Knihu Jitky Bažantové o mstišovské sklárně pokřtili šampaňským
Jitka Bažantová (vlevo) při křtu své nové knihy. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Nová kniha Sklo ze Mstišova 1956-1964 kurátorky sbírek užitého umění Regionálního muzea v Teplicích, Jitky Bažantové, byla slavnostně pokřtěná ve čtvrtek 27. února v téměř zaplněném rokokovém sále teplického zámku. Autorce přišla k úspěchu poblahopřát řada osobností z uměleckých i vědeckých kruhů, přátelé a známí. Křtu publikace, vydané v nákladu tři sta kusů, se ujal kamarád Jitky Bažantové, Martin Ryba. A křtilo se šampaňským, jak velí tradice.

Kniha zachycuje genezi produkce dekorativních předmětů z těžkého hutního skla v období let 1956-1964, kterou se mstišovská sklárna proslavila u nás i ve světě. Kromě informací o výrobě, historii sklárny, výrobních postupech obsahuje řadu snímků výrobků netradičních tvarů, zajímavé barevnosti a jejích variant, přináší informace o speciálních způsobech dekorování, jako jsou třeba vzduchové bublinky a zdůrazňuje jeden z hlavních rysů, kterým jsou jemné tóny v kontrastu s masivní hmotou hutního skla. Jitka Bažantová v publikaci představuje i jednotlivé kmenové autory výrobků, kterými byli František Zemek, Hana Machovská, Vladimír Míka a také ředitel mstišovské sklárny Karel Zemek. Knihu si mohou zájemci zakoupit v pokladně teplického muzea.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru