Hokej v číslech: Kdo jsou nejlepší hráči na oslabení?

Foto: Bílí Tygři Liberec

Po přesilových hrách se v rámci statistické rubriky Hokej v číslech podíváme na druhý aspekt speciálních týmů – oslabení. Na které hráče je v této herní situaci největší spoleh?

Stejně jako u přesilových her pojďme nejprve zjistit, které týmy jsou na tom nejlépe. Na prvním místě se nachází opět Liberec, který tak slaví Prezidentský pohár i díky výborně zvládnutým speciálním formacím,

Málo branek v oslabení inkasuje také Mladá Boleslav. A mezi nejlepších pět týmů patří i Zlín, Olomouc a Plzeň. Plzeň je společně s Libercem jediným týmem, který má zároveň jednu z nejlepších přesilovek a zároveň jedno z nejlepších oslabení.

Kteří hráči tedy mají významnou roli v oslabení vlastního týmu a vykazují nejlepší výsledky? Tentokrát jsme do úvahy brali hráče, kteří odehráli v nevýhodě minimálně 50 minut. Zaměřili jsme se na minimalizaci faktorů ovlivňující góly, tedy střely proti, především pak ze slotu. Velkou úlohu při oslabení však hraje i samotný brankář a jeho úspěšnost, což některé hráče, i přes dobré výsledky ve střeleckých statistikách, znevýhodnilo. Průměrně v letošní sezoně týmy inkasují sedm gólů za 60 minut a průměrná úspěšnost zákroků v oslabení se pohybuje na 87,3 %. Přehlíženou stránkou oslabení je pak i samotná generace ofenzívy, kterou jsme částečně také vzali do úvahy.

Ronald Knot

Ronald Knot je po Ladislavu Šmídovi v oslabení druhým nejvyužívanějším obráncem Liberce. Liberecké oslabení patří nejen v obdržených gólech k nejlepším v lize, ale i v rámci střel proti jsou Bílí Tygři nejlepším týmem, když proti nim mají soupeři za 60 minut hry 80,9 střeleckých pokusů a 31 pokusů ze slotu. S Knotem na ledě pak proti Liberci míří 80,35 pokusů soupeřů, z toho pouze 28,07 ze slotu, což je nejlepší extraligové číslo.

Branek potom Liberec obdrží 4,4 za hodinu herního času, sám jich však vstřelí v průměru 1,1. Gólový rozdíl je tak s Knotem na ledě 3,3 branky za 60 minut ve prospěch útočících týmů. Brankáři Liberce pochytají za Knotem 89,33 % střel, jsou tedy lehce nad ligovým průměrem.

Ondřej Dlapa

Jak jsme zmiňovali, Mladá Boleslav obdrží po Liberci v oslabení nejméně branek, a má tak i svého zástupce v našem výběru. Ondřej Dlapa dostává méně prostoru než tři jeho defenzivní kolegové, vykazuje však zdaleka nejlepší výsledky. Soupeři si při jeho pobytu na ledě vypracují pouze 74,85 střeleckých pokusů, což je v našem porovnání druhé nejlepší číslo. Rozdíl s Dlapou a bez něj je pak 23,52 pokusů za 60 minut. Ze slotu mají soupeři 31,97 pokusů – a i tady Boleslav bez Dlapy trpí, když najednou povolí o 11,36 pokusů více. 

Ralfs Freibergs

Ralfs Freibergs je v oslabení třetím nejvytíženějším obráncem Zlína. Co do střeleckých statistik je však zdaleka nejlepším, podobně jako Dlapa v Mladé Boleslavi. S Freibergsem na ledě Zlín inkasuje 3,66 gólu, to je druhé nejlepší číslo v klubovém srovnání se solidní úspěšností zákroků 90,62 %. Ve střeleckých statistikách Freibergs vyniká: soupeři se dostanou k 76,22 pokusům za 60 minut, což je čtvrté nejmenší číslo v extralize. Ze slotu si pak vytvoří 34,15 pokusů. Bez Freibergse na ledě jde proti Zlínu o 23,35 všech pokusů vice a o 10,05 pokusů ze slotu více.

Adam Musil

Mezi nejlepší pětici jsme vybrali i druhého zástupce Liberce. Adam Musil sice nepatří mezi nejvyužívanější hráče Bílých Tygrů, jeho výsledky jsou ale velmi dobré. S ním na ledě Liberec inkasuje 82,35 střeleckých pokusů soupeřů za 60 minut a 28,12 pokusů ze slotu, to ho řadí na druhé místo hned za Ronalda Knota. Gólový rozdíl s Musilem na ledě je potom mínus 3,35 gólu, když Liberec obdrží 4,02 gólu a vstřelí 0,67 branky za 60 minut. Liberečtí brankáři mají při pobytu Musila na ledě úspěšnost 89,83 %.

Petr Straka

Petr Straka je v Plzni nejvytíženějším útočníkem na oslabení, kde v průměru odehraje 2 minuty a sedmnáct vteřin za zápas. Soupeři si proti Plzni při jeho pobytu na ledě vytvoří 82,49 střeleckých pokusů a 28,75 pokusů ze slotu, což je třetí nejlepší číslo po Knotovi s Musilem. Bez Straky na ledě je pak počet pokusů soupeřů vyšší o 6,32 a ze slotu dokonce o 15,93 – to je třetí nejlepší hodnota v porovnání se zbytkem extraligy. V rámci gólů je Straka nejlepším z týmu, když s ním na ledě Plzeň obdrží 4,37 gólu za 60 minut při brankářské úspěšnosti 91,76 %.

Další kandidáti: Petr Koukal (Mountfield HK), Lukáš Klimek (HC Olomouc), Valentin Claireaux (PSG Berani Zlín), Martin Kohout (HC Energie Karlovy Vary), Jordann Perret (Mountfield HK).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz