Pražští symfonikové uvedou Mahlerovu Šestou symfonii

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK se svým hlavním hostujícím dirigentem Jac van Steenem uvede 11. a 12 března 2020 ve Smetanově síni Obecního domu Mahlerovu Šestou symfonii.
Jac van Steen (foto Petr Dyrc)

„S Pražskými symfoniky se programově věnujeme provádění Mahlerových symfonií. Hráli jsme společně Druhou, Třetí, Čtvrtou, Sedmou a Devátou, nyní se již těším na Šestou, která je překrásná,“ řekl Jac van Steen, který s FOK poprvé uvedl Mahlerovu symfonii v roce 2010 a o čtyři roky později, kdy nastoupil k orchestru jako hlavní hostující dirigent, se pustil do pravidelného zařazování mahlerovských programů.

Mahlerova Šestá symfonie má monumentální obsazení – kromě početných dechů je zajímavé složení bicí sekce: dva páry tympánů, zvonkohra, kravské zvony, orchestrální trubicové zvony, bič, kladivo, činely, triangl, buben, velký buben, tam-tam, xylofon a celesta. První věta je inspirována Mahlerovou milovanou manželkou Almou, ve scherzu si skladatel hraje s náladami a v pomalé třetí větě je zhudebněna hra jeho dětí na pláži u jezera. Poslední věta je melancholická, ale zároveň monumentální. Název „Tragická“, jak bývá někdy 6. symfonie označována, nepochází od samotného Mahlera. Je ale inspirován popisem, který sám Mahler k dílu poskytl, zejména k poslední větě.

Jac van Steen patří k nejúspěšnějším holandským dirigentům současnosti. Pobýval delší dobu v Německu, kde byl šéfdirigentem filharmonických orchestrů v Norimberku, Výmaru nebo Dortmundu. Podařilo se mu navázat spolupráci s významnými orchestry také např. ve Velké Británii. Zde diriguje pravidelně BBC Symphony Orchestra, BBC Philharmonic, Hallé Orchestra, London Sinfonietta či Royal Scottish National Orchestra.

Šestá symfonie, řečená Tragická, ačkoliv vznikla v Mahlerově šťastném období; pojal za choť Almu a narodila se mu druhá dcera Anna Justina. Šestá symfonie přichází se svou obří instrumentací, která zahrnuje i kravské zvonce a tajemné kladivo, v pravý čas, neboť Mahler o ní napsal: „Moje Šestá přináší hádanky, jejichž luštění se může odvážit jen generace, která spořádala mých prvních pět symfonií a strávila je.“

 

GUSTAV MAHLER – Symfonie č. 6 a moll „Tragická“
Obecní dům 11 a 12. 3. 2020

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Jac van STEEN | dirigent

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat