Kauza Vidkun pokračuje výslechem svědků, předvolán byl Uličný

Svědeckou výpovědí bývalého šéfa olomoucké Generální inspekce Bezpečnostních sborů (GIBS) otevřel dnes olomoucký krajský soud jednání v korupční kauze Vidkun. Bývalý šéf olomoucké GIBS Tomáš Uličný byl jedním z odposlouchávaných v případu, v říjnu 2015 byl zadržen. Obviněn není. Kauzu postavenou na vynášení a ovlivňování trestních spisů označil za snahu o sesazení policejního prezidenta a výměnu personálu ve vysokých pozicích GIBS. K soudu přišel i obžalovaný podnikatel Ivan Kyselý. Kvůli zdraví se omluvil z dalších jednání.

Uličný u soudu popřel, že by komukoliv předával spisy či někoho instruoval, jak má ovlivnit trestní stíhání. "Šlo o sesazení policejního prezidenta a výměnu personálu ve vysokých pozicích GIBSu. Brali mě jako podezřelého a chtěli mi uškodit," uvedl dnes u soudu Uličný. Podotkl, že byl odposloucháván a sledován od července 2014; 13. října při policejní razii v kauze Vidkun byl zadržen.

Uličný připustil kontakty s obžalovaným bývalým krajským policejním náměstkem Karlem Kadlecem. "Vídali jsme se velmi často, chodili jsme na kafe, jednou týdně. Věděl jsem, že Kyselý s Kadlecem jsou kamarádi. Kadlec se chlubil, že s ním chodí na tenis, věděla to půlka města, on se s tím netajil. Všichni věděli, že je společensky aktivní. Já společensky aktivní nebyl. Neměl jsem žádné poznatky, že by se choval nestandardně a protiprávně. Říkal jsem mu, aby brzdil a byl opatrný a nedával všanc své dobré jméno," podotkl Uličný.

U soudu uvedl, že věděl dopředu, že se něco chystá. Dozvěděl se to od Kadlece, který jej prý v roce 2015 varoval. "Kadlec mi řekl, že je něco špatně, že se chystá nějaká past. Varoval mě, že ÚOOZ se mě chystá trestně stíhat," podotkl Uličný. Domovní prohlídka u něj prý byla pod záminkou, že umožnil Kyselému seznámit se spisy vedeným na GIBS, což popřel.

Olomoucká GIBS Kadlece kvůli úzkým vazbám s vlivným podnikatelem Kyselým, blízkým přítelem bývalého ministra vnitra a olomouckého poslance Ivana Langera (ODS), vyšetřovala v roce 2012. Podle informací ČTK tehdy prošetřovala, zda se vazby promítají i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Inspekce dospěla k závěru, že nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly podezření ze spáchání trestného činu. Uličný dnes u soudu řekl, že věc nevyšetřoval ani neprozradil. Kadlec prý za ním přišel už s tím, že o tom ví.

Svědků je k soudu voláno přes tři desítky. "V úterý bude svědčit Ivan Langer a Zdeněk Pokorný, kolega pana Uličného z GIBSu. Poté přijdou na řadu svědci, kterých se týká základ věci, jako jsou policisté. V dalších týdnech přijdou na řadu svědci z jednotlivých kauz, které se objevují v obžalobě," řekl dnes ČTK soudce Lýsek.

K výpovědi se dosud nedostal obžalovaný Kyselý, dnes k soudu došel, ale omluvil se, že ze zdravotních důvodů není schopen výpovědi a ihned odešel. "Je to jeho právo. Procesně s tím nemůžu nic dělat, v některých případech to může být otázka taktiky obhajoby. Tady ale aktuálně lékařská zpráva tvrdí, že pan Kyselý má zdravotní problémy," uvedl soudce Lýsek.

V kauze Vidkun, která postihuje podle žalobce ovlivňováni devíti trestních kauz, je obžalovaný z podplácení bývalý hejtman Jiří Rozbořil, někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Kadlec je navíc obžalovaný z přijetí úplatku. Olomoucký podnikatel Ivan Kyselý je obžalovaný z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Související

Více souvisejících

kauza Vidkun GIBS Jiří Rozbořil soudy olomouc

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy