Hlavní obsah

Dráhařka Machačová skončila v bodovacím závodě na MS čtrnáctá

Berlín

Česká dráhařka Jarmila Machačová obsadila v bodovacím závodě na mistrovství světa v Berlíně čtrnácté místo. Novou světovou šampionkou se stala Britka Elinor Barkerová.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Novou světovou šampionkou v bodovacím závodě se v Berlíně se stala Britka Elinor Barkerová.

Článek

Čtyřiatřicetiletá Machačová si hned při druhém bodovaném sprintu z deseti během 100 okruhů o celkové délce 25 kilometrů připsala tři body, ale v dalším průběhu závodu už přidala pouze jediný a byla mezi závodnicemi, které zůstaly bez bodů za předjetí soupeřek o kolo.

Machačová skončila čtrnáctá ze 24 startujících. Hned za ní dojela obhájkyně loňského zlata z polského Pruszkówa Australanka Alexandra Manlyová.

Vítězná Barkerová si připsala dvakrát po 20 bodech za najetí okruhu na ostatní a v součtu zaznamenala 50 bodů. Druhá byla s 34 body Američanka Jennifer Valenteová, s bronzem se musela spokojit Norka Anita Yvonne Stenbergová, která zůstala zpět o jediný bod.

Dvaadvacetiletá Hinzeová se stala jednou z hlavních hvězd celého šampionátu. Zatímco loni vybojovala svou první medaili na MS v podobě bronzu v týmovém sprintu, v domácím prostředí slavila hned třikrát zlato. Vedle sprintu a týmového sprintu přidala dnes další titul v keirinu. Druhá byla Korejka I Hjo-čin, třetí Australanka Stephanie Mortonová.

Naprosto shodnou bilancí se může pochlubit i stejně starý Lavreysen, jenž si po roce zopakoval finále sprintu proti krajanovi Jeffreymu Hooglandovi a znovu vyhrál 2:0 na jízdy. Ze stupňů vítězů klesl jen Polák Mateusz Rudyk, jehož rovněž ve dvou jízdách zdolal v boji o bronz Azizulhasni Awang z Malajsie. Češi Pavel Kelemen a Martin Čechman skončili hluboko v poli poražených již v kvalifikaci.

Bodovací závod dvojic opanovali Dánově Lasse Norman Hansen a Michael Mörköv. Zatímco Hansen měl zlato již z týmové stíhačky, Mörköv se přesunul do Berlína ze silničního závodu Kolem Spojených arabských emirátů, jehož závěrečné etapy byly v pátek zrušeny, protože dva italští členové doprovodu měli pozitivní test na koronavirus. Teprve v sobotu po 34 hodin dlouhé karanténě v hotelu se Mörköv dozvěděl, že bude moci startovat.

MS v dráhové cyklistice v Berlíně:
Muži:
Sprint - finále:
Lavreysen - Hoogland (oba Niz.) 2:0
O 3. místo:
Awang (Malaj.) - Rudyk (Pol.) 2:0,
...29. Pavel Kelemen,
31. Čechman (oba ČR) - vyřazeni v kvalifikaci.
Bodovací závod dvojic:
1. Hansen, Mörköv (Dán.) 62 b.
2. Stewart, Gate (N. Zél.) 33
3. Kluge, Reinhardt (Něm.) 32.
Ženy:
Keirin:
1. Hinzeová (Něm.)
2. I Hjo-čin (Korea)
3. Mortonová (Austr.).
Bodovací závod:
1. Barkerová (Brit.) 50 b.
2. Valenteová (Ir.) 34
3. Stenbergová (Nor.) 33,
...14. Machačová (ČR) 4.
Sobotní výsledky:
Muži:
Omnium:
1. Thomas (Fr.) 158 b.
2. Van Schip (Niz.) 135
3. Walls (Brit.) 117
Ženy:
Stíhací závod - finále:
Dygertová (USA) 3:16,937 (světový rekord) - Brennauerová 3:23,229
o 3. místo:
Brausseová 3:24,284 - Kleinová (všechny Něm.) 3:26,342
500 m s pevným startem:
1. Friedrichová (Něm.) 33,121
2. Salazarová (Mex.) 33,154
3. Veceová (It.) 33,171
Bodovací závod dvojic:
1. Wildová, Pietersová (Niz.) 36
2. Copponiová, Le Netová (Fr.) 24
3. Paternosterová, Balsamová (It.) 20

Reklama