InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obrat kolem Slavností piva v Písku. V Palackého sadech se konat mohou

PÍSEK – Písečtí zastupitelé vzali na milost Slavnosti piva, kterým v prosinci zatrhli další konání v Palackého sadech. Rozhodli tak při schvalování kulturních dotací. Příspěvek sice odsouhlasili, ale s dovětkem, že se slavnosti musejí konat na jiném místě. Za vším je minulý ročník, po kterém na Facebooku kolovaly fotky poničené zeleně a pomočených stromů.

 

Přesun jinam?

Organizátor slavností Robin Mikušiak se na město obrátil s žádostí o přehodnocení názoru a změnu usnesení. Pořádání v Palackého sadech je podle něj důležité pro budoucnost akce. „Z naší dlouhodobé zkušenosti akce na náměstích příliš neděláme. Když je teplo, tak náměstí nejsou moc příjemná. Od dlažby jde takové teplo, že pro potraviny to není ideální. V Písku a na všech náměstích navíc vznikají paralelní prodeje firem, které tam dlouhodobě sídlí. Je těžké přemluvit kvalitní gastro provoz a chtít po něm nájem, když všichni z náměstí nájem neplatí a vydělávají na nás," řekl Mikušiak.

Když se uvažovalo o přesunu akce na Výstaviště, ozvali se prý prodejci, kteří o tuto plochu neměli zájem. Údajně není atraktivní. „Co do lidské hygieny, toalety máme v dostatečném množství. Na Výstavišti je lidé nebudou využívat vůbec a bude to mnohem horší, než v parku. Jsem přesvědčen, že jsme vloni měli toalet víc, než je norma na venkovní akci," popsal Mikušiak. Pro tento rok navrhuje jiné rozmístění mobilních záchodů. „A chtěli bychom přátelsky prosit lidi, aby se chovali mnohem slušněji. Vytipujeme nejvíc zasažené stromy, kam lidé chodí, a můžeme je obsypat pilinami. Moč by se vůbec nedostala do země a piliny bychom pak odstranili. Kdyby tam občas prošla městská policie, také by to pomohlo," řekl organizátor.

Palackého sady pronajímá pro pořádání akcí Centrum kultury města Písek. Ředitel Josef Kašpar podotkl, že pro počet toalet funguje jednoduchá matematika. „Zákon určuje, že na takových akcí se doporučuje na 150 lidí jeden záchod. Pořadatel by měl na tuto akci připravit 50 až 60 toalet. Je to otázka, jestli tomu tak bylo," uvažoval Josef Kašpar.

Kdo nesouhlasí

Předseda komise životního prostředí Marek Anděl (Písek sobě) trval na svém názoru akci z Palackého sadů vyhnat. „Komise shledává opatření jako nedostatečná a nevhodná a trvá na svém stanovisku," uvedl. Vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra zmínil, že po takových slavnostech je odbor vždy nespokojený. „Vždy jsou značné problémy. Nastávají už při přípravě, když najíždí těžká auta, protože nejsou respektovány travnaté plochy," uvedl. Šéf městské policie Jaroslav Rapant také vyvracel tvrzení organizátorů, že jde o bezproblémovou akci. „Samozřejmě, že při koncentraci lidí a alkoholu dochází k rušení nočního klidu, ničení majetku, i napadání lidí," dodal.

Robin Mikušiak namítal, že když žádal státní i městskou policii o pomoc a dohled, bylo mu řečeno, že je to zbytečné, protože je to bezproblémová akce. „Pokud budeme brát za problém metr a půl pošlapané květinové výzdoby, je to marginální věc, která se vyřeší za dva dny. Nemyslím si, že bychom ničili životní prostředí víc, než třeba akce Dotkni se Písku," tvrdí Mikušiak. Zastupitel za Pro Písek Jan Adámek zdůraznil, že vykonávání osobních potřeb na veřejnosti přece není nová záležitost. „Je to výchovný problém této společnosti, který nevyřešíme tady. Čím víc účastníků, tím víc problémů. Překvapilo mě, že po sedmi letech, kdy tu akce bez zásadních závad probíhaly, je tu závažný problém. Já osobně jsem připraven změnit své rozhodnutí," řekl Adámek, který tentokrát akci v Palackého sadech podpořil.

