Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Klobucharová odstoupila z demokratického nominačního souboje na prezidenta. Chce podpořit Bidena

Svět

  20:37
WASHINGTON - Ze souboje o demokratickou nominaci na prezidentku v pondělí odstoupila Amy Klobucharová. Devětapadesátiletá senátorka za stát Minnesota se také chystá oznámit, že do dalších klání podpoří bývalého viceprezidenta Joea Bidena. S odkazem na vyjádření její kampaně to píše agentura Reuters.

Amy Klobucharová odstoupila ze souboje o demokratickou nominaci na prezidentku. foto: ČTK

Klobucharová je už třetí kandidátkou, která z nominačních soubojů odstoupila za poslední tři dny. V sobotu svoje snahy o Bílý dům ukončil miliardář Tom Steyer, v neděli jej následoval bývalý starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg, který zaznamenal v několika kláních velice dobré výsledky. V pondělí ale jeho kampaň oznámila, že se chystá rovněž podpořit Bidena.

Klobucharová se poměrně překvapivě držela v bojích o nominaci déle než někteří známější demokraté s většími prostředky na kampaň. Povedlo se jí to zejména kvůli dobrému výsledku ve státě New Hampshire, kde se umístila třetí. Tento úspěch se jí však nepodařilo přetvořit v širší hnutí a v dalších dvou kláních podobně dobré umístění nezaznamenala.

V souboji o možnost utkat se v listopadových volbách s prezidentem Donaldem Trumpem nyní zůstává pět kandidátů z původních více než 20. V úterý vstoupí klání do klíčové fáze, bude se totiž hlasovat ve 14 státech najednou, v nichž se rozdělí více než třetina všech delegátů.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč