Hlavní obsah

Koronavirus může záhy zasáhnout všechny země světa, varuje WHO

– Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) nepřestává varovat před šířením koronaviru SARS-CoV-2. V pátek její mluvčí Christian Lindmeier varoval, že epidemie Covid-19 může zasáhnout většinu, ne-li všechny země světa.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Řidič taxi s respirátorem v italském Miláně

Článek

„Epidemie narůstá,“ řekl Lindmeier a popsal možný další vývoj šíření nákazy: „Scénář, že koronavirus zasáhne více zemí, ne-li všechny země světa, je něco, co musíme sledovat a varovat před tím.“

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedos Adhanom Ghebreyesus dodal, že riziko šíření a velkého dopadu nemoci Covid-19 je nyní „na globální úrovni velmi vysoké”.

Na riziko nákazy Čechy upozorní SMS

Koronavirus

Během posledního dne přibyly dalších země, kde byla zjištěna nákaza koronavirem. Po prvé se na seznamu objevil západoafrický stát. Do Nigérie, stejně jako do Estonska, Dánska, Nizozemska a Litvy byla zavlečena nemoc z Itálie. Pak přibyly na seznam ještě Bělorusko, Ázerbajdžán, Nový Zéland, Mexiko a Island. Nemoc byla prokázána už ve 45 zemích světa.

Počet nakažených dál přibývá v západní Evropě. Francie hlásí 38 potvrzených případů nákazy, Británie 19, Nizozemsko první dva. Německo ve čtvrtek nahlásilo přes 20 nových případů nákazy. Země se tak ocitá na prahu epidemie a má nyní zhruba 60 potvrzených případů.

V Itálii stoupl počet nakažených o 171 na 821. V zemi zemřeli další čtyři lidé a počet obětí tak vzrostl na 21, oznámily místní úřady.

V tomto týdnu WHO varovala, že „koronavirus klepe na dveře“.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Lindmeier se vyjádřil i ke zprávám, že se někteří lidé virem nakazili podruhé, jak bylo uvedeno u jedné Japonky: „Potřebujeme pečlivě prozkoumat, jak byly testy provedeny a jak byla osoba vyšetřena, jestli se náhodu nepřehlédlo, že ten člověk v sobě nemá zbytky viru, když byl znovu nakažen.

Na to, je-li možná opakovaná nákaza, nedokázal odpovědět: „Nejsme v situaci, abychom tvrdili, že je možné se znovu nakazit. Obecně bychom předpokládali, že osoba, která měla koronavirovou infekci, by měla být přinejmenším nějakou dobu poté imunní. Ale opět je to něco, co ještě nevíme.“

Šest kroků ke správnému mytí rukou. Pomůže dezinfekce, ale i obyčejné mýdlo

Koronavirus

Přibývá obětí i nakažených

V pátek bylo na světě nakažených přes 83 000 lidí na všech světadílech s výjimkou Antarktidy. Největší počet nakažených je stále v Číně, kde epidemie propukla. Tam se zvýšil počet infikovaných o 327 na 78 824. Počet obětí tam stoupl o 44 na 2788.

Jižní Korea v pátek oznámila, že se v zemi virem nakazilo dalších 571 lidí, tedy více než v Číně, a celkový počet infikovaných stoupl na 2337. Počet obětí stoupl na 16.  Nejvíce obětí mimo Čínu však hlásí Írán. Koronavirus tam zabil 34 osob, přičemž nákaza tu byla potvrzena u 388 lidí. Celkem už na světě koronavirus zabil 2859 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám