Berbr, Damková, Chovanec, Šádek a ligoví sudí křepčili na plese. Společenská událost roku, nebo tanec s vlky?

Berbr, Damková, Chovanec, Šádek a ligoví sudí křepčili na plese. Společenská událost roku, nebo tanec s vlky?
ÚTERNÍ RÁNA PAVLA PROCHÁZKY

Ples v Opeře? Slavnostní vyhlášení Českých lvů? Kdeže. Událostí tuzemské společenské sezony se za pouhých 500 korun už tradičně stal v pátek 28. února 2020 od 20 hodin v plzeňském Parkhotelu XVII. reprezentační ples fotbalistů v režii Plzeňského fotbalového svazu. Tomu, jak známo, šéfuje místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr. 

O tom, jak to v pátek v Plzni vypadalo, se proto můžete přesvědčit i na oficiálních stránkách FAČR.

Všiml si toho i šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy Luděk Mádl, který udělal celé akci reklamu na Facebooku s komentářem: „Tradiční vrchol společenské sezony, ples Plzeňského KFS obrazem: nechybí řada ligových rozhodčích, jejich guru Jozef Ch., delegace z Viktorie Plzeň či FK Ústí nad Labem... a Don Corleone v rudém i s chotí.“

Tak si to rozšifrujme: Jozef Ch. bude ctihodný předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec, v delegaci Viktorie Plzeň poznáváme samotného pana generálního ředitele vicemistrovského klubu Adolfa Šádka, mezi rozhodčími poznáváme tváře Pavla Fraňka, Petra Ardeleana a dalších mužů s píšťalkou či praporkem. Don Corleone v rudém i s chotí bude nejspíš Roman Berbr s další členkou výkonného výboru FAČR a bývalou šéfkou komise rozhodčích Dagmar Damkovou.

Jak už několik let opakovaně tvrdí u četných českých soudů Roman Berbr s Dagmar Damkovou, tito přední fotbaloví funkcionáři dnes nemají se sudími vůbec nic společného.

Jen se kolem nich jednou za rok mihnou ve víru tance.

Devadesátá léta dorazila do Plzně

Zaujaly i četné facebookové komentáře (vynechme ty nepřátelské, které akci nechutně srovnávaly s plesem komunistů nebo vyjadřovaly naději, že na ples zamířili i nějací lyžaři z Itálie).

„Na tohle se vždycky celý rok těším,“ rozplýval se třeba sportovní redaktor Deníku N David Janeczek.

„Koukám, že devadesátá léta dorazila do Plzně až letos,“ zahrál si David Ledvinka na módní policii.

„Přišli líbat prsten,“ označil za důvod návštěvy některých plesajících Marek Mincbergr.

„Voldemortovi nikdo neřekl, že to není maškarní, tak šel za šaška,“ rýpl si do šéfa akce Petr Vít.

„Dyť von se ten fotbal sám neudělá,“ citoval klasika českého fotbalového zákulisí Ivana Horníka Michal Kondelík.

„Brilantní! Cele je to kamufláž! Dle předložených fotek je to evidentně sraz veksláků a taxikářů po třiceti letech,“ snažil se nejapně odhalit pozadí plzeňské akce Jakub Holcman.

Bizár roku? Přijel k nám cirkus

A facebookový komentář autora této rubriky? Přiznává, že se při pohledu na kompletní fotogalerii zmohl jen na tento ne příliš vkusný příspěvek:

„To je Bizár roku s cirkusovým principálem v červeném. Napadá mě jen stará opilecká přisprostlá odrhovačka: Vážení, velevážení. Přijel k nám cirkus, není to cirkus obyčejný, je to cirkus plzeňský, vstupný pět set korun, děti, vojsko polovic, rozhodčí a delegáti vůbec nic. A pak tady máme dvě báby, nejsou to báby obyčejné, jsou to báby čarodějné. Jedna má velkou moc a druhá ji má moc velkou. Marceli - hudba, Anča - bubnuj!“

V souvislosti s tím, že vrcholem pátečního plzeňského plesu bylo vystoupení skupiny Katapult s nestárnoucím Oldou Říhou, mě v duchu jeho největšího hitu ještě napadlo: „A co děti? Mají si kde hrát? Nebo jsou dotačně závislé na tom, jestli předseda jejich klubu či svazu je kamarád s vlivným šéfem?“

A teď chvíli vážně: jestliže tohle byl „Reprezentační ples fotbalistů“, je toto vskutku reprezentace nejpopulárnějšího českého sportu a více než třistatisícového spolku, největšího v celém Česku?

Pokud ano, chtělo by to možná nějakou změnu. Tu mj. žádá i opoziční iniciativa Výzva 2021.

Poznámka: V původním textu se objevilo i jméno mezinárodního rozhodčího Miroslava Zelinky, který se ale pátečního plesu v Plzni nezúčastnil. Za tento omyl se tomuto arbitrovi i čtenářům omlouváme. Na páteční akci byl Zelinkův kolega, ligový sudí Ondřej Ginzel.