Režisér a výtvarník Jan Balej převezme za film Malá z rybárny jednu z cen Hanse Christiana Andersena

Jednu z letošních cen Hanse Christiana Andersena získá český režisér, scenárista a výtvarník Jan Balej za svůj loutkový film Malá z rybárny. Cenu převezme 2. dubna v dánském Odense, v den výročí a v místě narození světoznámého pohádkáře. Kromě Baleje ocenění obdržela také Lorena Ojeda Dávilaová z Mexika a baletní škola Královského divadla v Odense. Za velvyslanectví Dánského království v Praze o tom v neděli informovala Veronika Trojanová.

Odense Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Balej představil film Malá z rybárny i na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Jan Balej představil film Malá z rybárny i na filmovém festivalu v Karlových Varech. | Zdroj: Profimedia

Cenu Hanse Christiana Andersena uděluje dánský organizátor od roku 1996 organizacím, institucím i jednotlivcům, kteří přispěli k propagaci a šíření znalostí o nejvýznamnějším dánském spisovateli Hansi Christianu Andersenovi po celém světě. V roce 2004 získala toto ocenění například i dánská královna Margrethe II., která mimo jiné výtvarně zpracovala animace k filmu Sněhová královna. Před sedmi lety byly oceněny knihovnice Hana Hanáčková a Mirka Čápová za organizaci projektu Noc s Andersenem.

Film Malá z rybárny je variací pohádky Malá mořská víla. Představí se i ve Francii

Číst článek

„Je skvělé, že toto ocenění znovu převezme český laureát právě v roce, kdy Česká republika oslaví výroční dvacátou Noc s Andersenem. Panu Janu Balejovi po zásluze srdečně gratulujeme,“ uvedl Ole Frijs-Madsen, dánský velvyslanec v ČR.

Balejův loutkový film Malá z rybárny vznikl na motivy pohádky Malá mořská víla. Výbor vyzdvihl jeho originální pojetí. Autor příběh zasadil do kulis moderní společnosti, přičemž zůstal věrný humanistickému vyznění původní předlohy.

„Film Malá z rybárny vypráví o nenaplněné lásce, zklamání a morálních hodnotách současnosti. Přináší poselství, že stojí za to i riskovat a zkusit jít za něčím, po čem toužíte,“ řekl před časem v rozhovoru pro ČTK režisér Balej.

Malá z rybárny byla v květnu 2015 uvedena v oficiálním výběru prestižní přehlídky ve francouzském městě Annecy. Moderní adaptace Andersenovy předlohy vznikala téměř čtyři roky v produkci společnosti Miracle Film za účasti koproducentů ze Slovenska, Francie a Německa. Využívá loutkovou a digitální animaci.

Zúčastnila se například i Animafestu v Záhřebu, Evropského festivalu animovaného filmu v Kecskemétu a festivalu Art Film Fest v Trenčianských Teplicích. Autoři scénáře Balej a Ivan Arsenjev posunuli děj do rušného prostředí přístavního města. Tvůrci využili sedmdesát loutek, rozpočet činil zhruba 46 milionů korun. Jde o jeden z prvních českých celovečerních loutkových animovaných filmů, který využívá loutkovou a digitální animaci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme