Ruší se lety, oslavy seniorů i preventivní akce pro veřejnost. Sejde se Krizový štáb Ústeckého kraje
Ilustrační foto
Louny

ČR / Ústecký kraj - V návaznosti na usnesení Bezpečnostní rady státu z pondělí 2. března vydalo Ministerstvo zdravotnictví tři mimořádná ochranná opatření. Dvě z nich od 5. března ruší přímé mezinárodní lety z Korejské republiky a ze všech letišť na území regionů Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie a Benátsko v Italské republice na všechna letiště na území České republiky. Třetí opatření zakazuje účast diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Cílem opatření je vytvoření podmínek pro zamezení šíření tohoto onemocnění.

Důvodem rušení letů z Korejské republiky a severní Itálie do České republiky je nepříznivý vývoj epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem v těchto zemích. „V Korejské republice a v regionech severní Itálie sledujeme, jak denně exponenciálně roste počet nakažených. V Jižní Koreji se výskyt onemocnění potvrdil už u více než 4 300 pacientů. V Itálii v posledních několika málo dnech vzrostl počet nakažených osob z několika jednotek na nynějších více než 2 000 pacientů. Proto jsme se rozhodli přistoupit ke zrušení letů z těchto oblastí, vyžaduje to situace,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ochranné opatření týkající se Korejské republiky platí do odvolání, opatření týkající se severní Itálie po dobu následujících 14 dnů.

Vzhledem k postupnému šíření onemocnění koronaviru v sousedních či blízkých zemích, jako je Itálie, Německo, Rakousko, Švýcarsko nebo Chorvatsko, a předpokladu, že právě z těchto zemí by přijely tisíce návštěvníků, což by mohlo způsobit, že se koronavirus začne významně šířit na území ČR, přistoupilo Ministerstvo zdravotnictví po projednání tohoto opatření na Bezpečnostní radě státu k zákazu účasti diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. „Tato zpráva mě velice mrzí zejména kvůli všem biatlonovým fanouškům. Zvážili jsme to velice důkladně a je to příliš velké riziko, kterému nechceme tisíce návštěvníků a širokou veřejnost vystavit,“ dodal ministr.

Ruší se hromadné akce



Dopad už má šířící se virus i na akce v Ústeckém kraji. Ústecké setkání seniorů k oslavě Mezinárodního dne žen se 10. března neuskuteční. Vyplynulo to z jednání předsedkyně rady seniorů Květoslavy Čelišové s primátorem Petrem Nedvědickým. „Setkání nerušíme, ale pouze jsme ho odložili. Až se situace uklidní, najdeme vhodný termín a budeme o něm s předstihem informovat,“ sdělil primátor Nedvědický. Tradiční oslavy MDŽ v Domě kultury se účastní stovky lidí seniorského věku, kteří podle zdravotníků patří k nejohroženější skupině.

Vzhledem k výskytu koronaviru v České republice zrušila soukromá firma také středeční tiskovou konferenci na téma Světový den ledvin. Preventivní akce v dialyzačním centru B. Braun pro veřejnost dne 12. března bude přesunuta na pozdější termín dle vývoje situace.

Sejde se Krizový štáb Ústeckého kraje

V souvislosti s výskytem infekčního onemocnění způsobené virem Covid-19 alias koronavirem na území kraje svolává hejtman Oldřich Bubeníček jednání Krizového štábu Ústeckého kraje. Krizový štáb zasedne ve středu 4. března 2020 ve 14 hodin v budově krajského úřadu. Cílem středečního jednání bude analýza aktuální situace v Ústeckém kraji a koordinace toku informací plynoucích směrem k příspěvkovým organizacím Ústeckého kraje a dalším relevantním subjektům.

Krajská zdravotní vyčlenila jednu stanici infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice pro pacienty s podezřením na koronavirus.

Stále platí, že není třeba vyvolávat paniku a především je nutné dodržovat základní hygienická pravidla a návyky, zejména správné mytí rukou.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru