Sociální sítě
Nahoru

Vintážně laděné klenoty Montblanc v hodinářství Koscom

Mezi čestné hráče tak zvané haute horlogerie, tedy vysoké hodinařiny, bezesporu patří i značka Montblanc disponující hned dvěma divizemi. Zatímco ta první v Le Locle udává směr, kterým se značka vydává, v té druhé v malebné vesničce Villeret je možné sledovat spíše vývoj vysoce komplikovaných strojků v malých sériích. Výsledkem součinnosti obou je dech beroucí 1858 Split Second Chronograph vyvedený tak jako většina v loňském roce představených sportovních modelů značky v bronzu. Ty letošní zatím značka tají. Svou plánovanou prezentaci na ženevské výstavě Watches & Wonders, jež měla proběhnout na konci dubna, byla nucena posunout z pochopitelných důvodů – totiž kvůli prevenci šíření nákazy koronaviru. Mezinárodní výstava, které vzešla ze slavného Salon International de la Haute Horlogerie, totiž běžně lákala tisíce lidí ze všech koutů světa, což se nyní ukázalo jako rizikové. Koneckonců své konání zrušil i konkurenční BaselWorld, který měl plynule navázat.

Značku Montblanc lze nově objevit i v hodinářství Koscom. Bronzový model 1858 Split Second Chronograph pak lze objednat za 845 000 Kč

Old school chronograf je nadčasový a svým způsobem jiný, než jakékoli hodinky na trhu. Jak název napovídá, náleží do kolekce 1858, jež se klaní letopočtu založení manufaktury Minerva, kterou Montblanc měl tu čest akvírovat. Druhá část názvu pak připomíná, že se jedná o stopky s vlečnou ručkou, která je předurčena k měření mezičasů.

Ve švýcarském Villeret manufakturně vyráběný kalibr MB M16.31 nese stopy kdysi tolik typické pro značku Minerva, na jejíž historii Montblanc navazuje

Zatímco klasický chronograf se v tomto případě ovládá jediným tlačítkem na pozici 2, zmíněné mezičasy lze odměřovat za pomoci tlačítka integrovaného v centru korunky. Právě díky centrální sekundové ručce stopek lze odečítat na spirálovité tachymetrické stupnici rychlost, případně po obvodu černého číselníku vzdálenost na stupnici telemetrické. Fantasticky zpracovaný strojek vyžadující manuální nátah pohání tři další ručky pro přesnou indikaci času: sekundovou na pozici 9 a ve středu uchycenou dvojici ruček katedrálních s luminiscenční vrstvou. Jedná se o číslovanou stokusovou edici.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.