29. 2. 2020

Novinka pod lupou: Dispatches from Elsewhere (AMC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Dispatches from Elsewhere
Žánr drama, antologie
Stanice AMC
Premiéra 1. 3. 2020
Vysílání pondělí, 22:00
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Skupinka obyčejných lidí narazí na hádanku, která se skrývá za závojem všedního dne. Hrdinové brzy přijdou na to, že záhada sahá hlouběji, než si kdy dokázali představit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Vždycky mě zajímá, jak podobné seriály dopadnou. Na jednu stranu mě koncept hrozně láká už od doby, kdy jsem si zamilovala Black Mirror. Na druhou stranu vždycky hrozí, že to seriál přepískne a tu tenkou hranici mezi úžasnou inovativností a nelogickým blábolem překročí.

Dispatches from Elsewehere na zmíněné hranici balancuje – občas se mu povede něco skvělého, občas spadne do naprosté nesmyslnosti. Ve výsledku tak pilot působí hodně zmatečně, než abyste si jeho sledování užívali od začátku do konce.

Musím ale vyzdvihnout některé scény. Úvodní monolog vypravěče je parádní, shrnuje v podstatě vše, co si všichni z nás myslí, a představí nám hrdinu během dvou minut, abychom se ihned mohli ponořit do hlavního příběhu. Stejně tak se mi líbila i scéna v místnosti s televizí, která mi asi nejvíce připomínala zmíněné Black Mirror.

Problém vidím především v tom, že ač má pilot přes 50 minut, vlastně vůbec nevíme, co od seriálu máme čekat. Bude skupinka hledat vodítka k tomu, co se to tam děje a kdo je kontaktoval, nebo budou jednotlivé díly jen směsicí nahodilých a v podstatě průměrných událostí, které sice baví postavy samotné, ale diváka nechávají vesměs chladnými?

Myslím, že seriálu s podobným námětem a zpracováním by slušela poloviční stopáž. Přece jen je to silná káva, takže dávkování v menším množství by jen prospělo. Takhle se mi do dalších epizod moc nechce, zvlášť když ani postavy nejsou vůbec zábavné. Ale to je celá pointa seriálu – vybral si záměrně nudné charaktery, aby jim okořenil život.

  • nápaditý koncept
  • úvodní monolog
  • nudné postavy
  • často překračuje do kategorie nudné nelogičnosti
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu