V Česku se hromadí vytříděný papír, není o něj zájem. Výkupní ceny ve sběrnách klesly na minimum

2. březen 2020 09:21

Ceny vytříděného papíru v Česku v poslední době výrazně klesly, sběrny ho nemají kde udat. Za kilo novinového papíru sběrny většinou nabízí třicet až šedesát haléřů, sběrný karton naopak už někde ani nechtějí. Znát je to i v Královehradeckém kraji, jednotlivá města řeší problematiku různě.

„Od konce ledna nám tu visí velká cedule s nápisem: Nebereme do odvolání. Může to znamenat půl roku nebo klidně i rok," popisuje situaci s výkupem kartónů a lepenky v jedné z hronovských sběren druhotných surovin starosta města Petr Koleta z hnutí ANO.

Čtěte také

Radnice reagovala obratem.
„Do sběrného dvora jsme objednali velký kontejner speciálně na papír a informovali jsme občany i podnikatele. Tam je zase problém ten, že podnikatelé by za tu službu měli platit, je to dáno i ze zákona."

Hronov tak aktuálně připravuje úpravu podmínek pro odběr papíru ve svém sběrném dvoře.

Nárůst množství papíru zaznamenali i v nedalekém Broumově. Radnice proto nechává rozmísťovat v ulicích další kontejnery, naposledy jich na papír přibylo dvanáct.

Ani to ale podle starosty Jaroslava Bitnara z Volby pro Broumov asi nebude stačit.
„My musíme neustále přidávat další a další kontejnery na tříděný odpad na stanoviště, která na to nebyla nadimenzována. Takže nám dnes kontejnery stojí v trávě nebo na chodníku. Je s tím zkrátka problém. Usilujeme o to, abychom to byli schopni pojmout, odvézt a zpracovat."

V Česku se hromadí vytříděný papír, není o něj zájem (ilustrační foto)

Nádoby na tříděný papír přibyly i v ulicích Dvora Králové nad Labem.

V nejproblémovějších lokalitách tam navíc podle mluvčí radnice Miroslavy Kameníkové posílili svoz.
„Takže zatímco dříve se papír svážel jen v pondělí, nyní je to i ve čtvrtek. V současné chvíli budeme, čekat jak se situace, která nastala po novém roce, bude dál vyvíjet. A podle toho přijmeme případně další opatření."

Čtěte také

Města nově musí počítat také s tím, že za likvidaci papíru budou doplácet.

Zatím jde jen o odhady, třeba v Broumově to podle starosty Bitnara mohou být až stovky tisíc korun ročně.
„My jsme za loňský rok u nás ve městě vytřídili zhruba 150 tun papíru. Krát devět stovek plus DPH, takže to může být třeba i dvě stě tisíc."

Podle ministerstva životního prostředí obce tratí kvůli menší atraktivitě papíru až desítky milionů korun. Důvodů je prý několik, tím hlavním to, že odběr vytříděného sběrového papíru výrazně omezila Čína.

Ministerstvo proto spustilo krizový scénář a rozhodlo o navýšení plateb třídírnám odpadů, aby materiál z obcí svážely.

Spustit audio

Související