Hlavní obsah

V Číně už se zase vaří káva. Starbucks otevřel většinu poboček

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá nejznámnější pobočka Starbucks v Šanghaji.

Reklama

Největší obchodní řetězec kaváren na světě Starbucks znovu otevřel většinu svých kaváren v Číně. Na konci ledna byl nucen je z preventivních důvodů uzavřít a poslat své zaměstnance domů.

Článek

Generální ředitel společnosti Kevin Johnson ve čtvrtek vyzval otevřeným dopisem zaměstnance k návratu do práce. Podle informací, které zveřejnil, je aktuálně v Číně otevřeno 85 procent poboček a obchodů. Týká se to i největší kavárenské pobočky na světě, která se díky svému vzhledu současně stala i atrakcí pro turisty. Řeč je o podniku s názvem Reserve Roastery.

„Nárůst nových případů nakažení v Číně zpomaluje, takže vidíme počátky zotavování regionu,“ napsal Johnson v dopise.

Foto: Starbucks Corporation

Reserve Roastery Starbucks v Šanghaji.

Právě asijský trh je pro podnikání Starbucks klíčový. Jedná se pro ně o druhý nejvýdělečnější zdroj příjmů hned po Spojených státech. Na území Asie stojí celkem 4300 podniků, ze kterých si zákazník odnese ikonický bílý kelímek se zeleným logem.

Společnost zatím žádné informace ohledně očekávaného finančního dopadu dočasného přerušení provozu nezveřejnila. Jak pouze uvedla koncem ledna, očekává, že virus „podstatně ovlivní“ výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2020 (fiskální rok firmy se počítá od začátku října, pozn. red.). Ohnisko nákazy, tedy pevninská Čína, během prvního čtvrtletí představovalo přibližně 10 procent příjmů Starbucksu.

Starbucks sice zatím žádná ztrátová čísla nezveřejnil, některé firmy ale už mají jasno. Finanční náklady spojené s preventivními opatřeními proti epidemii koronaviru začaly mezi prvními odhadovat aerolinky. Celý letecký průmysl čelí kvůli po celém světě rušeným letům do Asie významným ztrátám.

Ochromená země

Například Qantas, vlajková aerolinka Austrálie, uvedl, že v druhé polovině fiskálního roku klesne kvůli zmíněným omezením jeho zisk o celých 100 milionů dolarů. O několik hodin později přišla s daty také francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM, která sdělila, že šířící se nákaza by mohla v období od února do dubna snížit její zisky o celých 216 milionů dolarů.

Také Maersk, největší světová společnost zabývající se přepravou kontejnerů se zbožím, varovala před „velmi slabým“ začátkem roku, kdy koronavirus nechal továrny v Číně zavřené a nadále snižuje poptávku po přepravě zboží. Dánský lodní dopravce uvedl, že od prodloužení volna, které začalo oslavami čínského Nového roku, zrušil více než 50 cest do Asie a z ní.

Firmy se pomalu vzpamatovávají

Zpět do běžného pracovního koloběhu se společnosti navracejí jen pomalu. Například 18. února se počet firem, které rozběhly svou výrobu naplno, vyšplhal na 574. O týden později, tedy 25. února, se jejich počet zvýšil na 1440. V celkovém počtu to představuje návrat do úplné produkce celkem u 29 procent podniků v Číně.

Společností, které zatím fungují v omezeném provozu, je podstatně více. 18. února částečnou produkci hlásilo 1891 firem, 25. února to bylo už 3590.

Reklama

Související témata:

Doporučované