Michal Kocourek (54) byl v dětství obsazován do jednoho filmu za druhým. Před třiačtyřiceti lety si tehdy jako dvanáctiletý zahrál také „mladého Vladimíra Menšíka“ alias Zemánka v klasické české komedii Což takhle dát si špenát (1977), odkud jej zná široká veřejnost. Herecká kariéra jej však nelákala a vydal se nakonec jiným směrem.  

-reklama-


Poprvé se před kamerou objevil ve filmu Bližní na tapetě: Belle-mére (1972), když mu bylo pouhých 7 let. Následovala další filmová a seriálová obsazení. Ze seriálů jmenujme například Panoptikum Města pražského (1987) nebo později Život na zámku (1995, 1997) a z filmů kromě již zmíněné komedie jsou to Indiáni z Větrova (1979), Sonáta pro zrzku (1980), Copak je to za vojáka (1987), Tankový prapor (1991) a jako poslední Díky za každé nové ráno (1994).

Vystudoval hudebně dramatický obor na konzervatoři v Praze. Sám založil kočovné divadlo a také stálou scénu v divadle Albatros. Dále se angažoval v Divadle v Celetné a také otevřel Divadlo v Rytířské.

Michal Kocourek dnes, FOTO: Profimedia, Česká editoriální fotografie

V roce 1993 založil agenturu, která se podílela jako jeden z hlavních organizátorů na pořádání koncertů velkých zahraničních hvězd v Praze. Jsou to například  Tina Turner, Roxette, Sting a mnoho dalších. V současnosti je Kocourek producentem čtyř pražských divadel, z nichž nejvíce času věnuje divadlu Kalich, které vlastní a zároveň i vede. Divadlo Kalich nedávno oslavilo dvacet let existence. Michal Kocourek je ženatý a má tři děti.