Cenu Český bestseller získala Alena Mornštajnová, čtenáře okouzlil Tradinář

Cenu ČESKÝ  BESTSELLER získala Alena Mornštajnová

Cenu ČESKÝ BESTSELLER získala Alena Mornštajnová

Slavnostní vyhlášení v hudebním klubu Heligonka rozhodlo v pátek 28. února o čerstvých držitelích cen ČESKÝ BESTSELLER za uplynulý rok 2019. Křišťály převzala desítka nejprodávanějších autorů v tematicky rozdělených kategoriích, vítězná soška za českou beletrii putovala do rukou Aleny Mornštajnové.

Jednadvacátý ročník oceňování nejúspěšnějších titulů proběhl opět ve spolupráci s Knižním festivalem Ostrava 2019. Mezi přítomnými hosty se setkaly významné osobnosti nejen literární scény. Vyhlašováním cen provázel herec Albert Čuba a večer zpestřil svým koncertem také Jaromír Nohavica.

"Ceny ČESKÝ BESTSELLER vyjadřují uznání tvůrcům čtenářsky nejžádanějších titulů v rámci knihkupectví a e-shopu KNIHCENTRUM.cz. Nominace zahrnuje rovněž audioknihy prodané prostřednictvím služby Audioteka.cz. Každá z kategorií má svého vítěze, který získává křišťálovou plaketu, a autor nejprodávanějšího titulu v hlavní kategorii převezme navíc sošku z ateliéru akademického sochaře Olbrama Zoubka," vysvětluje jednatelka společnosti KNIHCENTRUM.cz Šárka Besedová.

Za Českou literaturu pro děti a mládež získal ocenění Karel Kovář, známý jako youtuber a influencer Kovy, který napsal knížku iPohádka. Mezi Překladovou literaturou pro děti a mládež se umístil na první příčce další díl série Deník malého poseroutky od oblíbeného autora Jeffa Kinneyho, tentokrát s podtitulem Na spadnutí. Speciální Cenu za přínos dětské literatuře obdržel Ladislav Špaček, který tento žánr obohatil o pohádkově laděné knížky s prvky etikety. Velký úspěch sklidili také manželé Kosačíkovi, a to v kategorii Kuchařky, kde byl oceněn jejich titul Nejjednodušší recepty. Jasným favoritem na poli Odborné a populárně naučné literatury pro dospělé se stala kniha Černobyl, jejímž autorem je historik Serhii Plokhy. Kategorie zdraví & životní styl patřila opět Tomáši Kosačíkovi a jeho manželce Lucii. Zvítězili v ní se svou druhou novinkou Nejjednodušší plán 29 dní. Stálicí mezi nejprodávanějšími autory je novinář a publicista Jaroslav Kmenta, jehož titul Rudý Zeman získal ocenění mezi Audioknihami. Na první pozici se v kategorii Překladová literatura pro dospělé umístil autor vyhledávaných severských detektivek Jo Nesbo s knihou Nůž.

V hlavní kategorii Česká beletrie pro dospělé tentokrát zazářila žena, a to spisovatelka Alena Mornštajnová. Autorka nezapomenutelných knih Hana, Hotýlek nebo Slepá mapa převzala cenu za svůj nejnovější román Tiché roky.

Také sami čtenáři mohli rozhodovat ve speciální kategorii, kdy vyjádřili své sympatie prostřednictvím webového hlasování. Po celý měsíc mohli vybírat z kompletní nominace knih na www.ceskybestseller.cz. Cena čtenářů tentokrát patřila titulu Tradinář. Kniha, kterou připravily autorky Martina Boledovičová a Monika Kindlová, pojednává o tradicích a koloběhu roku.

Oceněné nejprodávanější knihy za rok 2019:

ČESKÁ LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ

Karel Kovář: iPohádka

PŘEKLADOVÁ LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ

Jeff Kinney: Deník malého poseroutky Na spadnutí

CENA ZA PŘÍNOS DĚTSKÉ LITERATUŘE

Ladislav Špaček

KUCHAŘKY

Mgr. Tomáš Kosačík: Nejjednodušší recepty

ODBORNÁ A POPULÁRNĚ NAUČNÁ LITERATURA

Serhii Plokhy: Černobyl

ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL

Mgr. Tomáš Kosačík: Nejjednodušší plán 29 dní

AUDIOKNIHY

Jaroslav Kmenta: Rudý Zeman

PŘEKLADOVÁ BELETRIE PRO DOSPĚLÉ

Jo Nesbo: Nůž

CENA ČTENÁŘŮ

Martina Boledovičová a Monika Kindlová: Tradinář

Vítěz hlavní kategorie ČESKÝ BESTSELLER za rok 2019

Alena Mornštajnová: Tiché roky

Co všechno nevíme o svých nejbližších? Nový román Aleny Mornštajnové je jiný než ty předchozí. Nejedná se o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky.

Další informace, fotografie a videa naleznete na www.ceskybestseller.cz.

Hana Šromová

Event manager KNIHCENTRUM.cz

e-mail: Hana.Sromova@knihcentrum.cz

Klíčová slova ČR-literatura-internet-ocenění-firmy-Knihcentrum.cz-PEMIC BOOKS

Oblast
Moravskoslezský (ov)

Kategorie
IT, telekomunikace
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.