Cink i s defektem stále v čele Sunshine Epicu, Kulhavý odstoupil

Královská etapa Cyprus Sunshine Epic sedla týmům Specialized Racing, Češi měli znovu nejpočetnější zastoupení na stupních vítězů...

Autor: Jan Němec
Foto: Jaroslav Svoboda, Armin Küstenbrück
Cink i s defektem stále v čele Sunshine Epicu, Kulhavý odstoupil

 

Třetí etapa Sunshine Epic vynesla další vítězství továrnímu týmu Specialized Racing v obou hlavních kategoriích. Annika Langvad s Haley Batten opět vyhrály s velkým náskokem, mezi muži si zopakovali triumf z prvního dne Simon Andreassen a Alan Hatherly. Kristián Hynek s Martinem Stoškem (Future Cycling - Northwave) skončili jako včera druzí, lídři Sunshine Epicu Ondřej Cink a Bartlomiej Wawak (Kross Racing) i přes defekt české jedničky, skončili třetí a v průběžném pořadí si stále drží první místo. Stupně vítězů si zopakovala i Jitka Čábelická s Tanjou Zakelj (GAPP System - Unior).

V sobotním menu s 64 km / 1550 m bylo nejvýraznější dlouhé 14km stoupání a následný technický - kamenitý singltrail. V obou případech se dalo hodně získat, ale i hodně ztratit. V případě žen využily stoupání ke svému úniku ženy v oranžových dresech, dánsko-americké duo Langvad s Batten. V případě mužů zase promíchal karty až sjezd. Tam se totiž musel s defektem vypořádat Ondřej Cink.


Ondřej Cink, Bartlomiej Wawak a Kristián Hynek

"Na kopec jsme vyjeli ve skupince, já si pohlídal, abych do sjezdu šel první, ale bohužel jsem tam chytl defekt zadku a musel jsem opravovat. Stejně jsem to pak po sjezdu pro jistotu vyměnil v depu," líčil po závodě Ondra Cink, který ztratil cenné minutky. Poslal tak Wawaka s Hatherlym k cíli, ti dva si to rozdávali, ale jihoafrický šampion dokázal toho polského setřást a zvítězit, Wawak dojel druhý, Andreassen nedlouho po něm na čtvrtém místě hned za Martinem Stoškem. Bartek tak jen čekal na to, kolik se podaří Ondrovi stáhnout. 

"Já jsem potom jel stíhačku až do cíle a celkem jsem to ještě stáhl, že nám to vyšlo na třetí flek v etapě a celkově to ještě držíme na prvním. Jinak jsem se zase cítil skvěle, no škoda toho defektu," sdělil dál Ondřej; po dnešku ztratili 1:20 min. ze svého vedení. Do zítřejšího finále tak česko-polské duo půjde s 47 vteřinami náskoku na Andreassena a Hatherlyho. 

Martin s Kristiánem se dál drží pospolu jako jeden tým a je vidět, že taktika a zároveň i trénink na Cape Epic jim svědčí. Dnes znovu dojeli druzí a v průběžném pořadí se posunuli na bronzovou příčku.

"Naše taktika se nám vyplácí, jako dvojice jsme silný. Dneska mi do toho dlouhého kopce trošičku chyběla šťáva, ale jinak jsem moc spokojenej, tedy i za Martina. Skvělá příprava na Cape Epic a je to fajn závodění. Rádi bychom udrželi to třetí místo i po zítřejším cross country, který pro mě bude očistec a boj o přežití :-) Asi to bude zajímavý, zítra pochopitelně nepojedeme spolu s Martinem, myslím, že by se mohl s klukama rvát o bednu," vypověděl Kristián.

Na 14. místě dojeli Marek Rauchfuss a Jan Rajchart (EthicSport). Peloton naopak opustil Jaroslav Kulhavý, který do dnešní etapy nenastoupil. "Byl jsem nastydlej už minulý víkend na závodech v Banyoles, takže jsem se rozhodl raději se pořádně uzdravit, ať jsem v pořádku na Cape Epic," nechal se slyšet Jára. Jeho parťák Honza Vastl tak dnes absolvoval etapu sám. "Pustili mě 4 minuty za balíkem s juniorama," řekl Vastlík.


Jíťa Čábelická

Závod žen měly, stejně jako předchozí dva dny, pevně ve své režii Annika s Haley. Po včerejších technických problémech se dnes už dařilo americkému páru Kate Courtney a Erin Huck (Scott Sram), které společně dojely na druhé pozici. Třetí příčku pak obsadila Jitka Čábelická a její slovinská kolegyně Tanja Zakelj. 

"Zase jsme měli před etapou domluvu, že pokud se pojede někomu z nás dobře, tak odjede. Když se to pak začalo dělit, tak jsem jela. Nahoru jsem stoupala s Kate a s Erin, ale dolů mi to moc nechutnalo a holky mi ujely. Dojela jsem do cíle pátá, takže jsem spokojená. Měla jsem defekt, ale nestavěla jsem, protože mám vložku a trochu se to i zalepilo, takže jsem to riskla a udělala dobře. Tanja byla v cíli trochu zmuchlaná, ale jede dobře. Taky měla defekt. Mám z toho radost, vyhovíme si, probíráme taktiku," vypověděla Jíťa, jež za sebou dnes nechala i Evie Richards s Emily Batty.


Jana Czeczinkarová

 


Další sedmé místo vybojovala dvojice v národních barvách Jana Czeczinkarová a Karla Štěpánová.

Zítřejší finále se odehraje na známé cross country trati uprostřed lesů Mantra tou Kampiou. Start žen je 9:30 SEČ hod. a v 11:30 hod. pak vyrazí muži. 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Cink i s defektem stále v čele Sunshine Epicu, Kulhavý odstoupil
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  2. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  3. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  4. Světový pohárSP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
    SP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
  5. Ostatní závodyCink jde do nové sezony SP optimisticky naladěn
    Cink jde do nové sezony SP optimisticky naladěn
  6. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744