Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ralsko bude mít konečně náměstí, ozdobí ho bludné balvany i medvěd

  16:41
Kdo dnes přijede do hlavní sídelní části Ralska, nestačí zírat. Před opravenou radnicí a kostelem je jen divoká step. Ralsko je přitom rozlohou největší město celého kraje. Už letos to ale má být jinak. Pustý prostor, kde za sovětské okupace stála kasárna, se změní v náměstí připomínající park.
Plocha před radnicí v Ralsku by ještě letos měla získat důstojnější tvář. Dnes...

Plocha před radnicí v Ralsku by ještě letos měla získat důstojnější tvář. Dnes je to spíš louka, s několika stromy a živým plotem. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

„Chceme, aby to tu konečně vypadalo důstojně. Jsme centrum celé oblasti a nemáme to tu pěkné. Přitom Kuřívody (hlavní sídelní část, pozn. red.) měly dřív nádherné náměstí. Zároveň jsme obklopeni lesy a přírodou, proto chceme mít náměstí z přírodních prvků,“ oznamuje starosta Ralska Miloslav Tůma.

Plochu před a za radnicí protnou přírodní chodníky lemované okrasnými a ovocnými stromy. Z části půjde o masážní chodníky vhodné pro chůzi na boso. V centrální části náměstí bude stát dřevěný altán vhodný pro svatební obřady. U něj bude jezírko napájené podzemním vrtem s malým dřevěným molem. 

Prostor bude rozčleněn různými kamennými zídkami a lavicemi vytvořenými z odkorněných kmenů stromů. Aby místo bylo co nejvíce spjaté s přírodou, plochu doplní bylinkové a květinové záhony, bludné dekorativní balvany, motýlí louka, broukoviště a líhně obojživelníků, ptačí budky, hmyzí hotely nebo budka pro netopýry zvaná netopýrovník. Samozřejmostí budou i stojany na kola. 

„Bude to hlavně klidová zóna, takový malý přírodní ráj. Nechtěli jsme na náměstí cpát nic velkého, co by se sem nehodilo,“ zdůvodnil starosta.

Morový sloup vystřídá kamenný medvěd

Náměstí bude mít i svou sochu. Zatímco v dávných dobách zde stál morový sloup, nyní se počítá s kamennou sochou medvěda. Toho má Ralsko ve svém znaku.

„Máme představu, že medvěd by stál u vodní nádrže a z tlamy chrlil vodu,“ podotkl Miloslav Tůma. Jak upřesňuje radní města Václav Bilický, medvěd v emblému města nemá žádnou spojitost s dvacetiletým pobytem sovětské posádky, ale jeho historie sahá mnohem hlouběji.

„Když nám byl v roce 2006 přiznán status města, tak nám heraldik zjistil, že medvěd byl ve znaku Kuřívod už v dobách jejich založení za éry Přemysla Otakara II. ve 13. století. Vypadal jen trošku jinak, než ten dnešní, ztvárněný v bojovém postavení,“ upřesnil Bilický.

Na revitalizaci plochy potřebuje Ralsko přibližně čtyři miliony korun. Polovinu by chtělo získat z dotace Státního fondu životního prostředí, o kterou již požádalo. Pokud ji letos obdrží, mohla by se plocha náměstí proměnit ještě tento rok.

Původní domy padly

Kuřívody, správní centrum celého Ralska, bylo ještě před sto lety malebnou oázou klidu s roubenými podstávkovými domy s podloubími. Po válce zdejší německé obyvatelstvo odsunuli a zřízení vojenského prostoru dalo území poslední ránu – většinu původních domů strhli a namísto nich postavili odporné vojenské budovy. Takto byla vysídlena většina malých obcí v dnešním Ralsku. Z většiny dnes nic nezbylo, jen zbytky základových zdí. Největší ránu celé oblasti dali Sověti, kteří neměli ke krajině respekt. 

„Úplnou náhodou jsme v roce 2010 našli v bývalých ruských kasárnách v Mimoni pohozený pomník obětem první světové války, který stával kdysi v Jablonečku. Povedlo se nám ho opravit a dnes stojí v Kuřívodech,“ doplnila místostarostka Ralska Šárka Kalvová.

Jedinou a poslední připomínkou původních starých Kuřívod je více než stoletý javor, který na ploše před radnicí roste. Tůma jej chce jako memento zachovat a včlenit do nové výsadby.

Zajímavostí je, že v Kuřívodech stojí kostel sv. Havla ze 13. století. Před pěti lety v něm památkáři objevili dvě vrstvy gotických maleb s archandělem Michaelem z nejmladší éry kostela. 

„Víme, že když byla Kunhuta, vdova po Přemyslu Otakaru II. internována na Bezdězu, tak si vyprosila, aby se do kostela v Kuřívodech mohla pomodlit při mši. Takže je téměř jisté, že na tyto fresky v roce 1279 koukala,“ podotkl Jiří Šťastný z Mimoně, patriot a dokumentátor zdejší historie.

Ještě zajímavějším faktem je, že v kuřívodském kostele se jako chlapec dokonce modlil i Karel IV. Smutným faktem ale zůstává, že v kostele dodnes není zavedená elektřina a na bohoslužby sem chodí jen asi tři lidé.

Kuřívody a potažmo celá oblast Ralska přitom byla velmi drsným krajem. Trpěla hlavně nedostatkem vody, z čehož vychází už název. „Kuří vody měly znamenat, že je tu vody jen tolik, že by se z nich dosyta napil jen kur,“ vysvětlil Jiří Šťastný. 

V kombinaci s tím, že sem nikdy později ani nevedla železnice a nemohl se tudíž rozvinout průmysl, ztrácela zdejší oblast časem na významu. Ještě po odchodu sovětské armády v roce 1991 tu žila pětistovka obyvatel. Dnes je to více než čtyřikrát tolik. V Ralsku je dnes škola i školka, pošta a sídlí tu několik výrobních firem, také zde funguje stavební úřad. Liberecký kraj už několik let likviduje ruiny vojenských budov roztroušených po celém prostoru.

  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v korupční kauze

11. dubna 2024  9:08,  aktualizováno  16:33

Soud v Liberci uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí. Jde o Lukáše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

Z tramvaje do „tramvaje“. Lanovka na Ještěd může být delší a jen s jednou kabinou

17. dubna 2024  15:52

Jedna kabina zavěšená na dvou lanech s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově....

Frontman Krucipüsku boural při předjíždění kolony, je mimo ohrožení života

17. dubna 2024  14:19

Frontman liberecké kapely Krucipüsk Tomáš Hajíček havaroval na motorce v momentě, kdy předjížděl...

Z hradu Trosky bude lepší výhled, turisté musejí počítat s omezením

17. dubna 2024  11:57

Dalekému rozhledu z hradu Trosky už nebude nic bránit. Hradní věž Baba totiž dostane nový vnitřní...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...