Řeč přišla i na dluh, který nechtěl organizátor za způsobené škody v parku zaplatit. Robin Mikušiak řekl, že převzetí parku po akci proběhlo bez něj. „Následně jsme dostali fakturu se čtyřmi položkami. Výzdoba, zasazení několika metrů pošlapané trávy a pak dvě položky, které jsem rozporoval – umytí košů a lití vody kolem počůraných stromů. Chceme zaplatit první dvě položky, u dalších dvou chceme nějakého arbitra, aby řekl, kdo má pravdu. Několik odborníků mi řeklo, že moč stromy neponičí. Centrum kultury mi řeko, že máme zaplatit všechno, nebo nic. Je to zvláštní patová situace," připomněl Mikušiak.

Pro zachování Slavností piva v parku byl také zastupitel za Pro Písek Miroslav Janovský. „Vítám každou akci, která lidi do města přitáhne, byť u toho sedí na trávě a čůrají po parku. Jsem příznivcem této akce, zdevastovaný park po ní nevidím," podotkl. Lukáš Nebes z ANO uvedl, že si nedovolí Slavnosti piva diskriminovat, pokud se v parku jiné akce běžně konají. „Nedovolím si vzkázat návštěvníkům pivních slavností, že zrovna oni jsou dobytek a půjdou do letního kina," řekl Nebes.

Podle Michala Čapka je to pseudokauza. „Pro mě je nejhorší zjištění, že máme ve městě takového úchyla, který běhá po městě a fotí počůrané stromy na internet. Běžte do Německa na Oktoberfest a řekněte jim, že jsou to burani a že mají jít někam za město. Běžte se podívat na Moravu, kde se nic jiného než alkohol neslaví – vinobraní, košty, nedávno jsem šel burčákový pochod. Řešení navržená panem pořadatelem jsou dostačující. Nevím, jak bychom vysvětlili přesun této akce, kdyby v parku ostatní mohly zůstat," přidal komentář Čapek.

Pivo a kultura

Zastupitelé pak řešili i otázku, jestli jsou Slavnosti piva kulturní nebo komerční akcí. „Slavnosti piva naplňují požadavek cestovního ruchu, ale není zanedbatelná ani kulturní část. A naše dotace jsou na kulturu a cestovní ruch. Kulturní nabídka je nadstandardní a i pivní kultura je segment cestovního ruchu, se kterým řada zemí a měst pracuje," myslí si Zbyněk Konvička (Piráti).

Místopředseda pro komise pro kulturu a cestovní ruch Tomáš Úlehla na zasedání řekl, že minulé usnesení zastupitelstva o odsunu slavností z Palackého sadů bere jako neúctu k lidem v kulturní komisi. „Podmínky mají platit v zadání, ne aby pak zastupitelstvo měnilo místo a určovalo, co na akci má být. Usnesení vnímám jako závadné," prohlásil. Zastupitel Jan Taraba (ODS) byl také pro zrušení schválené připomínky a revokaci usnesení. Pivní slavnosti vnímá jako významnou akci.

Podle Michala Horáka (Piráti) Slavnosti piva brutálně polarizovaly píseckou veřejnost. „Hlasování v prosinci možná některé zastupitele zaskočilo. Vypadá to, že od prosince mnozí zastupitelé zjistili procenta svých voličů a podle debaty je jasné, kdo teď vyhrává. Pokud někdo vybírá těžké peníze pronájem stánků, nevím, proč by se mu o slavnosti měla starat policie," řekl Horák. Nelíbil se mu také výrok zastupitel Michala Čapka, který označil za úchyla autora fotek pomočených stromů na Facebooku. Na návrh Josefa Keclíka (ANO) pak bylo odsouhlaseno ukončení diskuze.

V závěru se ještě ředitel Centra kultury Josef Kašpar ohradil proti tvrzení, že vloni nebyl Robin Mikušiak přizván k předání parku po akci. „Moje zástupkyně se s panem Mikušiakem domluvila, že mu po kontrole oznámí, jak dopadla. Poslala kalkulaci škod, pan Mikušiak měl šanci se vyjádřit. Podle e-mailů se chtěl dohodnout s Městskými službami, ale asi se nedohodli. Městské služby Písek nám pak vyčíslily škodu 17 tisíc a my jsme ji uhradili," vysvětlil Kašpar.

Josef Soumar (Piráti) ještě doplnil, že pití piva není kulturní záležitost. „Pokud se plánuje folklorní akce, dá se odvodit, že tam nebude docházet k močení na stromy a zvracení. Minulým kompromisem bylo, že tuto akci akceptujeme, ale ne na tomto místě, kde dochází k devastaci prostoru. Mně také tato akce nepřišla úplně košer a nenazýval bych úchyly lidi, kteří na to upozornili. Je nestoudné dávat Slavnosti piva na úroveň Pískoviště a slavnosti Dotkni se Písku. Pana Mikušiaka je mi líto, protože on není schopný ovlivnit, kde který blbec vykoná v parku potřebu," dodal Soumar.

Celkem 19 hlasy bylo nakonec schváleno zrušení podmínky pro pořádání akce jinde, než v Palackého sadech. Slavnosti piva v parku tak mají zelenou.

Diskuse k článku - 24 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Petr 

    Reagovat

     

    Já velmi vítám, že město tuto akci nakonec podpořilo a především na tomto místě. Město by mělo podporovat všechny aktivity co vytáhnou lidi z domova od televizi. Slavnosti piva dělají úplně stejnou kulturu pro lidi jako městské slavnosti. Jen asi bude velký rozdíl ve finančních nákladech. Myslím si, že plno lidí nezajímá program slavnosti, ale jdou do města protože potkají spoustu kamarádku na které nemají přes rok čas.

    Vloženo 3.3.2020 08:16:48

    • ne 

      Reagovat

       

      Zajimalo by me ktery z podporovatelu jsi. Ci kolik z toho mas. Pratele se mohou vidat kdykoliv, na prochazku jit do prirody od televize taktez.absolutni Nesmysl

      Vloženo 3.3.2020 16:51:22

      • souhlas s ne 

        Reagovat

         

        Oni se totiž bez alkoholu neumí sejít a už ani nebavit. Je mi jich líto.

        Vloženo 3.3.2020 17:08:52

        • Petr 

          Reagovat

           

          Přijdou mi vaše reakce přesně tich kteří nic neorganizují, ale hodně kritizují. Nemáte stejně podmínky pro organizování akce pro širokou veřejnost? A ano s přáteli je normální se vídat celoročně, ale jsou i kamarádi třeba z mládí s kterými se cesty rozešli a já je velmi rád potkám a pohovořím. Víte někdo jaký je finanční náklad z městského rozpočtu na Městské slavnosti a kolik na Slavnosti piva?

          Vloženo 4.3.2020 08:21:24

          • honda 

            Reagovat

             

            Kdybych měl dvůr tak si kamarády z mládí rád pozvu na dvůr.

            Vloženo 4.3.2020 09:31:13

          • Z Písku 

            Reagovat

             

            Samozřejmě, že to víme :-)

            Vloženo 4.3.2020 12:23:49

          • Ne 

            Reagovat

             

            Nevím o co se tu snazis. Je to přece naprosto jednoduché. Organizujes akce za účelem zisku a ne pro lidi. Zorganizuj něco zadarmo. Ha. Bohužel tato akce je absolutně mimo a můžeš se jí snažit obhajovat jak chceš....

            Vloženo 4.3.2020 18:56:31

            • Petr 

              Reagovat

               

              Já osobně co organizuji akce tak pouze na amatérské úrovni, především pro kamarády a zadarmo. Program co se odehrává ve městě mám rád a často se účastním. Dle počtu lidí co tuto akci navštíví bych řekl, že se asi líbí. Máš možnost na akci nejít a tímto vyjádřit svůj postoj k věci. Kdyz vás v Písku takových jako ty bude většina pak organizátor nebude mít pro koho pořádat.

              Vloženo 4.3.2020 20:07:58

              • Ano 

                Reagovat

                 

                Kez by v Písku bylo méně alkoholiku jako já. Presne!

                Vloženo 5.3.2020 07:21:02

  • :) 

    Reagovat

     

    Kez by všem co toto podporují nablili opilci za krk a nachcali na nohu. Akce absolutně mimo. Kdyby z toho pro ty necloveky nekoukal zisk nic by se nedělo a byl by klid. Na pivo si každý může zajít kdykoliv kamkoliv a nemusí se přitom probijet přes davy opilcu, nablitych koláčů a zfetovane mládeže. Hyeny vydelavajici na slabosti lidí.

    Vloženo 2.3.2020 19:39:15

  • místní občan 

    Reagovat

     

    Místopředseda komise pro kulturu a cestovní ruch Tomáš Úlehla na zasedání řekl, že minulé usnesení zastupitelstva o odsunu slavností z Palackého sadů bere jako neúctu k lidem v kulturní komisi. „Podmínky mají platit v zadání, ne aby pak zastupitelstvo měnilo místo a určovalo, co na akci má být. Usnesení vnímám jako závadné," prohlásil.
    Nevím kolik členů má kulturní komise, ale já beru Vaše vystoupení na veřejném zastupitelstvu a vylepování plakátů po městě, jako neúctu k lidem. Zde se snažíte poštvat občany proti sobě a podporou pivních slavností se chcete pouze zviditelnit. Ale mi Vás přeci dobře již známe, sloužíte pouze placenému demonstrantovi z Vodňan, žádnou naši úctu si nezasloužíte.

    Vloženo 2.3.2020 18:28:25

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      On pan místopředseda kulturní komise je povoláním především nevycválaný syn...

      Vloženo 3.3.2020 22:29:24

  • písečák 

    Reagovat

     

    To zase bude v álejích nablito...

    Vloženo 2.3.2020 14:16:25

    • nn 

      Reagovat

       

      V nejlepší zeleni města, v klidném parku, který má sloužit pro odpočinek a posezení mezi stromy, bude pivní akce - místo bylo schváleno zastupiteli - učiteli, doktory, právníky. Tak si udělejte obrázek.

      Vloženo 2.3.2020 18:56:06

      • Ano 

        Reagovat

         

        Přesně tak, absolutně nechutné slavnosti o ničem. Rozumní lidé zůstávají doma a alkoholici se jsou pod rouškou slavností ozrat v nejkrásnější části města. Co vše dokážou peníze s lidmi. Mělo by se to jmenovat slavnosti alkoholiku.

        Vloženo 2.3.2020 19:30:35

  • Jarda 

    Reagovat

     

    No sláva! Konečně jim to došlo. Snad se dokáže zajistit úklid po takové akci, ale proč by tam neměla bejt?

    Vloženo 2.3.2020 12:32:33

    • :-) 

      Reagovat

       

      Zajistit úklid by měl pořadatel akce,který na ni čerpá dotace, podnajímá prostory pod stánky,.... A jak je vidět,dokáže oběhnout zastupitele a převrátit původní usnesení během krátké doby nohama vzhůru. Je prostě šikovnej...:-)

      Vloženo 2.3.2020 13:07:13

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Mě spíš zaráží, že nikomu nevadí, že na tuto akci pořadatel žádá město o peníze, kterému de facto dluží za neuhrazenou fakturu za úklid a zase ty peníze dostane. Kdokoliv žádá o městské peníze, tak je prověřován, jestli má vše uhrazené a tady to projde a nikdo se nad tím nepozastaví.

        Vloženo 3.3.2020 14:28:12

        • no 

          Reagovat

           

          Ruka ruku

          Vloženo 3.3.2020 16:53:19

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace