Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Leoš Mareš byl v Itálii kousek od ohniska nákazy, rádio zatím žádné opatření nechystá

    Některé české vysoké školy ruší výuku, úřady se kvůli rychle šířícímu se koronaviru připravují na nejhorší scénář, vedení rádia Evropa 2 ale zůstává v klidu, a to i když Leoš Mareš trávil dovolenou v italských horách jen kousek od centra nákazy. Sice je zpět už týden, ale inkubační doba nemoci je právě až dva týdny.

    Jarní prázdniny vyhnaly spoustu Čechů s dětmi na lyže a italské hory se jako vždy otřásaly v základech pod náporem vášnivých českých dovolenkářů. Kromě těch „obyčejných“ je milovníkem hor i Leoš Mareš, který má dva už skoro dospělé syny a za zimními radovánkami je bere pravidelně.

    V té době ale nikdo nemohl tušit, že zrovna v místech, kam jezdíme rádi lyžovat, se formuje ohnisko koronaviru a provincie Lombardie se stane nejvíce zasaženou s nyní již 24 mrtvými a více než 1200 nakaženými. Mareš a jeho rodina byli podle jeho instagramového účtu jen kousek od Lombardie, ve středisku Doss del Sabion, jež se nachází poblíž městečka Pinzolo v provincii Trentino, která s Lombardií sousedí.

    Leoš Mareš

    Je třeba dodat, že v provincii Trentino je prozatím nula nakažených a samotné středisko Doss del Sabion se od lombardské obce Codogno, kde se nakazili hned tři lidé v jednom z barů a obec je považována za jedno z ohnisek, nachází zhruba 200 kilometrů.

    I když je moderátor už více než týden zpátky, inkubační doba koronaviru je zhruba dva týdny a v některých případech byla dokonce až dvacet dní. Opatření, která v souvislosti s koronavirem v Česku probíhají, jsou ale přísná.

    Například kvůli profesorovi z České zemědělské univerzity, u něhož se prokázalo onemocnění, bylo uzavřeno několik pražských vysokých škol. Než se u něj objevily příznaky nákazy, stihl se potkat s dvacítkou svých kolegů a několika stovkami studentů. Profesor se vrátil z Itálie sice již 22. února a byl ve středisku Udine, které se nachází dokonce až u slovinských hranic, přesto byl v Česku pozitivně testován na koronavirus. Zhruba tři dny před karanténou se měl pohybovat v kampusu univerzity, kde mohl nakazit další lidi.

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček přesto doporučuje všem, kdo se navrátí z Itálie z jakékoliv oblasti, aby byli raději v domácí karanténě.

    „Platí doporučení Ministerstva zdravotnictví, namístě je obezřetnost. Někteří zaměstnavatelé vyzývají, aby lidé, kteří se vrátili z Itálie, zůstali v nějaké domácí izolaci nebo v dobrovolné domácí karanténě. Doporučujeme, aby se občané vyhnuli i dalším regionům, kromě Lombardie a Benátska se jedná o region Emilia-Romagna, ve kterém je v posledních dnech velký nárůst,” řekl v rozhovoru pro Novinky.cz.

    Leoš Mareš prozatím bere koronavirus s humorem, během SuperStar v Bratislavě se hecoval se svými slovenskými kolegy, kde bude víc nakažených, a dělal si legraci, že Česko vede nad Slovenskem tři nula.

    Zatímco většina společností se řídí doporučením ministerstva a radí svým zaměstnancům, kteří byli v posledních dnech v Itálii, aby zůstali čtrnáct dní doma, vedení rádia Evropa 2 takové opatření zatím přijímat nebude.

    „V tuto chvíli nepřijímáme žádná opatření. Nemáme důvod, proč to řešit. Nebojíme se, že by nám Leoš nakazil ostatní moderátory, normálně vysílá,“ sdělila nám mluvčí stanice Iva Pavlousková.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:13 středa 1. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      66
    • Tvl
      45
    • Haha
      42
    • Cože
      36
    • Sladký
      36
    • Super
      34
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...