by měli zažít střet politiků stejné váhové kategorie jako v USA

  17:22
Je škoda, že Andrej Babiš nemá podobně silného, a především přímého vyzývatele, jako je v souboji o Bílý dům Michael Bloomberg pro Donalda Trumpa. Předseda ODS Petr Fiala či faktický šéf Pirátů Jakub Michálek sice ukazují svaly, ale zatím to nestačí. Pokrokáři by měli přesvědčit třeba amerického boháče českého původu Zdeňka Bakalu.

Po formálním přijetí Andreje Babiše dvojice zahájila soukromé jednání. foto: Veselin Vačkov

Na tramvajové zastávce jsem narazil na samolepku firmy Alphafighters, která propaguje v současnosti velmi populární boxerské zápasy v kleci. Nevím proč, ale hned mě napadl letošní souboj dvou bílých heterosexuálních alfa samců, jehož výsledek bude zajímat nejvíc lidí na světě. Bitvu mezi miliardáři Donaldem Trumpem a Michaelem Bloombergem o Bílý dům budou lidé sledovat jako střety typu Godzilla vs. King Kong. Věkově jsou na tom podobně. Trumpovi je 73, Bloombergovi o pět let víc. Trump měří 190 centimetrů, Bloomberg 173.

To vše by věštilo vítězství současného prezidenta, ale když se podíváme na majetky, má absolutní převahu bývalý starosta New Yorku (2002 až 2013). Bloombergův majetek byl loni odhadován na 64 miliard dolarů, zatímco Trumpův jen na tři, což znamená, že pravděpodobný kandidát demokratů je více než 20krát bohatší než republikánský prezident – a peníze ve volbách hrají důležitou roli.

Slepý svěřenský fond

Samozřejmě Bloomberg ještě musí svou kandidaturu vybojovat uvnitř Demokratické strany. A nebude to mít lehké, protože zejména šéf levicové frakce strany Bernie Sanders (78), který se u pokrokových vysokoškoláků těší velké oblibě, jde tvrdě proti Bloombergovi. Například minulý týden v diskusi šesti demokratických kandidátů na prezidenta v Las Vegas Sanders prohlásil, že Bloomberg nebude schopen přesvědčit široké společenské vrstvy, což je prý klíčem k porážce Trumpa.

O tom, co udělá Bloomberg se svou firmou, založenou v roce 1981, aby nebyl ve střetu zájmů, se spekuluje od chvíle, kdy ohlásil kandidaturu. Jeho štáb už sdělil, že pokud miliardář volby vyhraje, svoje mediální impérium nejdříve vloží do takzvaného slepého svěřenského fondu, kde původní majitel nesmí vědět, co se děje v jeho bývalé firmě, a následně ho prodá.

„Mike Bloomberg disponuje mnohem větším majetkem než 125 milionů Američanů žijících v nižších vrstvách společnosti dohromady. To není správné, je to nemorální,“ hřímal Sanders, který zřejmě hodlá předjet Mao Ce-tunga zleva. Bloomberg na to reagoval tím, že své peníze nezdědil, ale sám vydělal, a nyní je hodlá použít, aby porazil Donalda Trumpa, jeho slovy nejhoršího prezidenta USA v dějinách.

O tom, co udělá Bloomberg se svou firmou, založenou v roce 1981, aby nebyl ve střetu zájmů, se spekuluje od chvíle, kdy ohlásil kandidaturu. Jeho štáb už sdělil, že pokud miliardář volby vyhraje, svoje mediální impérium nejdříve vloží do takzvaného slepého svěřenského fondu, kde původní majitel nesmí vědět, co se děje v jeho bývalé firmě, a následně ho prodá. Bloomberg ale má jedno jisté: levicově liberální voliči uvítají, že svoje miliardy hodlá použít proti Trumpovi, a případný střet zájmů prezidenta a největší informační agentury na světě určitě nebudou chtít řešit speciálním zákonem lex Bloomberg.

Lex Babiš

Bloomberg výrazně nakročil do boje o Bílý dům v době, kdy čeští ústavní soudci po třech letech intenzivního zkoumání dospěli k názoru, že lex Babiš je v naprostém pořádku. A že je tedy při troše zjednodušení v pořádku, že těch zhruba tucet miliardářských rodin, které jsou v celostátní politice nepřiznaně, zákonem určilo miliardáři, jenž vstoupil do politiky otevřeně, co smí jako člen vlády vlastnit a co ne. Premiér svou firmu vložil do svěřenského fondu, sice ne slepého, ale zákonu vyhověl.

Bloomberg výrazně nakročil do boje o Bílý dům v době, kdy čeští ústavní soudci po třech letech intenzivního zkoumání dospěli k názoru, že lex Babiš je v naprostém pořádku. A že je tedy při troše zjednodušení v pořádku, že těch zhruba tucet miliardářských rodin, které jsou v celostátní politice nepřiznaně, zákonem určilo miliardáři, jenž vstoupil do politiky otevřeně, co smí jako člen vlády vlastnit a co ne.

Stejně je škoda, že Andrej Babiš nemá podobně silného, a především přímého vyzývatele jako Trump. I Češi by mohli konečně zažít souboj monster stejné váhové kategorie. Předseda ODS Petr Fiala či faktický šéf Pirátů Jakub Michálek sice tvrdě trénují, ukazují svaly, ale zatím to nestačí. Pokrokáři by měli přesvědčit třeba amerického boháče českého původu Zdeňka Bakalu, který žije ve Švýcarsku.

Věk na to má, miliardy po vydžusování dolů OKD také. Navíc by ho bylo možné nazvat malým českým Bloombergem, který kromě médií svými čistými penězi štědře financuje i Knihovnu Václava Havla. Škoda že už několik let nemá odvahu vrátit se do Česka. Přitom musí vědět, že nikdo z české policie a justice nemá odvahu na něho sáhnout.

Autor: