Nenechte si ujít v týdnu od 2. do 8. března 2020

nenechte_si_ujit
Březen je tu a s ním i další tipy na literární akce, které se konají během příštího týdne. Za všechny jmenujme například besedu s hudebníkem Michalem Kocábem v Praze či setkání s novinářem Jakubem Szántó v Pardubicích. A chybět nebude ani čtení pro ty nejmenší.

Těšit se můžete i na besedu s autorem dětských knih Pavlem Čechem či na křest knihy Helmut od Ladislava Větvičky a Vítězslava Hrčky.

A rovnou začneme zmíněnou besedou s malířem, ilustrátorem a autorem dětských knih Pavlem Čechem. Uskuteční se v pondělí 2. březnaKnihovně města Hradce Králové. Své knížky doplňuje krásnými ilustracemi a komiksy. O jejich kvalitě hovoří i to, že jeho tituly jsou ověnčeny řadou ocenění, v roce 2014 získal například Zlatou stuhu za komiks pro děti a mládež. Jestliže byste se rádi s jeho tvorbou seznámili blíže, určitě přijďte do hradecké knihovny, akce začíná v 17.00. Po besedě bude následovat autogramiáda.

Na úterý 3. března se mohou těšit všechny malé děti, které mají rády knížky. V Knihovně Jiřího Mahena se od 16.30 koná Čtení pro nejmenší. Rodiče či prarodiče a děti od 2 do 5 let se mohou těšit na čtení z knížky Včelař Josífek od Simony Čechové. Příběh vypráví o osamělém Josífkovi, kterému se jednoho dne před domem objeví zatoulaný roj včel. Z těchto nových sousedek má Josífek velkou radost a začne se o ně starat. Akce se koná na pobočce v Bohunicích a po čtení bude představena i zajímavá didaktická hra z projektu Lekotéka.

Následující akce bude určitě zajímat všechny hrdé Ostraváky. V úterý 3. března v ostravském Domu knihy pokřtí knihu Helmut od Ladislava VětvičkyVítězslava Hrčky. Knížka s podtitulem Příběh opravdového člověka vypráví o chlapci z Ludgeřovic, který byl ostravskou ikonou přelomu osmdesátých a devadesátých let. V knize tak znovu ožívají dávno zašlé vzpomínky na podzim 1989, útěky z Maďarska do Rakouska, pašování friťáků či na zrod ostravského kapitalismu. Křest začíná v 16.30.

úterý 3. března se v pražském Paláci knih Luxor uskuteční beseda a autogramiáda známého hudebníka, skladatele, občanského aktivisty a politika Michala Kocába. Ten nedávno vydal autobiografickou knihu Vabank, ve které popisuje, jak společně s Michalem Horáčkem zakládali iniciativu MOST. Jejím cílem bylo zprostředkovat jednání mezi komunistickou mocí a opozičními sdruženími. Zpočátku se to mohlo zdát velice naivní, nakonec se ale jejich projekt ukázal být velice prozíravým. Více vám o knize i samotných událostech, které titul zachycuje, poví už sám autor. Beseda a autogramiáda začíná v 17.00.

V pražském Paláci knih Luxor ještě zůstaneme. Ve středu 4. března zde budou křtít kniha Jarmily Mandžukové Co nám pomůže, když… Podtitulem knihy je Praktický domácí lékař od A do Z, což napovídá, o čem se na jejích stránkách dočtete. Jedná se o praktického průvodce, po kterém sáhnete vždy, když se nebudete cítit úplně nejlépe, nejdůležitější léčebné prostředky totiž často najdete v kuchyni nebo v přírodě kolem nás. Kniha oživuje moudré rady našich babiček a pomůže vám předejít mnoha zdravotním problémům. Křest začíná v 16.00.

A do třetice ještě jednou Praha, tentokrát ale Městská knihovna. Do Domu čtení na ulici Ruská si ve středu 4. března můžete zajít na autorský večer básníků Jana VozkyMatěje Lipavského. Jan Vozka žije v Liberci a zatím vydal dvě básnické sbírky Světlo zpoza dveří a Jedním dechem. Matěj Lipavský publikoval například v Listech, Souvislostech či Revolver Revue a v roce 2016 mu vyšla básnická prvotina Nika. Přijďte se tedy seznámit s nadějnými básníky a jejich dílem. Autorský večer začíná v 18.00.

Ve čtvrtek 5. března přijede do pardubické Krajské knihovny novinář a válečný reportér Jakub Szántó a setká se tu s návštěvníky. V roce 2018 mu vyšla kniha Za oponou války, ve které popisuje své dramatické zážitky z Blízkého východu, kde roky pracoval jako válečný reportér a zpravodaj České televize a stal se tak očitým svědkem zásadních dějinných událostí. Zároveň v knize poodhaluje práci novinářů, kteří pracují v takto nebezpečném prostředí. Setkání začíná v 18.00 v univerzitním sále.

  Literárních akcí se ale příští týden koná více, další najdete v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář