Hlavní navigace

Kvízy v hospodách podlehnou EET, pořadatelé z toho mají těžkou hlavu

2. 3. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kvízy v hospodách se v poslední době stávají oblíbenou kratochvílí. I na jejich pořadatele od května dopadnou povinnosti spojené s EET.

Tento typ zábavy byl jednu dobu k vidění jen v zahraničních televizních seriálech, ale v posledních letech se rozšířil i k nám a má hned několik provozovatelů a spoustu hráčů. 

Co se dozvíte v článku
  1. O co jde?
  2. Komplikace navíc
  3. Jaké řešení mají pořadatelé připraveno?
  4. Jak to bude s účtenkami? 
  5. Výhry problém nebudou

O co jde?

Kvízy se odehrávají v podnicích napříč republikou, nejvíce je jich ve velkých městech a často také v těch univerzitních. Na podniky, které jsou v blízkosti vysokoškolských kolejí, se zaměřují například v Party kvízu. Naše kvízy tak hrají převážně studenti. A na ty právě spoléháme, že mají rádi pivo s chytrou zábavou, uvádí s úsměvem Martin Řehák. Ale jedná se o oblíbenou zábavu napříč věkovými kategoriemi. Jde tedy o týmovou vědomostní soutěž, ve které jsou proti sobě většinou 2–8členné skupiny lidí v dané hospodě. Kvízem provází moderátor promítající na plátno otázky z několika okruhů. Jako odměny jsou nejčastěji poskytovány slevy na útratu v hospodě nebo hodnotné odměny od provozovatelů podniků.  

Živnost provozovatelů kvízů spadá pod provozování kulturních, kulturně-vzdělávacích a zábavních zařízení, pořádání kulturních produkcí, zábav, výstav, veletrhů, přehlídek, prodejních a obdobných akcí. Z hlediska činností NACE podle Registru ekonomických subjektů se jedná o Tvůrčí, umělecké a zábavní činnosti označené číslem 90. Tento oddíl podle definice uvedené na webu CZ-NACE zahrnuje provozování zařízení a provádění činností za účelem uspokojování kulturních a zábavních potřeb zákazníků. Patří sem produkce, propagace a podílení se na živých vystoupeních, akcích nebo výstavách, poskytování uměleckých, tvůrčích nebo odborných dovedností pro vytváření uměleckých děl a provádění živých vystoupení. 

Seznam dalších odvětví, kterých se 3. a 4. vlny dotknou, naleznete zde: Koho všeho se od května 2020 dotkne EET a jak se dá evidenci vyhnout? 

Komplikace navíc

Tím pádem se tedy i těchto kvízů týkají povinnosti spojené s EET, které se projeví hlavně při placení registračního poplatku. Ten se týká každého hráče v týmů a pohybuje se kolem 70 korun. Námi oslovení pořadatelé kvízů tak v EET neshledávají žádné pozitivum a vidí v něm naopak zbytečnou administrativu, která nic nepřinese organizátorům, ani hráčům. Musí také nastudovat potřebnou legislativu a vybrat správné technologie, aby pak vše fungovalo. Přijde mi to zbytečné. Snad náklady na zřízení EET a administrativu kolem toho nebudou tak vysoké, abychom museli zvýšit vstupné (hrací poplatek), doufá Martin Řehák. 

Pro lidi stojící za Hospodským kvízem je EET velkou komplikací a představuje pro ně desítky tisíc korun investovaných do IT vývoje, které jim stát samozřejmě už nikdy nevrátí. Čas, energii a peníze, které věnujeme EET, bychom lépe využili, kdybychom je mohli investovat do zkvalitnění kvízu jako takového. Bohužel místo toho to musíme narvat do této bonzácké estébácké hovadiny vymyšlené dotačním podvodníkem, říká Tomáš Hloušek. 

