Zprávy z tisku

RVVI zvolila novou členku předsednictva Technologické agentury ČR

Praha 28. února (ČTK) - Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) dnes zvolila novou členkou předsednictva Technologické agentury ČR (TA ČR) Kamilu Vávrovou z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro pro krajinu a okrasné zahradnictví. RVVI také ze svých řad vybrala předsedu Komise pro problematiku klimatu. Poradní orgán rady povede rektor Ostravské univerzity Jan Lata. Místopředsedové rady Petr Dvořák a Pavel Baran to oznámili na tiskové konferenci.

 
 

Vávrová dosud působila ve výzkumné radě TA ČR, v pětičlenném předsednictvu podle Dvořáka nahradí Pavla Komárka. V ústavu Silva Taroucy pracuje od konce 90. let. Věnuje se především výzkumu plodin k produkci biomasy pro energetické účely. Zabývá se také genderovými tématy ve vědě. Funkční období členů předsednictva TA ČR je čtyři roky, mohou být jmenováni maximálně dvakrát po sobě.

O funkci šéfa poradní Komise pro problematiku klimatu se vedle Laty ucházela i někdejší šéfka TA ČR Rut Bízková. Lékař Lata však podle Dvořáka představuje "komponent", který v komisi chyběl. Členy komise, která včetně předsedy čítá 13 lidí, jsou například ředitelka Hnutí Duha Anna Kárníková či Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Dvořák také uvedl, že v souvislosti s přijetím novely zákona o podpoře výzkumu nastaly změny ve statutu i názvu Komise pro hodnocení výsledků výzkumných organizací. Jako Komise pro hodnocení výzkumných organizací získá pravomoci i podporu pro další úkoly.

Místopředseda dodal, že ve spolupráci s ministerstvem školství RVVI připravuje seminář zaměřený na metodiku hodnocení aplikovaného výzkumu.

Zdroj: Tisková zpráva ČTK 2.3.2020

 


Datum uveřejnění: 2.3.20
Poslední změna: 2.3.2020
Počet shlédnutí: 483