Milan Domes chce v Brně vyhrát se svým čtyřspřežím, ale ví, že to lehké nebude

Třetí kolo Zimního poháru spřežení proběhne v sobotu 29. února 2020 v hale Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Milan Domes je jediný vozataj, který startuje v jednospřeží, dvojspřeží i čtyřspřeží.

Vozataj Milan Domes je aktuálně ve vedení Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace v kategorii jednospřeží, druhý je mezi dvojspřežími a čtvrtý ve čtyřspřeží. Se všemi svými koňmi se chystá také na třetí kolo do Brna, které se jede v sobotu 29. února 2020.

Jak říkám ...



„Jezdíme ve čtyřech, maximálně pěti lidech, důležité je, že každý ví, co má dělat. K dispozici mám čtyři koně a jezdím s nimi venkovní i halové soutěže. Do jedniček zapřahám vždy toho nejrychlejšího, to je Pajkos Pluto, a páry chodím s koňmi Mágus a Bársony. A pak mám nového koně Frappánsa, jenž letos startuje vůbec poprvé. Proto ho víc šetřím a nechávám ho jen ve čtyřce vzadu. Dříve jsem koně v zápřeži prohazoval, teď už to však nedělám, protože už vím, co kterému koni vyhovuje. V Brně bych rád výrazněji zabodoval ve čtyřkách, aby se to v žebříčcích vyrovnalo a podařilo se mi vyhrát ve všech kategoriích, ale uvidíme. Se čtyřkou už je to poměrně náročné,“ popsal své koně a své šance Milan Domes, který zároveň si pochvaluje nový kvalifikační systém pro účast ve finále seriálu. 

„Nové bodování mi přijde spravedlivější. Když se vozataj účastní celého průběhu seriálu, mělo by to být zohledněno i ve finále.  Mám halové závody rád. Je to jeden den, koně jsou na to připravení. Myslím si také, že je to poměrně moderní sport. Lidé nemají čas jezdit po velkých vícedenních závodech, raději jezdí po halách, je to tak i v Holandsku či v Maďarsku,“ dodal  Milan Domes, který se těší i na venkovní akce.

„Rád bych se účastnil Zlaté podkovy v Humpolci a mistrovství České republiky. Dubnový Rudolfův pohár v Kladrubech nestihnu, jelikož Zimní jezdecký pohár se jede až do konce března a koně pak budou potřebovat trochu vyventilovat. Přece jen ta halová sezona je pro koně trochu hektická,“ uzavřel své názory na závody se spřeženími Milan Domes.


Do Brna je přihlášeno téměř padesát kočárů a kvůli vysokému počtu účastníků se začne v sobotu 29. února 2020 již v 8.30 hodin hobby soutěžemi, oficiální klání začnou zhruba v 10.30 hodin.

Třetí skokové kolo Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace pokračuje v neděli 8. března v Královicích. Poslední předfinálový mítink pro obě disciplíny hostí areál Zemského hřebčince v Tlumačově od 14. do 15. března 2020.

Po čtyřech kvalifikacích v každé z disciplín seriál vyvrcholí ve dnech 20. až 22. března 2020 velkým Jezdeckým festivalem v Královicích u Slaného. Podrobnosti najdete na adresách www.jezdeckypohar.cz.

(jm, SportovniListy.cz, equinet.cz, foto: Josef Malinovský)