Soud opět řeší nenávistné komentáře o prvňáčcích z Teplic, obžalovaný mlčí

  8:56,  aktualizováno  9:09
Teplický soud podruhé otevřel případ nenávistného komentáře pod fotkou prvňáčků na sociální síti. Obžalovaného Vítězslava Kroupu, jenž podle spisu v souvislosti s národnostmi dětí napsal narážku o plynových komorách, napoprvé osvobodil, aniž ho vyslechl. Krajský soud však verdikt zrušil a nařídil kauzu projednat znovu.

Vítězslav Kroupa se tentokrát k soudu dostavil, avšak odmítl vypovídat.

Muž podle obžaloby v roce 2017 na Facebooku komentoval fotografii třídy teplických prvňáčků s romskými či arabskými dětmi slovy: „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že tě to nenapadlo!!!“

Žalobce také tvrdí, že na sociální síti zároveň zveřejňoval fotografie s nacistickou tématikou, například snímek Adolfa Hitlera s komentářem „Krásné bílé sny, přátelé“.

Teplický soud Kroupu loni v dubnu obžaloby zprostil s tím, že nelze bez důvodných pochybností dojít k závěru, že by příspěvky prostřednictvím účtu s uživatelským jménem Vita Kroupa zveřejňoval právě on. Všechny důkazy označil za nepřímé.

Státní zástupce se odvolal a krajský soud následně případ vrátil na začátek s odůvodněním, že prvoinstanční soud mohl v rámci dokazování udělat daleko víc pro odstranění těchto pochybností.

Kroupa v minulosti napsání komentáře přiznal. Udělal to ale ještě před zahájením trestního stíhání a teplická soudkyně Lucie Yakut k tomu tak při rozhodování o vině nemohla přihlédnout.

Sama muže, jenž v té době dlouhodobě pobýval v zahraničí, při prvním hlavním líčení nevyslechla. Kroupa se ho neúčastnil. Soudkyně svolila, aby se konalo v jeho nepřítomnosti. To byla jedna z věcí, které krajský soud první instanci vyčetl. Nařídil proto Kroupu předvolat a vyslechnout.

Zároveň dal teplickému soudu za úkol sehnat a vyslechnout lidi, kteří byli na uvedeném facebookovém profilu vedeni jako přátelé.

Jeden z pozvaných svědků dnes po nahlédnutí do spisu, konkrétně na fotodokumentaci facebookového profilu s názvem Vita Kroupa, uvedl, že s tímto profilem komunikoval. S obžalovaným se prý nikdy dříve neviděl, až dnes. „Naposledy jsem mu napsal dnes, že se poprvé uvidíme zrovna na soudu,“ uvedl muž.

Dodal, že Kroupův profil mohl v dané době klidně používat někdo jiný. „I můj profil zneužívali, používala ho jiná osoba,“ podotkl s tím, že si nepamatuje, že by na daném profilu viděl fotografie s nacistickou tématikou.

„Tu profilovou fotku si pamatuji, ale myslím, že mě požádal před lety o přátelství Vítězslav Kroupa, Vita Kroupa myslím ne,“ vypověděla druhá pozvaná svědkyně. Figuruje však v přátelích u profilu Vita Kroupa. Ani ona se prý s Kroupou osobně nezná.

Hlavní líčení bude pokračovat na začátku dubna, kdy hodlá soudkyně vyslechnout další svědky.

Za podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka hrozí Kroupovi trest v rozmezí od šesti měsíců do tří let.

Pod fotografií se objevilo více nenávistných příspěvků. Někdo děti označoval například za malé sebevražedné atentátníky. Policie kvůli komentářům obvinila také muže z Frýdecko-Místecka a ženu z Tachova.

7. února 2018

Stíhání muže státní zástupce nakonec podmíněně zastavil. Stanovil jedenáctiměsíční zkušební dobu, během které se muž takzvaně osvědčil a trestní stíhání tak pro něj skončilo.

Žena dostala osmiměsíční trest odnětí svobody podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců a peněžitý trest 20 tisíc korun.