The Capitals: Obchodní dohoda s USA přinese Británii jen „pár drobných“

© EPA/ANDY RAIN

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

LONDÝN

Obchodní dohoda mezi USA a Spojeným královstvím. Obchodní dohoda s USA by mohla pro Británii v polovině příští dekády představovat pouze 0,16 % britské ekonomiky. V pondělí to přiznalo Ministerstvo mezinárodního obchodu. „Ambiciózní a komplexní“ dohoda bude mít po 15 letech hodnotu 3,4 miliardy liber, dodalo ministerstvo. Jedná se o pouhý zlomek britských nákladů v případě, že se Británie s EU do vypršení přechodného období na konci roku nedohodne na nové obchodní dohodě. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

///

KORONAVIRUS V EVROPĚ

PAŘÍŽ

Třetí oběť onemocnění COVID-19. Francie v pondělí oznámila, že onemocnění COVID-19 ve Francii podlehl již třetí nakažený, těch je v zemi 191. Mezitím se zvýšil počet uzavřených škol v departementu Oise, ale také v Bretani a Savojsku. Francouzské školy také zrušily školní výlety. Zavřené je i muzeum Louvre a zrušen byl i knižní veletrh a veletrh cestovního ruchu. OECD nyní Francii předpovídá nižší růst (+0,9 %), zatímco dřívější předpověď uváděla 1,2 %. (EURACTIV.FR)

BRUSEL

„Korona koalice“? Devět měsíců po belgických volbách, které se konaly v květnu loňského roku, nemá země vládu a zřejmě si na ni ještě chvíli počká. Situace okolo koronaviru totiž odsunula koaliční jednání mezi tzv. informátory Patrickem Dewaelem (Open Vld) a Sabine Laruelleovou (MR) na vedlejší kolej.

„Možná můžeme hovořit o ‚korona koalici‘ složené z těch, kteří s tím chtějí něco udělat, chtějí dát do pořádku rozpočet, zvýšit konkurenceschopnost a kupní sílu obyvatel,“ řekl o víkendu lídr CD&V Joachim Coens stanici Radio 1. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

MADRID

Počet nakažených koronavirem vzrostl. Počet pacientů s onemocněním COVID-19 vzrostl ve Španělsku na 115 osob poté, co bylo včera potvrzeno několik dalších případů. V 90 % případů se jedná o nákazu z vnějšku, tedy o pacienty, kteří se nakazili v zahraničí a poté přicestovali do Španělska. (EuroEFE.EURACTIV.es)

LISABON

První případy nakažení virem COVID-19. V Portugalsku se objevily první dva případy nového koronaviru. Oba muži jsou hospitalizováni v Portu, jeden z nich nedávno navštívil Itálií, druhý Španělsko. Portugalský prezident potvrzení nákazy popsal jako „dlouho očekávanou zprávu“, ale upozornil, že není třeba vyvolávat paniku. (Helena Neves, Francisca Matos and Sílvia Borges Silva, Lusa.pt)

VARŠAVA

Panika v souvislosti s koronavirem. I přesto, že v Polsku zatím neevidují ani jeden případ nákazy koronavirem, vede se ve středoevropské zemi široká diskuse o tom, jestli je na možné rozšíření nákazy připravena. Do centra pozornosti se dostala debata v parlamentu, kterou inicioval prezident Andrzej Duda. Vláda veřejnost ujistila, že je na rozšíření nákazy koronavirem připravena, zatímco opozice se ptala, kolik je vláda ochotna za přípravu na takovou situaci utratit prostředků, a zkritizovala narychlo předložený „účet“ potenciálních opatření. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

 

DALŠÍ ZPRÁVY

BERLÍN

Kontroverzní kandidát v Durynsku. Björn Höcke, lídr durynské Alternativy pro Německo (AfD), včera oznámil svou kandidaturu do vedení spolkové země. Ve volbě, která se uskuteční 4. března, se utká s bývalým ministerským předsedou Durynska Bodem Ramelowem (Die Linke).

Höcke je kontroverzní postava známá svými pobuřující výroky. V minulosti například nazval památník věnovaný zavražděným evropským židům „ostudou“ nebo tvrdil, že kvůli neustálému rozebírání holokaustu může německý vzdělávací sytém za to, že německá historie působí „shnile a směšně“. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

VÍDEŇ

Rakouská koalice se neshodne na přístupu k situaci v Řecku. Od jmenování vládní koalice v lednu se její neshody týkají především migrační politiky. Konzervativní ÖVP se drží tvrdého přístupu, zatímco Zelení prosazují humanitární pomoc. Situace na vnějších hranicích EU je tedy pro soulad mezi koaličními partnery zátěžovou zkouškou.

ÖVP veřejně oznámila plány na posílení ochrany hranic, Zelení naopak podpořili humanitární pomoc. Strany se pokusí nalézt společnou pozici na zvláštním zasedání. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

DUBLIN

Fine Gael z kola ven. Irský předseda vlády Leo Varadkar potvrdil, že jeho strana Fine Gael není součástí žádných z jednání o možné budoucí vládě.

„Minulý měsíc jsme měli volby, opoziční strany a nezávislí opoziční kandidáti získali více než 120 křesel. K sestavení vlády je třeba 80,“ uvedl Varadkar.

///

HELSINKY

Sámové sestavují komisi usmíření. Sámové, neboli Laponci, jsou jediným domorodým lidem žijícím na území Evropské unie. V současné době se odhaduje, že v severních částech Švédska, Finska, Norska a Ruska jich žije něco mezi 75 000 a 100 000.

Finští Sámové mají od roku 1996 vlastní samosprávu v podobě sámského parlamentu, jejich vzájemné vztahy s Finy ale nikdy nebyly příliš vřelé. Na podzim 2019 se parlament rozhodl ustanovit komisi pro pravdu a usmíření. Minulý týden podnikli sámští poslanci první konkrétní kroky a začali hledat vhodné kandidáty. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

///

BRATISLAVA

Zahraniční politika budoucího premiéra dosud nezajímala. Vítěz slovenských voleb Igor Matovič (OĽaNO) přiznal, že se dosud nezajímal o zahraniční politiku. Během včerejší debaty Denníku N ale ujistil, že na prozápadním směřování země nehodlá nic měnit. Na otázku, kdo z evropských lídrů si podle něj zaslouží obdiv, odpověděl, že je mu sympatický Emmanuel Macron a že „ten Rakušan také“.

Rezignace. Vůdci stran Progresívne Slovensko (PS) a SPOLU, Michal Truban a Miroslav Beblavý, oznámili rezignaci na své pozice potom, co jejich společná koalice nedosáhla na počet hlasů potřebný pro vstup do parlamentu. Jedná se o změnu oproti předešlému roku. Loni PS nejprve slavila úspěch, když jejich kandidátka Zuzana Čaputová zvítězila v prezidentských volbách. V koalici se SPOLU pak strany vyhrály slovenské volby do evropského parlamentu, ve kterých získaly čtyři křesla. Obě strany v nejbližší době svolají sjezd a pustí se do hodnocení situace. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Špatný hospodář? Státní rozpočet skončil po prvních dvou měsících roku 2020 s deficitem 24 miliard korun. Jedná se o nejhorší únorový výsledek od roku 1993. Lépe na tom rozpočet nebyl ani v lednu, kdy byl deficit nejvyšší od roku 2003. Ministerstvo argumentuje nepravidelnými platbami EU, přiznává ale, že vláda měla vyšší výdaje, a to například na důchody. Před zvyšováním důchodů Česko varovala i Evropská komise ve svém nedávno zveřejněném country reportu. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

ZÁHŘEB 

Příprava na další vlnu. Chorvatský prezident Zoran Milanović v pondělí prohlásil, že se s předsedou vlády Andrejem Plenkovićem dohodl na brzkém svolání národní bezpečnostní rady, a to z důvodu možné migrační vlny. Na druhou stranu ale dodal, že sám další masivní příchod migrantů neočekává.

„Podle mého názoru se nebude opakovat situace z roku 2015, ale musíme být připraveni,“ zdůraznil prezident během své jednodenní návštěvy Rakouska, kde se setkal se svým protějškem Alexanderem Von der Bellenem. Premiér Plenkovic posléze dodal, že Chorvatsko nyní nebude na své hranice posílat armádu a připomněl potřebu obnovení migrační dohody s Tureckem, které podle něj „garantuje bezpečnost pro celou EU“. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Srbsko usiluje o pevnější vztahy s Izraelem. Srbský prezident Aleksandar Vučić včera řekl, že Srbsko má v úmyslu nakoupit zbraně od Izraele – a to v nemalé míře.

V rozhovoru pro deník Jerusalem Post Vučić uvedl, že Srbsko zároveň hodlá v Jeruzalémě otevřít diplomatickou misi a kancelář obchodní komory. (EURACTIV.rs)

Sijjarto se snaží posunout přístupové rozhovory se Srbskem. Maďarský ministr zahraničí Peter Sijjarto během své pondělní návštěvy Bělehradu prohlásil, že Srbsko je připraveno otevřít dalších pět kapitol přístupových rozhovorů s EU. Přistoupení této země k EU by podle něj znamenalo posílení Unie. (EURACTIV.rs)

///

PRIŠTINA

Dopis Trumpovi. V dopise americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi potvrdil kosovský premiér odhodlání země vyřešit zbývající problémy se Srbskem. Včera o tom informovala kosovská média.

„Pevně věříme, že je třeba pracovat v rámci dialogu, který by měl vyvrcholit oboustranným uznáním mezi našimi dvěma státy,“ uvedl Kurti. (EURACTIV.rs)

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář