Hlavní obsah

Šlo o sesazení policejního prezidenta, řekl soudu bývalý ředitel olomoucké pobočky GIBS

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Smyslem operace, kterou pod názvem Vidkun rozkrývá soud, bylo sesazení policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Uvedl to v pondělí před Krajským soudem v Olomouci, který pokračoval v projednávání celé kauzy, bývalý šéf olomoucké Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Tomáš Uličný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní v kauze VidkunVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Šlo o sesazení policejního prezidenta a výměnu personálu ve vysokých pozicích GIBSu. Odpovídá to příkazům soudu, provedeným domovním prohlídkám a dokumentům,“ konstatoval Uličný, jehož podle jeho slov policie v souvislosti s touto kauzou nezákonně vyslýchala 45 hodin v kuse. Obžalovaný není.

Uličný byl v kauze postavené na vynášení a ovlivňování trestních spisů jedním z těch, kteří byli odposloucháváni. U soudu popřel, že by komukoliv předával spisy či někoho instruoval, jak má ovlivnit trestní stíhání.

Uvedl, že věděl dopředu, že se něco chystá. Dozvěděl se to prý v roce 2015 od bývalého náměstka krajského policejního ředitele v Olomouci Karla Kadlece. „Řekl mi, že je něco špatně, že se chystá nějaká past,“ konstatoval Uličný.

Exhejtman Rozbořil popřel, že by expolicistovi nabídl úplatek

Krimi

Podle něj existoval na olomoucké expozituře GIBS spis označený: Nevstupovat. Právě ten se měl týkat policejního prezidenta. „Nikdy jsem do něj nenahlédl,“ zdůraznil u soudu Uličný.

„Kadlec mi říkal, že mám na pracovišti spis na policejního prezidenta. Řekl jsem mu, že nemám. Ona na to: Máš, ty do toho spisu nesmíš. Jdou nám po krku, všechny nás zavřou,“ konstatoval s tím, že neví, odkud měl Kadlec informace o spisu. „Vše ale napovídalo, že má důvěryhodné informace,“ doplnil.

Podle informací Práva se někdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (UOOZ) snažil Tuhého nachytat na to, že vynáší informace z vyšetřování zmanipulovaných IT zakázek. Vyšetřovatelé měli údajně indicie, že telefon, z něhož se informace dostávaly ven, patřil někomu z blízkých policejního prezidenta.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalováni u kauze Vidkun

V případu údajně zmanipulovaných veřejných zakázek byla vyšetřována například firma Tesco SW, která figuruje i v případu Vidkun. Tuhý popřel, že by byl do vynášení informací zapojen.

Případ Vidkun podle obžaloby odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou. Náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec měl vlivnému podnikateli Ivanu Kyselému pravidelně a účelově poskytovat informace z devíti trestních řízení. Informace o nich údajně získával mimo jiné i od svého podřízeného, exšéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje.

V kauze, kterou odstartovala v říjnu 2015 policejní razie, je obžalován z podplácení bývalý olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, Kyselý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Před soudem stojí i Petrůj, jenž čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby. Všichni vinu popírají.

Brutální únik informací od Tuhého se nekonal. Došlo k chybě, řekl Blažek

Domácí

Uličný připustil, že s Kadlecem se poměrně často vídal. „Věděl jsem, že Kyselý s Kadlecem jsou kamarádi. Kadlec se chlubil, že s ním chodí na tenis, věděla to půlka města, on se s tím netajil. Všichni věděli, že je společensky aktivní. Já společensky aktivní nebyl. Neměl jsem žádné poznatky, že by se choval nestandardně a protiprávně. Říkal jsem mu, aby brzdil a byl opatrný a nedával všanc své dobré jméno,“ poznamenal Uličný.

„Varoval mě (Kadlec), že ÚOOZ se chystá trestně stíhat i mě,“ dodal. Zdůraznil přitom, že nikdy nikomu nevyzradil nic, co by se týkalo spisů na GIBS a ani neví, že někdo nezákonně vstupoval do kauz, kterých se týká případ Vidkun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám