Celoroční línání rozhodně není normální, upozorňuje odborník

Majitel pohladí svého psa a kolem ruky se mu rozvíří množství chlupů. Srst mu každý den ulpívá na oblečení i všude po bytě. Jak sám říká, už se s tím smířil a začal to považovat za normální, byť velice nepříjemný fakt. Odborník na výživu zvířat Jan Jirásek však upozorňuje, že celoroční nadměrné línání u psů není rozhodně běžné. Naopak může být u zvířete indikátorem nějakého výživového či zdravotního problému. 

Línání u psů může někdy přejít až do extrému. Kredit: Flickr, Deb, CC BY 2.0

Onemocnění trávícího traktu, špatný metabolismus nebo kožní parazité. Nadměrné celoroční línání může být způsobeno mnoha skutečnostmi. Nejčastěji však jde o méně vážnou příčinu – špatnou výživu. Aby majitelé s jistotou zjistili, o jaký problém se jedná, je nejlepší v první řadě navštívit zvěrolékaře.

Vyvážená strava je základ

Celoroční vypadávání srsti, suchá či šupinkatá kůže často značí problém s výživou. Pokud odborník s jistotou určí, že je línání opravdu způsobeno nekvalitní stravou , lze problém poměrně snadno odstranit. Základem je kvalitní a vyvážená strava.

Domácí mazlíček by měl dostávat kvalitní stravu. Kredit: Pngimg, Dog food, Creative Commons 4.0 BY-NC

Správná strava by se podle odborníka na výživu psů Jana Jiráska měla řídit několika pravidly. „V první řadě doporučuji vždy kupovat krmivo určené věku a velikosti psa,” radí Jirásek v televizním pořadu.  Majitelé by měli vybírat z kvalitních a nejlépe českých výrobků. Zjistit by si měli také přesný poměr masa a rostlinné složky krmiva. „Pozor, ale ne syrového, které bylo na začátku. Ale kolik je v granuli masa reálně, po uvaření a vysušení,” dodává specialista. Čím větší je konečný poměr masa nad rostlinnou složkou, tím je pro psa nebo kočku krmivo přirozenější.

Pozor na pamlsky

Na krmivu pro domácí mazlíčky se nevyplácí šetřit. „Co ušetřím na krmivu, to stejně nakonec utratím na veterině kvůli zdravotním problémům. Často se špatná strava projeví až s odstupem času v dospělosti nebo ve stáří,” varuje psí psycholog Rudolf Desenský. Ale ani pokud dávají páníčci svým zvířatům kvalitní vyváženou stravu, nemusí mít zcela vyhráno. Problém mohou působit například i pamlsky nebo nekvalitní doplňky stavy.

Pamlsky mohou způsobit nevyváženost stravy. Kredit: Flickr, Your Best Digs, public domain

Čím je pes menší, tím větší u něj hraje poměr pamlsků a krmiva roli. Co se týče kvality a složení, pamlsky a pochoutky jsou v tomto ohledu ze strany výrobce zcela bez záruky. Proto i když krmí majitel svého psa správě, mohou pamlsky v konečném důsledku způsobit nevyváženost stravy a z toho pramenící zdravotní problémy.

Důležité je zejména dodržovat doporučenou denní dávku pamlsků. Na to by si měli dát pozor zejména majitelé, kteří sdílí domácnost s více členy. Ti všichni můžou zvířátku nekontrolovaně dávat pamlsky, a pak se rychle ztratí přehled o tom, kolik jich malíček za den snědl. Tím pádem může snadno dojít k překrmování. „Já doporučují jako odměnu používat nějaké klasické kvalitní krmivo, klidně dražší a chutnější, než používáme běžně ke krmení,” říká Jirásek. Tím lze zamezit nežádoucím důsledkům, ale ani tak by neměli majitelé pamlskování přehánět, aby zvíře netrpělo obezitou.

Vyvážená strava je důležitá jak pro kočky, tak pro psy. Zejména pak pro ty žijící v bytě. Kredit: StockSnap (pixabay.com), Public domain free

Chlup sem, chlup tam

Pokud majitel krmí svého mazlíčka dobře, měl by línat jen dvakrát do roka. To je zcela běžný proces, kdy kočce nebo psovi nahradí nová srst starou. Jestliže v průběhu roku objeví páníček pár chlupů na svém kabátě nebo gauči, určitě to ještě není důvod ke strachu. Jsou plemena psů a koček, která pouští chlupy více (zejména dlouhosrstá), a pak také existují plemena zvířat, která línají velice málo. Důležité je se o svého miláčka starat, správně ho krmit a vyčesávat a umět rozlišit, jaké línání je normální a co už je známkou nějakého problému.

Zdroje: pořad Kočka není pes (ceskatelevize.cz), Hobby Instory, U kocoura doma, Nativa,

 

 

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..