Stres a poplašné zprávy jsou neuvěřitelnou kombinací. Máme pro vás několik rad k chování při výskytu koronaviru COVID-19 a odkazy na související problematiku, které byste mohli potřebovat.

Obrňte se proti stresu

Stres organismu ubližuje a je zbytečné vyhledávat další stresující informace. Důležité je vědět, jak se můžeme chránit a pomoci sami a statistická čísla a nárůst nemocných, případně zemřelých, nám nijak neprospějí. Hlavní je udržovat pozitivní myšlení a nevytvářet paniku. 

Foto: Pixabay

Dbejte na hygienu

Často a důkladně si myjte ruce. Pokud není k dispozici mýdlo, použijte bezoplachový dezinfekční gel.
Když máte rýmu, používejte jednorázový papírový kapesník, který po použití vyhodíte. Podobně je tomu s kašlem. Když kašlete, tak do papírového kapesníku, který pak vyhodíte. Pokud jste nemocní, zůstaňte doma.
Pokud jste nemocní, bude se hodit rouška, abyste infekci dále nešířili.
Proti teplotě se používají běžně dostupné léky, kromě toho je třeba pečovat o dýchací cesty.

Pravidlo pozitivního smýšlení je jedno z nejdůležitějších.

Zdroj: MZCR

Co je koronavir COVID-19

Jedná se o vir, který je infekční už během inkubační doby. Podle dosavadních zjištění trvá 2-14 dnů. Nemocný může nakazit okolí, aniž by věděl o tom, že je s ním něco špatně. Proto se špatně odhaluje.
Virus Covid-19 se šíří vzduchem (kapénkami) z člověka na člověka. Lékaři uvádějí, že sezonní chřipka je více infekční než uvedený koronavirus. O tomto viru se mnoho neví a jeho chování se postupně zjišťuje.

Jaké jsou projevy koronaviru COVID-19

Obvykle zasahuje horní a dolní sliznice dýchacích cest a projevuje se jako kašel, problémy s dýcháním, bolest hlavy, objevují se teploty, někdy i bolesti kloubů. U slabších imunitních systémů může dojít k zápalu plic, případně jiné nebezpečné infekci.

Co dělat při podezření z nákazy

Pokud máte pocit, že jste se tímto virem nakazili, je třeba telefonicky kontaktovat praktického lékaře, který situaci zhodnotí. Bude potřebovat vědět, jestli jste pobývali v ohnisku nákazy.

Nemocný člověk zůstává doma v karanténě (pokud pobýval v místě nákazy) a kontroluje zdravotní stav. Jestliže se zhorší, bude převezen do nemocnice.

Zdroje informací k aktuální situaci okolo koronaviru

Stránky Státního zdravotního ústavu http://www.szu.cz/
Komplexní stránka Ministerstva zdravotnictví k výskytu koronaviru COVID-19

Vládní stránka ke koronaviru převedená do lidské řeči: https://covid.gov.cz/

Doporučení lidem při současné epidemii koronaviru v ČR od lékařů z Bulovky http://szu.cz/tema/prevence/doporuceni-lidem-pri-soucasne-epidemii-koronaviru-v-cr

Metodický materiál KHS ZK – Covid-19 a koronaviry – Jak správně používat dezinfekční prostředky https://www.bezpecnostpotravin.cz/covid-19-a-koronaviry-jak-spravne-pouzivat-dezinfekcni-prostredky.aspx

Hodit by se mohl i kontakt na krajské hygienické stanice: https://www.mzcr.cz/Verejne/dokumenty/krajske-hygienicke-stanice_7735_1206_5.html
Světová zdravotnická organizace WHO informuje o koronaviru: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
Zdrojem informací mohou být i stránky Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí https://www.ecdc.europa.eu/en

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: