Premiér Andrej Babiš navštívil bílinskou základní školu, kde mají problémy s nepřizpůsobivými žáky
Základní školu Za Chlumem navštívil premiér s ministrem školství. Foto: Pavlína Nevrlá
Teplice

Bílina - Premiér Andrej Babiš, ministr školství, mládeže a tělovýchovy, Robert Plaga, a jeho náměstkyně, Pavla Kratzová, ve čtvrtek navštívili s vedením města Bíliny Základní školu Za Chlumem.

Návštěva se uskutečnila v rámci reakce na otevřený dopis, který starostka Bíliny na konci ledna zaslala premiérovi, ministrovi školství, ministryni práce a sociálních věcí a všem poslancům. V něm upozornila na problémy s nepřizpůsobivými rodinami a žáky, se kterými se základní škola potýká, a na omezené prostředky, které má škola i město při řešení situace.

Vedení města Bíliny, společně se školou, připravilo konkrétní návrhy opatření, které by po zahrnutí do zákonů pomohly řešit záškoláctví, odpovědnost rodičů, výtržnictví žáků ve škole i další potíže. “Navrhovali jsme krácení některých sociálních dávek rodičům, kteří se řádně nestarají o své děti. A to hlavně těch dávek, které se týkají dítěte, tedy přídavků na děti a příspěvku na živobytí,” uvedla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová. Tento návrh doplnil ministr Robert Plaga další variantou.

“Tyto sociální dávky bychom mohli přesměrovat přímo na školu, jako na zvláštního příjemce dávky, a pokryly by náklady na hrazení svačin, obědů, školních pomůcek a dalších výdajů souvisejících se školní docházkou. Tato varianta je možná v některých regionech po dohodě školy, úřadu práce a rodičů již dnes, ale nově bychom k tomuto opatření mohli přistoupit i bez souhlasu zákonného zástupce,” vysvětlil ministr.

Jelikož se někteří žáci ve škole chovají agresivně vůči ostatním dětem i učitelům, navrhuje škola, aby závažné porušení školního řádu bylo posuzováno dle novely školského zákona jako přestupek. “S tím souvisí i snížení hranice trestní odpovědnosti na dvanáct až třináct let či zařazení pedagogických pracovníků mezi úřední osoby, aby mohli lépe bránit svá práva. Doufáme, že toto jednání přímo na půdě základní školy přinese tolik potřebné změny,” doplnila místostarostka Marcela Dvořáková.

Další návrh se týkal prodloužení povinné školní docházky o dva roky speciálního nástavbového studia, při kterém by žáci s nedokončeným základním vzděláním vycházející ze sedmé třídy získali znalosti a dovednosti potřebné k získání zaměstnání.

Premiér Andrej Babiš při setkání ocenil připravené návrhy změn. “Líbí se mi, že jsou velmi konkrétní, budeme se jimi zabývat na nejbližším koaličním jednání,” slíbil. Přítomní se zabývali i inkluzí, takzvaným skrytým záškoláctvím, nepedagogickými pracovníky, zvýšení odpovědnosti rodičů za dítě, lepší provázaností a přenosem informací mezi školou, orgánem sociálně-právní ochrany dětí, úřadem práce, přestupkovou komisí i policií.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru