Velké herecké legendy: Smutný konec ve stejné LDN! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Velké herecké legendy: Smutný konec ve stejné LDN!

Karel Fiala, jak sám říká, žije už nějakou dobu jenom vzpomínkami.
Karel Fiala, jak sám říká, žije už nějakou dobu jenom vzpomínkami. (Foto Aha! – Martin Hykl, ara)

Osud jim napsal drsný scénář. Hned tři herci se setkali v léčebně dlouhodobě nemocných v pražských Vršovicích. Hvězda Babovřesk Miriam Kantorková (84), představitelka Lídy Baarové Zdenka Procházková (93) a Limonádový Joe Karel Fiala (94).

Služebně nejstarší je tu Miriam. Už před převozem do domova si zlomila nohu v krčku, byla na operaci a pak mohla chodit alespoň s hůlkou. Bohužel následoval další pád. Herečka v listopadu opět uklouzla, upadla, zranila se v tříslech a zůstala upoutaná na lůžko. Má ale šťastnou povahu, nenaříká, všechnu nepřízeň posledních měsíců zvládá s úsměvem. Jen jedna věc ji zlobí. „Mrzí mě, že moc špatně slyším, protože bych si jinak ráda s kamarády popovídala aspoň po telefonu,“ přiznala Kantorková Aha!.

V bolestech a se zlomeninou
Jako druhá se do Obloukové ulice dostala bývalá manželka hereckého barda Karla Högera (†67) Zdenka Procházková. Ještě loni stála před kamerou v rakouském seriálu Familie Putz, ale pak přišly nesnesitelné bolesti páteře a kyčle. Herečka se v bytě pohybovala o francouzských holích. Letos v únoru navíc upadla a způsobila si otevřenou zlomeninu ruky. Musela být převezena do vršovické LDN. Měla pokoj nad Fialou. „Takže jsme si posílali vzkazy. Svým způsobem je to taková útěcha, že člověk ví, že tam není sám a o patro níž je někdo, koho dobře znáte a komu přejete, aby se uzdravil, abychom se ještě někdy sešli. Kdybychom bývali měli nějaký smeták, tak na mě mohl zezdola morseovkou zaútočit,“ řekla Zdenka. Před pár dny se ale podle informací Aha! trhla. Nechala se převézt do podobného zařízení s celodenní pečovatelskou službou ve Štěrboholích.

Už jen leží
Limonádový Joe Karel Fiala se dlouho držel. Ještě v devadesáti hrával tenis. Když přišly první neduhy, manželka a synové ho starostlivě ošetřovali. Pořídili mu na chalupu, kde víceméně celoročně žil, polohovací bezbariérovou postel, bezbariérovou koupelnu a další vymoženosti. Pak ale herec přestal úplně chodit. Nebylo už zbytí, potřeboval odbornou péči. „Jsem tu mezi čtyřimi stěnami a nebude to již bohužel nikdy jinak,“  řekl Aha! Fiala. Přiznává, že je vděčný za každou návštěvu, aby přišel trochu na myšlenky. 

I v Motole byli tři
V Léčebně dlouhodobě nemocných v Motole dožila prvoreubliková hvězda Zita Kabátová (†99), v současné době tam leží hvězdná Jana Brejchová, která v únoru oslavila osmdesátiny. Byl zde po mrtvici také vdovec po Laďce Kozderkové (†37) Vlastimil Bedrna (†89).

Šetří na důchodech
Právě herci bývají ve stáří ohroženou skupinou. Naivně totiž uvěřili řečem o tom, že mohou hrát až do smrti, tak k čemu platit sociální pojištění. Když už, tak posílali co nejmenší částky a pak dostali vyměřené ty nejnižší důchody, které nemohou pokrýt současné životní náklady. Ocitají se tak na hranici chudoby.

Domov pro herce
O důstojném domovu pro přestárlé herce, kde si budou moci popovídat a nebudou se cítit sami, snil kdysi Jiří Krampol (81). Dokonce zkoušel sehnat na projekt peníze. Měl před očima kolegu Zdeňka Dítě (†81), který zemřel v léčebně v bídě a opuštěný. Jirka ale brzy zjistil, že je to úkol nad jeho síly. Loni se s podobným záměrem přihlásila režisérka Jitka Němcová (69). Její manžel Otakar Vávra se dožil sta let. Také ona se snaží sehnat peníze na slušné dožití těch, kteří se nás celý život snažili bavit.

 



Přečtěte si
jeromepatt...@...
1. 3. 2020 • 09:56

www.GetMeets.com - skvělý projekt pro dospělé, kteří hledají partnera pro sex

Uživatel_5404086
1. 3. 2020 • 09:09

Herci si budou pořád stěžovat, ti staří i ti současní. Tak ať jdou dělat něco jiného.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.