INZERCE

„Byť byly tyto podezřelé osoby v průběhu vyšetřování a při jeho ukončení vyslechnuty v procesním postavení svědka, policejní orgán uvádí, že tyto osoby podezíral a podezírá i nadále ze stejné, navazující trestné činnosti," stojí v návrhu na obžalobu. Někdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer je jednou z těchto „osob". Foto: Jan Hrbáček

Byla to válka policajtů, řekli o kauze Vidkun před soudem Langer a bývalý šéf inspekce

Skupina policistů se snažila odstranit z funkce náměstka olomoucké krajské policie. Neuspěli a část z nich odešla na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Za jejich vydatného přispění pak vznikla kauza Vidkun, prohlásili v uplynulých dvou dnech před olomouckým Krajským soudem dva svědci  k případu, který dodnes ovlivňuje dění v českých bezpečnostních složkách. „Pak to byli ti, kteří chodili po našich bytech při domovních prohlídkách,“  řekl u soudu někdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer. Podle bývalého šéfa olomoucké Generální inspekce bezpečnostních sborů bylo cílem Vidkunu sesazení policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

V olomoucké policii se měly podle obžaloby léta ohýbat a manipulovat spisy, tvrdí žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Miroslav Stoklásek. Z výslechu svědků před olomouckým Krajským soudem ale zatím vyplývá pouze to, že případ, který doputoval před soud, je vyvrcholením války hanáckých policistů. V kauze Vidkun je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku bývalý náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý z účasti na zneužití pravomoci. Bývalý olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) z podplácení a někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Olomoucký Krajský soud rozplétá kauzu Vidkun. Zcela vpravo Jiří Rozbořil. Foto. ED

Podle obžaloby měl Kadlec příteli a byznysovému partnerovi Ivana Langera Kyselému poskytovat informace z devíti případů, přičemž informace o nich údajně získával mimo jiné i od svého podřízeného Petrůje. Kauzy se týkaly nevýhodného pronájmu domu v centru města, olomouckého akvaparku, hokejového klubu, jezdeckého závodiště v olomoucké městské části Lazce. Nebo případu údajného úniku z vyšetřování softwarové společnosti Tesco SW, který vykulminoval vystoupením vysoce postaveného policisty Jiřího Komárka (bývalého šéfa expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Ostravě – pozn. red.) v médiích, jenž obvinil z vynášení informací policejního exprezidenta Tomáše Tuhého.

Ivan Langer dnes před soudem prohlásil, že skupina policistů snažila odstranit z funkce náměstka olomoucké krajské policie Kadlece. Podávali na něj stížnosti. Jejich snaha ale nevyšla a část z nich odešla na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Za jejich vydatného přispění pak vznikla kauza Vidkun. „Část takto odešlých policistů skončila v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a pak to byli ti, kteří chodili po našich bytech při domovních prohlídkách,“ zdůraznil před soudem Langer. „Cítím se v kauze Vidkun spíše jako poškozený než jako svědek,“ uvedl.

Langer jednoznačně popřel, že by s podnikatelem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil nicméně, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, a s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem. V kauze Vidkun se cítí jako poškozený než jako svědek.

„Ivana Kyselého znám osobně téměř dvacet let, je to můj osobní, velmi dobrý přítel, obchodní partner ve společnosti IES Moravia Real. Vůbec nerozumím tomu, proč je obviněn a proč by měl dělat takové věci. Jak ho znám, takové jednání neměl vůbec zapotřebí,“ řekl dále Langer. Za přítele považuje také Kadlece, který podle obžaloby informace ze spisů Kyselému vynášel. „Považuji ho za policistu tělem i duší,“ uvedl na jeho adresu Langer. Na dotaz žalobce potvrdil, že oba ho navštěvovali také doma.

Bývalý náměstek olomoucké krajské policie Karel Kadlec vychází z jednací síně. Foto ED

Langer připustil, že předmětem diskusí s obžalovanými přáteli byly i případy, které popisuje obžaloba. Podle něj tyto kauzy hýbaly společností, popřel ale tvrzení obžaloby, že by probírali informace, které by pocházely z trestních spisů nebo dokonce mařily trestní řízení. Expolitik také připustil, že nemůže vyloučit, že by se s Kyselým bavili o věcech, které mu řekl tehdejší policejní náměstek Kadlec. „Tak jak jsem byl v já kontaktu s Ivanem (Kyselým), tak on byl v kontaktu s Karlem (Kadlecem). Nemohu to tedy vyloučit. Vztah Kyselého s Kadlecem byl blízký a přátelský,“ řekl Langer. Popřel také konstrukci obžaloby, že by se zasazoval o Kadlecovou funkci.

Ivan Langer patří mezi šestici mužů, u nichž policie 13. říjnu 2015 provedla domovní prohlídku. V jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté přes 13 hodin. Langer ovšem v kauze obviněn nebyl a figuruje v ní pouze jako svědek, ale státní zástupce navrhoval řešit i věci, zabavené u něj doma. „Soud prováděl veškeré listinné důkazy, které považuje za nutné pro rozhodnutí ve věci, respektive které prokazují něco, co tvrdí obžaloba. V některých konkrétních případech, a netýká se to jen materiálů zajištěných při domovních prohlídkách u doktora Langera, ale týká se to veškerých důkazů, soud neakceptoval návrh ze strany státního zástupce. Jde o důkazy, které ve vztahu k podané obžalobě neprokazují žádnou skutečnost, kterou obžaloba tvrdí,“ rozhodl předseda soudního senátu Martin Lýsek.

Chtěli sesadit policejního prezidenta

Včera před soudem vypovídal bývalý šéf olomoucké Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný. Podle něj mělo být vrcholem operace Vidkun sesazení bývalého policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

„Šlo o sesazení policejního prezidenta a výměnu personálu ve vysokých pozicích GIBSu. Odpovídá to příkazům soudu, provedeným domovním prohlídkám a dokumentům,“ prohlásil před senátem olomouckého soudu Uličný, jehož podle jeho slov policie v souvislosti s touto kauzou nezákonně vyslýchala 45 hodin v kuse. Také on, podobně jako Langer, obviněn ani obžalován v kauze Vidkun nebyl. Detektivové ÚOOZ Uličný byl v kauze postavené na vynášení a ovlivňování trestních spisů jedním z těch, kteří byli odposloucháváni. U soudu striktně odmítl, že by kdy komukoliv předával spisy nebo někoho instruoval, jak má ovlivnit trestní stíhání.

Uličný před soudem připustil kontakty s obžalovaným bývalým krajským policejním náměstkem Karlem Kadlecem. „Vídali jsme se velmi často, chodili jsme na kafe, jednou týdně. Věděl jsem, že Kyselý s Kadlecem jsou kamarádi. Kadlec se chlubil, že s ním chodí na tenis, věděla to půlka města, on se s tím netajil. Všichni věděli, že je společensky aktivní. Já společensky aktivní nebyl. Neměl jsem žádné poznatky, že by se choval nestandardně a protiprávně. Říkal jsem mu, aby brzdil a byl opatrný a nedával všanc své dobré jméno,“ ozřejmil soud Uličný.

Uličný konstatoval, že věděl dopředu, že se něco chystá. Dozvěděl se to prý v roce 2015 od Karla Kadlece. „Řekl mi, že je něco špatně, že se chystá nějaká past,“ prohlásil Uličný.
Podle něj existoval na olomoucké expozituře GIBS spis označený názvem „Nevstupovat“. Právě on se měl týkat policejního prezidenta. „Nikdy jsem do něj nenahlédl,“ upozornil soud Uličný. „Kadlec mi říkal, že mám na pracovišti spis na policejního prezidenta. Řekl jsem mu, že nemám. Ona na to: Máš, ty do toho spisu nesmíš. Jdou nám po krku, všechny nás zavřou,“ konstatoval s tím, že neví, odkud měl Kadlec informace o spisu. „Vše ale napovídalo, že má důvěryhodné informace,“ vypíchl Uličný.

Ekonomický deník disponuje poznatky, že aktivity detektivů ÚOOZ směřovaly k odstranění policejního prezidenta Tomáše Tuhého, kterého měl podle plánů určité skupiny policistů nahradit tehdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Detektivové ÚOOZ se v roce 2015 snažili prokázat, že Tuhý vynáší informace z vyšetřování zmanipulovaných IT zakázek, ve kterých byla podezřelá olomoucká společnost Tesco SW. Svoje konání opírali to o indicie, že telefon, z něhož se informace dostávaly ven, patřil někomu z blízkých policejního prezidenta.

Uličného podřízený Milan Vaculík, který zpracovával spis označený názvem „Nevstupovat“ navíc při vyšetřování prohodil odesilatele a adresáta údajného pachatele úniku z vyšetřování a nepřišla na to ani dozorující žalobkyně z olomouckého Vrchního státního zastupitelství Jarmila Ošlejšková. Vše vyvrcholilo prohlášení exdetektiva Jiřího Komárka o „brutálním úniku informací“ od policejního prezidenta. Elitní policejní složky byly v roce 2016 zreorganizovány v jednu Národní centrálu pro odhalování organizovaného zločinu. Bývalý šéf ostravského ÚOOZ Jiří Komárek kvůli nepodloženému osočení Tuhého skončil před soudem, který ho, přestože soud konstatoval, že Tuhý byl nařčen bez důkazů, očistil.

Ekonomický deník se kauze Vidkun věnuje dlouhodobě. Zde je možné si přečíst obžalobu. Zde pak rozhovor s bývalým šéfem olomoucké GIBS Tomášem Uličným. Rozhovory se dvěma přímými aktéry, kolegy obviněných policistů, a pozorovateli kauzy Vidkun si můžete přečíst zde a zde.

-hrb, nik, čtk-