pá 28.2.2020
MUZ

Na jihu Čech vítězně: Č. Budějovice - Baník 0:2!

Druhý jarní zápas venku – druhé vítězství! Baník dokázal přerušit úspěšnou séii Českých Budějovic a vyhrál na jihu Čech 2:0! O góly se postarali Nemanja Kuzmanovič a Tomáš Smola!

Velký respekt budily výsledky a výkony Českých Budějovic, o to větší byla pozornost, s níž Baník na jih Č ech přicestoval. Ostravané byli odhodláni od prvních minut narušovat herní pohodu Jihočechů, a to se jim také dařilo.

Už ve čtvrté minutě se Baník po zisku míče dostal do velké šance. Z levé strany zacentroval Ondřej Šašinka, našel Romana Potočného, který zakončoval zblízka. Trefil však Jaroslava Drobného v domácí brance.

Velmi podobná situace nastala v 8. minutě. To centroval z levé strany Daniel Holzer a zakončoval Dyjan Carlos de Azevedo. Velká šance, ale znovu výborný Drobného zákrok.

V 15. minutě znovu míč z levé strany od Daniela Holzera. Tentokrát byl adresátem jeho přihrávky Nemanja Kuzmanovič. Pokusil se ji prvním dotekem usměrnit, zamířil však do tyče!

Baník dění na hřišti jasně ovládl. Zastavoval domácí pokusy o protiakce často ještě na své útočné polovině a vytvořil si velkou převahu. Ve 36. minutě poslal Martin Fillo dlouhou kolmou a velmi přesnou přihrávku rozběhnutému Ondřeji Šašinkovi. Ten převzal v běhu míč, skvělým způsobem se zbavil bránícího Nováka, ze strany vnikl do šestnáctky a dostal se k výborné střele. Jaroslav Drobný prokázal, proč tak dlouho a úspěšně působil v bundeslize. Střelu skvěle vytlačil mimo branku.

Domácí se v první půli dostávali do zakončení, která Janu Laštůvkovi nečinila problémy. Třeba jako ve 39. minutě, kdy to zkusil z 25 metrů Mršič a přestřelil.

Ve 41. minutě přišlo to, co bylo na spadnutí po celou první půli. Gól Baníku! Znovu to byl Daniel Holzer, kdo dlouhým sprintem s míčem na noze vypracoval předfinální situaci. Dan Holzer zleva nacentroval, Carlos de Azevedo vystřelil a Drobný balon znovu na čáře zastavil. Nedokázal však ránu udržet v rukavicích, toho využil Roman Potočný, který volný míč zasáhl a trefil jím z druhé strany dotírajícího Nemanju Kuzmanoviče. Od toho se balon odrazil do branky a bylo to 1:0 pro Baník.

Ve druhém poločase se obraz hry změnil. Domácí nastoupili mnohem důrazněji, ještě více presovali, nenechali Baníku prostor a Ostravanům se náhle hrálo hůř. V 51. minutě lapil Jan Laštůvka nebezpečný střílený centr ze strany.

I ve druhé půli si ale Baník dokázal vypracovat šance. V 55. minutě se k velmi nebezpečné střele po brejkové akci dostal Robert Hrubý. Drobný byl znovu výborný.

V 61. minutě se narodila první tutovka domácích. Brandner přihrál Mršičovi, ten si míč posunul na levou, zamířil na pravou šibenici ostravské branky a naštěstí pro Baník ji minul!

Domácí nadále pokračovali v nátlakové hře, ale do další gólovky se dlouho nedostali. V 72. minutě utekl po levé straně Daniel Holzer. Spolu s ním se do brejku zapojil i sprintující Rudolf Reiter. Nabízelo se, že Dan Holzer spoluhráči míč ve finále přihraje před odkrytou branku, ale levý obránce Baníku se nakonec natlačil do střelecké pozice a zblízka vystřelil. Už mu ale chyběly síly, takže třela postrádala více razance a Drobný ji zpacifikoval.

Vyrovnat mohl domácí Šulc. Jeho hlavička byla velmi nebezpečná, ale v souboji výborných gólmanů teď dostal slovo Jan Laštůvka, a také on skvěle zasáhl.

Další šanci pak dostal Tomáš Sivok. Naskočil si na přímý kop z levé strany, dostal se k hlavičce a byl sám, takže měl čas zamířit. Přestřelil!

V 87. minutě přišel na hřiště Tomáš Smola. Nejdříve vypomohl v obraně, a pak, když se Baník dostal do dalšího brejku, mu skvěle situaci připravil Ondřej Šašinka. Ustál souboj a přihrál Tomáši Smolovi do velkého sóla. Útočník Baníku běžel sám na Drobného a chladnokrevně jej překonal. Baník vedl 2:0 a zápas mohl skončit.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

DAVID HOREJŠ: "Za druhý poločas by výsledku remíza slušela. Ale ta první část byla z naší strany špatná, byli jsme zakřiknutí, byli jsme nervózní. Musíme uznat, že Baník má kvalitu, ale i tak jsme ve druhém poločase mohli vyrovnat."

LUBOŠ KOZEL: "Musím být spokojený, protože tři body odsud jsou pro nás hodně cenné. Myslím si, že jsou i zasloužené, protože především v prvním poločase jsme podali nejlepší výkon od mého příchodu do Ostravy. Naše ofenzivní fáze byla velmi dobrá. Bohužel ve druhé půli jsme na to moc nenavázali, i když jsme věděli, že domácí mají svou kvalitu. České Budějovice měly šance, ale naštěstí pro nás je neproměnily."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
7Martin Fillo900000
10Robert Hrubý420000
11Nemanja Kuzmanović481000
13Tomáš Smola21000
15Patrizio Stronati900000
17Milan Jirásek900000
20Jakub Pokorný900010
21Daniel Holzer900000
22Filip Kaloč880010
31Ondřej Šašinka900100
33Roman Potočný900000
77Rudolf Reiter240000
91Dyjan Carlos De Azevedo660000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90010

Informace o utkání

28.
pátek
února
Budějovice VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:1
Branka: 41. Kuzmanovič, 89. Smola (O. Šašinka). Rozhodčí: Klíma – Caletka, Batík. ŽK: Kaloč, Pokorný, Laštůvka.

Sestavy

Budějovice

Drobný – Čolič, Havel, Sivok, P. Novák – Čavoš, Havelka, Brandner (62. Mészáros), Javorek (46. Šulc), Mršič - Schranz (81. Ledecký).

Baník

Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Holzer - Kaloč (88. Smola), Jirásek - Potočný, Kuzmanovič (48. Hrubý), de Azevedo (66. Reiter) - O. Šašinka.
26
Filip
Blažek
4
Robert
Mišković
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
21
Jiří
Klíma
30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
0
Paixao da Silva
Ewerton
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
20
Abdullahi
Tanko
77
Gigli
Ndefe
7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška