Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Foldyna je na kandidátce Okamurovy SPD, musí to však ještě schválit předsednictvo hnutí

03. března 2020
Čtení na 1 minutu

Lídrem SPD pro podzimní krajské volby v Ústeckém kraji bude nejspíš učitel a zastupitel Teplic Zdeněk Kettner. Sobotní rozhodnutí delegátů krajské konference SPD ještě musí schválit předsednictvo hnutí. Na kandidátce SPD zřejmě bude i poslanec Jaroslav Foldyna, který před několika dny vystoupil z ČSSD. V sms zprávě o výsledcích krajské konference informoval předseda regionálního klubu SPD Ústeckého kraje Dominik Hanko.

“Pokud bude vše odsouhlaseno předsednictvem hnutí, bude na naší kandidátce i pan Foldyna. Do voleb půjdeme samostatně a cílíme na dvouciferné číslo v počtu mandátů,” napsal Hanko.

Podle lídrů ČSSD byl Foldynův odchod ze strany očekávaný, protože se se sociálními demokraty už delší dobu názorově rozcházel. Foldyna se v posledním roce dostal s vedením strany do několika konfliktů. Svůj odchod zdůvodnil mimo jiné tím, že ČSSD se stala něčím, proti čemu původně vznikla.

Před čtyřmi lety získalo SPD-SPO v krajských volbách 6,07 procenta hlasů a v 55členném zastupitelstvu obsadilo pět křesel. Lídrem byl tehdy Petr Šmíd. V roce 2016 volby v Ústeckém kraji vyhrálo ANO. Získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset a do zastupitelstva se dostali ještě občanští demokraté se sedmi mandáty. Koalici uzavřeli komunisté se sociálními demokraty a SPD-SPO.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon