Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vláda omezila lety z Milána a dalších měst. Biatlon se v Novém městě pojede bez diváků

V pondělí ráno zasedla kvůli potvrzení koronaviru v Česku Bezpečnostní rada státu (BRS). Premiér Babiš poté ohlásil, že vláda omezí lety z z Milána, Benátek, Boloni a Bergama. Plánuje také zcela zrušit lety z jihokorejského Soulu. Rada navíc rozhodla i o víkendovém světovém poháru v Novém městě na Moravě. Ten se nakonec pojede bez diváků. Na akci se přitom chystaly desítky tisíc lidí. Nejistá je pak i účast diváků na dalších sportovních akcích.

V ohrožení je i fotbalové derby

Ve středu bude Bezpečnostní rada státu jednat o osudu dalších sportovních akcí s větším počtem diváků. Například v neděli se ve fotbalové lize hraje derby Slavia - Sparta, na které by mohlo dorazit 20 tisíc fanoušků.

„Z mého pohledu je to rozhodnutí Bezpečnostní rady státu a organizátoři se s tím budou muset vypořádat. Vzhledem k tomu, kolik lidí na tu akci mělo přijet, je to preventivní opatření a za mě, já jsem žádnou jinou alternativu neviděl," řekl novinářům po jednání rady ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Základní prevence proti koronaviru:
pravidelně a správně si mýt ruce a dodržovat základní hygienu
-
 jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny
-
 pobývat co nejvíce na čerstvém vzduchu a v přírodě
- nestresovat se

Bulovka: Tři pacienti s koronavirem jsou bez příznaků a horečky

Tři pacienti hospitalizovaní v pražské Nemocnici Na Bulovce kvůli koronaviru jsou dnes bez příznaků nemoci, nemají teplotu ani kašel. Další kontrolní testy jim odborníci udělají do konce týdne. Nemocní jsou tři lidé, kteří přijeli z Itálie. Jeden z konference v Udine, druhý s rodinou z lyžařské dovolené v Benátsku a třetí je Američanka, která studuje v Miláně.

ČZU dnes a v úterý kvůli nemoci COVID-19 ruší výuku

Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze kvůli nákaze svého pedagoga nemocí COVID-19 zrušila dnes a v úterý výuku. Ve 13:00 chystá tiskovou konferenci s detaily k opatřením proti šíření nemoci. ČTK to dnes řekla mluvčí školy Jana Kašparová.

Testy v Česku v neděli odhalily první tři případy nákazy novým typem koronaviru, který nemoc COVID-19 způsobuje. Kašparová uvedla, že jeden z nakažených je profesor z Technické fakulty ČZU. „My kvůli tomu dnes a zítra (v úterý) rušíme výuku. Ve 13:00 budeme mít tiskovou konferenci k dalším podrobnostem," uvedla Kašparová. Už v neděli škola uvedla, že neprodleně zavede opatření, která jí doporučí hygienici.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví je nemocný narozený v roce 1952. Muž se účastnil konference na univerzitě v Udine a s hygieniky byl v kontaktu od středy. Pobýval v domácí karanténě a stýkal se jen s manželkou. Itálie oznámila, že v zemi byly pozitivně testováni čtyři lidé, kteří se účastnili setkání profesorů na univerzitě v Udine, jež se konalo 20. února. Tři jsou docenti z Udine a jeden z Terstu.

Kvůli obavám z šíření koronaviru dnes zůstali doma také studenti a zaměstnanci Fakulty strojní Českého vysokého učení technického (FS ČVUT). Děkan fakulty Michael Valášek vyhlásil samostudium a práci z domova. Kolega profesora z ČZU, který je nakažený koronavirem, byl ve čtvrtek na fakultě a nyní je v karanténě. Nikdo přímo nemocný na ČVUT ale nebyl. Děkan o tom informoval na webu fakulty. Další instrukce dostanou žáci a zaměstnanci dnes poté, co škola bude věc konzultovat s hygienickou stanicí.

Američanka nakažená koronavirem se pohybovala i v Brně

Američanka, která je s koronavirem v pražské Nemocnici Na Bulovce, byla i v Brně. Hygienici zjišťují místa, kde se pohybovala. Uvedla to mluvčí kraje Monika Brindzáková. Podle ní dnes zasedne bezpečnostní rada kraje, která ale byla svolaná ještě před zjištěním o pohybu nakažené Američanky na jižní Moravě. V ČR se zatím potvrdila nákaza u tří lidí včetně Američanky, která studuje v Itálii.

Bezpečnostní rada zasedne ve 14:00. „Měli jsme bezpečnostní radu v úterý kvůli letecké lince z italského Bergama, potom se v pátek sešla krajská epidemiologická komise a bezpečnostní rada byla svolaná i na pondělí s ohledem na bezpečnostní radu státu," uvedla Brindzáková.


Američanka nakažená koronavirem byla o víkendu v Brně. Hygienici zjišťují, kde se pohybovala

Američanka, která je s koronavirem v pražské Nemocnici Na Bulovce, byla i v Brně. Hygienici zjišťují místa, kde se pohybovala. Informaci uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Podle ní dnes zasedne bezpečnostní rada kraje, která ale byla svolaná...


Podle ní se navíc potvrdilo, že se nakažená Američanka pohybovala v Brně. „Hygienici prověřují, kde byla," poznamenala mluvčí.

Američanka narozená v roce 1999 je jedním ze tří prvních českých pacientů nakažených novým typem koronaviru. Přijela do Prahy z Milána, kde studuje. Dalšími dvěma případy jsou muži, kteří také byli v Itálii.

BRS doporučila omezení návštěv LDN či domovů seniorů

Bezpečnostní rada státu (BRS) doporučila omezení návštěv léčeben dlouhodobě nemocných, domovů seniorů či ústavů sociálních služeb kvůli šíření nového typu koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v zařízeních pobývají zranitelné skupiny osob.

„Jde o všechna zařízení, kde jsou hospitalizovány nebo ubytovány osoby seniorního věku. Víme, že to jsou ty rizikové skupiny u daného onemocnění, osoby, které mají často různá přidružená onemocnění," uvedl Vojtěch. „Velmi doporučujeme omezit návštěvy v daných zařízeních, které se starají o tyto zranitelné skupiny osob," dodal.

Podobné opatření zavádí nemocnice a další zařízení každoročně kvůli epidemii chřipky, která nyní v České republice končí. Právě nejstarší věková skupina, lidé přes 80 let, jsou jak chřipkou, tak novým typem koronaviru, nejvíc ohrožení. Starší lidé totiž mají oslabenou imunitu a časté jsou u nich další přidružené nemoci.

BRS ve středu rozhodne o případném omezení dalších akcí

Bezpečnostní rada státu ve středu ráno rozhodne o případném omezení konání dalších akcí kvůli šíření nového typu koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání BRS to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dnes už rada rozhodla o tom, že Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě se bude tento týden konat bez diváků.

„Ministr vnitra a jeho štáb analyzuje plán akcí, které se mají u nás uskutečnit. Podle toho samozřejmě budeme ve středu reagovat," řekl Babiš.

Zákaz shromažďování v různých částech Evropy

Například Francie kvůli šíření nového koronaviru dočasně zakázala veřejná shromáždění s účastí větší než 5000 lidí. Také Švýcarsko v pátek oznámilo zákaz všech akcí s účastí více než 1000 osob. Zákaz tak postihl mimo jiné slavný ženevský autosalon.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vysocina-arena.cz

Štítky lety, zrušení, koronavirus, biatlon, nové město na moravě, COVID-19, Milán, Bezpečnostní rada státu, nemoc, Andrej Babiš, Česko, rada, Bergamo, Česká zemědělská univerzita v Praze, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda omezila lety z Milána a dalších měst. Biatlon se v Novém městě pojede bez diváků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.