Zástupcům z Pubquizu kromě počátečních nákladů na vývoj aplikace dělá starosti, že vydávání účtenek bude zpomalovat kvíz. Věří však, že je to jen o zvyku a brzy po zavedení EET si na nový způsob placení zvyknou jak moderátoři, tak hráči. EET se ze začátku rozhodně zdála jako komplikace, ale když jsme našli správné řešení, tak jsme se rozhodli využít tuto situaci k vylepšení našeho systému, doplňuje Karolína Goišová

Koho ještě EET trápí, zjistíte v článku Nejenom pivo v hospodách, „bordel“ u DPH trápí i vlekaře, veterináře či teplárny

Jaké řešení mají pořadatelé připraveno?

V Pubquizu se totiž po rozsáhlém průzkumu rozhodli vytvořit si vlastní webovou aplikaci, kterou budou moderátoři používat místo pokladny. Aplikace po zadání počtu hráčů vystaví účtenku s FIK kódem a ta se pošle hráčům na e-mail, vysvětluje Karolína Goišová. S mobilními aplikacemi plánují pracovat také na Party kvízech. Martin Řehák předpokládá, že půjde o vedením vybranou mobilní aplikaci, ve které budou moderátoři tržby evidovat a ideálně budou zasílat týmům stvrzenky o platbě do emailu. Když by někdo chtěl takovou stvrzenku vytisknout, budou pak moderátoři muset požádat hospodu o spolupráci. Tato domluva s hospodami organizátory teprve čeká. Provozní tam většinou má kancelář s počítačem a tiskárnou, tak nám snad pomohou. Jsem si skoro jist, že ano, jsou rádi, že kvízy pořádáme právě u nich, je s nimi dobrá domluva, dodává. 

Moderátoři Hospodského kvízu mají aplikaci, do které zadávají výsledky už nyní. Takže EET budou řešit pomocí elektronické účtenky tak, že se na aplikaci napojí. Aplikace tak bude finanční správě odesílat potřebné údaje. Pokud bude některý soutěžící chtít (předpokládají, že jich moc nebude, pokud vůbec někdo), odešlou mu účtenku na mail. V případě, že bychom měli kupovat pokladny, byla by to šestimístná investice, a to nemluvím o následné správě a servisu hardwaru, podotýká Tomáš Hloušek.  

O mobilních aplikacích jsme psali v článku Přemýšlíte, jak se poprat s EET? Pomůže vám pokladní systém i mobilní aplikace 

skoleni_15_4

Jak to bude s účtenkami? 

Na kvíz v daných místech chodí desítky lidí a správně by tak měl účtenku dostat každý z týmu. Podle Tomáše Hlouška by teoreticky mělo stačit vystavovat účtenku i celému týmu. V principu je to už jedno, zda vystavíme elektronické účtenky na kvízu 60 lidem nebo 10 týmům, doplňuje. Martin Řehák i Karolína Goišová doufají, že týmu bude stačit, když tam bude uveden počet členů. Jsou si však vědomi, že záleží na hráčích. Pokud bude chtít každý hráč vlastní účtenku, budeme mu ji muset vystavit a poslat na e-mail, popisuje Karolína Goišová.  

Výhry problém nebudou

Jak jsme uvedli výše, výhry v takových kvízech jsou v režii hospod a restaurací, kde se hraje. Záleží tak na nich a přechází na ně i povinnosti spojené se zaúčtováním. Organizátoři tak nevydávají žádné lahve šampaňského, věcné ceny ani peníze. Vítěz získá voucher na útratu v hospodě, kde hraje. Takto jsme se s provozními domluvili, takže je to spíše v evidenci hospody, dodává Martin Řehák. EET se tedy výher netýká a neměla by v tomto ohledu na kvízy mít vliv. Další problémy nebo překážky mě nenapadají a snad ani další komplikace nepřijdou. Ale popravdě budeme chytřejší koncem května, uzavírá Martin Řehák.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).