Sáňkujícího Smetanu nezastavil ani šéf filharmonie, sochu halí vrba

  7:02
V Praze lze stále vidět několik nepovedených soch z období normalizace, které má na svědomí komunisty vybraná čtveřice sochařů. Mezi ty známější patří pomník Bedřicha Smetany na Novotného lávce, kterého lidé přejmenovali na sáňkujícího Smetanu. Více se mu věnuje další díl videoseriálu iDNES.tv.

Sochy Klementa Gottwalda a Jana Švermy zmíněné v minulém dílu nebyly jediné, které si u Pražanů vysloužily posměšné názvy.

Přezdívku dostal i pomník Bedřicha Smetany na Novotného lávce od akademického sochaře Josefa Malejovského.

Na lávce se pomník objevil v roce 1984 u příležitosti oslav stého výročí úmrtí skladatele, ačkoli tehdy proti soutěžnímu návrhu protestoval šéf České filharmonie Václav Neumann.

„Soutěž proběhla na konci 70. let a vítězem se očekávaně stal Josef Malejovský. Ten patřil ke čtveřici národních umělců, kteří tehdy ovládli sochařskou scénu,“ řekl historik architektury Zdeněk Lukeš.

Do skupiny komunisty oblíbených sochařů patřil společně s Malejovským také Miloš Axman, Jan Hána a Jan Simota. Přestože byli všichni profesory a národními umělci, jejich výtvory nebyly zrovna zdařilé.

Podle původního návrhu měla být kvůli soše skladatele pokácena vrba stojící před dnešním Klubem Lávka, ale díky vzdoru Pražanů strom zůstal a dílo dnes z části zakrývají jeho větve. 

Další Malejovského dílo stojí na piazzettě Národního divadla. Podle Lukeše nese socha ženy název Znovuzrození, ale díky tvaru podstavce si vysloužila přezdívku duch z láhve. Dnes sochu ženy jiní umělci oblékají do různých šatů.

Autor: