Chirurgové v Jesenické nemocnici mají napilno, ošetřují zraněné z jarních prázdnin

Před měsícem vypukly v Česku jarní prázdniny a Jesenicko se stalo oblíbenou turistickou destinací pro rodiny z celé republiky. To se odrazilo i na skladbě pacientů v Jesenické nemocnici, která patří do skupiny AGEL.

Denně zde ošetří desítky zranění. „Během jarních prázdnin okresu Jeseník jsme ošetřili téměř stovku případů, od začátku února to čítá přes 350 pacientů. Toto číslo je však zatím průběžné, jelikož jarní prázdniny pokračují až do března,“ říká Kateřina Dvořáková, vrchní sestra chirurgického oddělení Jesenické nemocnice s tím, že důsledkem proměnlivosti počasí se může počet pacientů ještě navýšit.

Nejčastější úrazy jsou díky lyžařské sezóně z pádu na lyžích a snowboardu. „Jedná se o úrazy končetin, jakou jsou zlomeniny zápěstí, luxace ramenního kloubu, úrazy kolene a další. Za úrazy stojí i různé pády na kluzkém, zledovatělém povrchu, schodech a chodnících. Většinou dochází ke zlomeninám žeber, krčku kosti stehenní či růžným tržným ranám a zhmoždění, které v případě starších osob představují velké nebezpečí, a proto je na místě zvážit toto riziko a raději zůstat doma, pokud je to možné,“ nabádá Kateřina Dvořáková.

Chirurgické oddělení Jesenické nemocnice, která od roku 2016 patří do skupiny AGEL, poskytuje péči na 34 lůžkách. Součástí oddělení jsou dva operační sály pro celé spektrum operačních výkonů, přičemž operováno je zde ročně téměř tisíc pacientů.

TZ