Hlavní obsah

Řekové hranici EU neubrání, varuje Frontex

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řekové nejsou schopni zajistit ochranu vnější hranice Evropské unie. V souvislosti s příchodem dalších vln migrantů, které Turci podle BBC v posledních dnech a hodinách v rozporu s dohodou s EU doprovázejí na řecké hranice, před tím v důvěrné zprávě varovala agentura Frontex, která má ochranu unijních hranic na starosti. O jejím obsahu v pondělí informoval německý list Die Welt.

Foto: Cansu Alkaya, Reuters

Migranti na řecko-turecké hranici

Článek

Z důvěrné zprávy Frontexu podle německého deníku vyplývá, že situace na řecko-turecké hranice bude eskalovat i v případě, že Ankara začne dohodu o zadržování migrantů opět dodržovat a migranty přestane pouštět.

Turečtí úředníci vezli migranty přímo na hranici a řekli jim, kde přejít, zjistila BBC

Evropa

Informace o opětovné propustnosti hranic se totiž už začala rychle šířit po internetových sociálních sítích a mobilizovala davy. Řekové v neděli požádali o vyslání Týmu rychlé hraniční intervence (RABIT), což jsou jednotky rychlé reakce Frontexu.

Řecko žádá od EU rychlou pomoc na hranicích, bude vracet migranty

Blízký a Střední východ

Bezpečnostní situace na hranicích se ale nadále vyostřuje. Turecká média v pondělí přišla s informací, že řečtí pohraničníci jednoho z migrantů zastřelili.

Na hranici s Řeckem zastřelili migranta, píší v Turecku

Evropa

Podle listu Daily Sabah byl zastřelen syrský uprchlík z Aleppa Ahmad abú Amad. List uvedl, že ho střela řeckých pohraničníků zasáhla do krku a on podlehl svým zraněním v pondělí brzy ráno. Tělo oběti bylo přepraveno do Turecka. List zveřejnil video. Řekové ale informaci popřeli a tvrdí, že video není pravé.

K situaci na řecko-turecké hranici se v pondělí vyjádřila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Vyzvala Turky, aby dohodu z roku 2016 i nadále dodržovali a slíbila, že se vydá přímo na místo. "Výzva, které nyní čelí Řecko, je výzvou pro celou Evropu," podotkla šéfka EK, která se v úterý vypraví na řecko-tureckou hranici v doprovodu předsedů Evropské rady a Evropského parlamentu Charlese Michela a Davida Sassoliho, aby na místě zhodnotili vážnost situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám