Star Wars (Hvězdné války)
93/100 - 70×

Star Wars(Hvězdné války)

Kdysi dávno v předaleké galaxii… Touto legendární větou odstartovaly v roce 1977 Star Wars, jeden velký fenomén, který přetrvává doteď. Star Wars je příběh ve vzdálené Galaxii, kde spolu soupeří síly temných Sithů s dobromyslnými Jedii. Kdo zvítězí v galaktických bitvách? Spravedlivá republika, nebo lstivé Impérium?

USA | 1977 | Vysílá se
vysílání
11 sezón | | 120 minut
žánr
Akční, Dobrodružný, Fantasy
hrají
Laura Dern (Amilyn Holdo), James Earl Jones (Anakin Skywalker), Domhnall Gleeson (Armitage Hux), Jaime King (Aurra Sing), Shirley Henderson (Babu Frik), Jimmy Smits (Bail Organa), Wen Jiang (Baze Malbus), Bill Hader (BB-8), Bonnie Piesse (Beru Lars), Garrick Hagon (Biggs Darklighter), Nick Kellington (Bistan), Jeremy Bulloch (Boba Fett), Riz Ahmed (Bodhi Rook), Mark Hamill (Boolio), Anthony Daniels (C-3PO)

Kompletní příběh Epizody IX Colina Trevorrowa - o čem měl být jeho soudržnější díl?

Kompletní příběh Epizody IX Colina Trevorrowa - o čem měl být jeho soudržnější díl?

Nedávno na internet unikl scénář k Epizodě IX od Colina Trevorrowa. Ten se na rozdíl od J. J. Abramse rozhodl neignorovat Epizodu VIII, ale navázat na ní. O tom, jak měl příběh částečně vypadat, jsme již psali. Dneska se podíváme na větší detaily i fotografiemi. Jak to tedy mělo celé dopadnout?

19 1
3.3.2020

Hned na začátku filmu se Rey, Finn a Poe Dameron vydávají k planetě Kuat, kde První řád buduje své masivní křižníky. Jakým úkolem generálka hrdiny pověřila? Mají ukradnout jeden křižník a zbylé zničit. Rey měla být v úvodních scénách převlečená za Tuskena a následně nám představit svůj nový světelný meč.

Na Kuatu a na loděnici pracuje bohužel i spousta otroků, které zotročil První řád hned z několika známých a neznámých soustav. To Finnovi připomínalo jeho dětství a jeho časy u Prvního řádu. V jeho samotném to vzbudilo myšlenku, že právě tyto lidi a obyvatelé v galaxii se musejí Prvnímu řádu postavit. Tato myšlenka byla následně více rozvedena na Coruscantu, kde Finn vedl povstání proti Prvnímu řádu.

Hlavním hrdinům se podaří ukradnout křižník Eclipse a celou loděnici zničit. Shodou okolností se na křižníku nachází plná výbava Prvního řádu, který by mohl Odboj využít. Jakmile dopraví Eclipse do rukou Odboje, tak ti přemalují vybavení Prvního řádu (od AT-AST až po jiné ničivé prostředky) do svých barev. Jejich úmyslem je v boji o svobodu využít stejné zbraně, které proti nim První řád používá.

Nová základna Odboje se nachází na planetě Korilev, kde poprvé můžeme spatřit i generálku Leiu Organu. Od Epizody VIII uběhl již nějaký čas a naše princezna řádně zestárla. Uvědomuje si, že závěrečný boj proti Prvnímu řádu nebude jednoduchý, ví ale, že boj musí převést na Coruscant, kde sídlí ti největší hlavouni Prvního řádu včetně nově jmenovaného kancléře Huxe.

Odbojáři se dávají rychle do práce. K vidění jsou i nové lodě Odboje, které alespoň částečně připomínají bojová vznášedla za dob Republiky. Především zbarvení lodí je pěkně pestré. Takto nějak podobně mělo vypadat veškeré vybavení Prvního řádu, které naši hrdinové ukořistili z křižníku Eclipse. Je nutné, aby prostý lid rozeznal v boji o galaxii Odboj od Prvního řádu.

Rey nadále cvičí Luke Skywalker i po své smrti. Ta má ale o sobě pochybnosti, bojí se, že není tou, za koho jí má celá galaxie. Luke ji povzbuzuje, ta mu ale odvětí, že možná skutečný poslední jedi již zemřel. Rey ví, že není tak mocná, a že Ren je silnější. Ten ji navíc provází na každém kroku a v každému snu. Ví, že boj osudů je nevyhnutelný, jinak ona a celá galaxie nebude mít nikdy pokoj.

Přesouváme se na Coruscant, kde První řád aktuálně sídlí. Ti nejmocnější a nejvlivnější lordi z Prvního řádu jsou znepokojeni, že nejvyšší vudce Kylo Ren zmizel. Hux je ovšem uklidňuje, že ho nepotřebují. Jediové a Sithové se vždy zničí mezi sebou, ale pro klid lordů Hux posílá rytíře z Renu po Rey. Ta totiž dodává lidem naději a ta musí být rychle zapuzena.

První řád blokuje jakoukoliv komunikaci v galaxii. Vládne celým regionům pomocí strachu, nebojí se navenek ukazovat, že následovat Odboj je špatné. Každý zrádce je tak rychle eliminován a popraven před veřejností, aby v nikom nebyla vzbuzena špetka naděje, že se dá První řád porazit. V ulicích Coruscantu vládne neklid a především strach, co vše může a nemůže přijít.

Kylo Ren skutečně zmizel. Kancléřství nechal na Huxovi, zatímco on se vydal hledat skutečnou moc temné strany Síly. Zavítal do Vaderova Chrámu na Mustafaru, kde se dozvěděl, kde se ukrývá mistr všech Sithů, který mu dopomůže k absolutní moci. Jelikož ale tuto informaci získal z Vaderova holokronu, který rozpoznal, že se na něj nedívá temný lord, roztříštil se a Bena poranil. Mladý Solo je tak opět nucen nosit novou masku.

Kylo Ren vyráží za Tor Valumem, mistrem všech Sithů, který ho naučí, jak vysávat život z jedinců citlivých na Sílu. Kylo se také utká se svým dědečkem, jednalo se o podobnou scénu, kdy Luke bojoval s Vaderem na Dagobahu během Epizody V. V boji mladý Solo prohraje, ale následně si ještě projde velice drsným výcvikem. Nyní ví, kde se nachází ta pravá Síla temné strany.

Je to samozřejmě na planetě Mortis, kde Ren musí vstoupit do Chrámu, který mu ukáže ty největší tajemství temné strany. Jelikož je ale propojen s Rey, ta tuší, kam se Ben vydává. Pokud Ren získá onu zbraň, stane se neporazitelným. Rey a Ben jsou stále propojeni, Rey se každý den budí ze spaní, nemůže na Bena zapomenout. Doufá, že stále existuje možnost, jak ho přivést zpět na světlou stranu Síly.

Zatímco se Finn a Rose Tico vydávají na Coruscant, Rey vyrazí s Poem a Chewbaccou na Bonadan, kde dostanou pořádný prostor Rytíři z Renu, kteří dostali za úkol zlikvidovat Rey, která představuje pro spoustu lidí jiskru naděje v galaxii. Zatímco tuto práci za ně nemůže udělat nepřítomný Kylo Ren, Rytíři z Renu se postaví Rey, která je dokáže všechny porazit, čímž dokáže, že je opravdu mocná v Síle.

Situace porazit všechny rytíře v jeji lodi Knife9 ovšem nebude tak jednoduchá. Poe nezvládne přistání a Rey bude muset zasáhnout. V podobné scéně jako v pravé Epizodě IX zachrání celé Millenium Falcon. Následně Poe a Chewbacca vyrážejí na Coruscant s posilami, zatímco Rey ví, že nebude klidně spát, dokud si neporadí s Benem Solem. Proto i ona se vydává na Mortis.

Finn v nižších patrech Coruscantu dokáže vyprovokovat místní obyvatele k revoluci. Ti se vzbouří proti nadvládě Prvního řádu, který ovládá celou planetu. Jakmile začne boj na povrchu, přijíždí i Poe s Chewbaccou a dokonce i generálka Leia v křižníku Eclipse s celým přebarveným vybavením Prvního řádu. Boj o svobodu začíná, Hux si myslí, že má celou situaci pod kontrolou.

Ta největší bitva skutečně začíná. Huxovi a ani nikomu z Prvního řádu se nepodařilo ukradený křižník Eclipse najít. Nyní celé jeho vybavení používá Odboj v boji proti Prvnímu řádu. Lidé z ulic vycítí naději, že čas bojovat právě nyní nadešel. Pokud se mají někdy vzbouřit a něco dokázat, je to právě nyní. Bitva je vedena od těch nejnižších až po ty největší patra na Coruscantu.

Pokud lze někomu připisovat kredity za vyburcování obyčejných obyvatel na Coruscantu, tak rozhodně Finnovi. Ten dokázal v lidech vzbudit zájem o svobodu a také o fakt, že je stále o co bojovat. Finn s Rose vedou boj na nejnižších patrech. Je ovšem nutné vypnout Maják, který ruší vysílání téměř v celé galaxii. Jedině tak mohou přispěchat na pomoc i jiní hrdinové.

V boji je ale bohužel R2-D2 kriticky zraněn. C-3PO tak málem ztratí přítele. Naštěstí tu je ještě BB-8, který je vyslán Finnem za Rose, která přišla na to, že část hlavního města je velká loď, která může skočit do hyperprostoru, kdyby se První řád pokusil utéct. Na pomoc Odboji přichází stovky lodí v čele s Landem Calrissianem. První řád začíná prohrávat.

Hrdinové dokážou První řád porazit a Hux spáchá sebevraždu ukořistěným a zapomenutým mečem mistra Windua. Je konec. Je dobojováno. Odboj dokázal porazit První řád díky sjednocení, které našli ve svých srdcích. Ten skutečný boj o přežití galaxie se ovšem odehrává úplně někde jinde. Vracíme se tedy na planetu ze seriálu The Clone Wars, kde jsme se kdysi dozvěděli o úloze Vyvoleného a jeho postavením mezi světlou a temnou stranou Síly.

Finále začíná. Rey přijíždí na Mortis. Zdají se jí sny o Benu Solovi, se kterým sdílí zvláštní spojení. Ví, že se mu musí postavit a zabránit mu vstoupit do chrámu na Mortisu, jinak Kylo Ren bude k nezastavení, až nabude všech znalostí temné strany. Když se Ren vydá k Chrámu, v cestě mu stojí pouze Rey. Souboj duelů začíná, v boji se Rey dozví, že její rodiče kdysi zabil právě Ren na rozkaz Snokea, který se obával, že by někdo mohl ohrozit jeho moc.

Kylo Ren doufá, že ještě dokáže svést Rey k temné straně Síly. Ta má sice pochybnosti a není rozhodně správným jediem, ale Luke s Leiou, kteří spolu často komunikují, si uvědomují, že ona je jejich poslední nadějí. Rey sice nemá ve svém srdci pouze světlo, ale chce Benovi zabránit k cestě k naprosté moci. Sledujeme doposud největší souboj v celé sérii.

Kylo Ren má v souboji navrch. Porazí Rey a oslepí ji. Když ale vkročí do Chrámu, zjistí, že byl temnou stranou Síly podveden jako kdysi Vader. Konfrontuje ho duch Luka Skywalkera, i Leia Organa se odvolává ke svému synovi a přemlouvá ho, ať se vrátí k světlé straně Síly. Kylo si stále myslí, že je silnější než kterýkoliv Skywalker, Luke mu odpovídá, že on nikdy ani Skywalkerem nebyl. Když se Ben naštve a vrhne se proti němu svým světelným mečem, Luke mu ukáže pravou Sílu a meč uchopí holou rukou.

Rey opět vstává. Ví, že sice nevidí, ale skrze Sílu stále dokáže bojovat. Nechce se za žádnou cenu vzdát. Neústupný Ren se ale opět utká se slepou Rey, která pochopila svůj účel – je světlem a zároveň i temnotou dohromady. Budoucností je najít uvnitř sebe rovnováhu Síly a přijmout její obě stránky. Ne izolovat lásku jako to dělali jediové a ne přijímat hněv jako to dělali sithové. Boj nadále pokračuje.

V hrozivém souboji opět vyhrává Ren, který vysává život z Rey, v ní tkví skutečně pravá moc. Na poslední chvíli Rey natáhne k Benovi ruku, ten následně prohlédne, chytne ji a vrací se na světlou stranu. V posledním momentu svého života Rey prozradí, že její příjmení je Solana. Rey se následně přesouvá do astrální roviny, kde potká svého mistra Luka, Yodu a Obi-Wana. Ti přiznávají, že špatně chápali rovnováhu Síly. Přijmout obě stránky je nutné, aby byla zachována.

Odboj slaví své vítězství nad Prvním řádem. Poe se rozhodne s Chewbaccou vyrazit hledat Rey. I kdyby to mělo trvat roky, nevzdají to. Finn a Rose mají svůj vlastí plán, kam se vydají. Leia se skrze hologramové vzpomínky R2-D2 dívá na své nejdůležitější momenty svého života – když například předávala medaile svému braru Lukeovi a Hanovi Solovi. Leia děkuje za tyto důležité a nesmrtelné vzpomínky svému věrnému droidovi, který byl po boji o Coruscant opraven.

Poslední scéna filmu. Finn a Rose založili akademii na planetě Modesta, kde se nachází i citlivé děti na Sílu ze závěru Epizody VIII. V poslední scéně k nim doráží jejich skutečná mistryně – Rey Solana, která opět vidí a která přijala temnou a světlou stranu Síly. Ví, že novou generaci jediů bude učit úplně novým způsobem. Aby byla zachována rovnováha, je nutné si vzít z každé strany něco a ne vše vidět černě či bíle.

Jak se vám líbí námět Colina Trevorrowa? Dopadlo by to lépe než naše pravá Epizoda IX?

Zdroj: JediTempleArchi­ves.com

Diskuze /22

AuroN

Tohle je scénář, který jsme jako fanoušci potřebovali. Zasloužili jsme si však jiný a ten jsme dostali.

3.3.2020 | 18:14:38
RagnarokCzD

No … nevim … sice tam není většina Abramsových chyb (byť některé ano) ale zase jsou tam jiný, někdy i daleko horší. :-/

Takže suma sumárum … nula od nuly pojde. -_-

3.3.2020 | 19:08:14
WolverineCzE

tenhle scénař jak Star Wars kdyby mělo byt víc Metrix

3.3.2020 | 19:21:02
Filadel

Pěkný, jen nechápu jednu věc…píšete tam, že Rey přešla do astrální roviny – zemřela. Na konci o ní ale píšete jako by byla stále naživu…jak to tedy je?

#5 tom99
3.3.2020 | 21:11:23
tom99

#4 Filadel: Rey se objevila v astrální rovině, kde jí Obi-Wan, Yoda a Luke řekli, že jejich chápání rovnováhy bylo špatné. Odmítnout lásku byla chyba, pokud chce někdo rovnováhu, musí přijmout světlou i temnou stranu Síly. Následně dostala Rey od mistrů na výběr – zůstat v astrální rovině, kde najde klid, nebo se vrátit mezi živé, kde opět pozná utrpení, bolest, ale zároveň i radost a lásku. Následně se Rey rozhodla vrátit a poděkovala mistrům… mezitím Poe Dameron si vzal od Leii Organy maják z Epizody VIII a vydal se hledat Rey. Ta se následně objevila na travnaté planetě Modesta ke svým novým žákům.

#6 Filadel
webmaster
3.3.2020 | 21:14:13
Filadel

#5 tom99: Díky moc za rychlou odpověď!

3.3.2020 | 21:21:53
zabijakptak

Určitě spousta zajímavých nápadů. Konec Prvního řádu na Coruscantu by byl hezky symbolický. Kdyby dostal Trevorrow na starost celou trilogii, tak jsme se mohli dočkat něčeho mnohem zajímavějšího a sofistikovanějšího.

3.3.2020 | 22:02:57
raptor272001

Nechápu jen jak by 3 lidi dokázali ukrást SSD Eclipse

3.3.2020 | 22:19:29
DHARMA4,8

Tak takovýhle scénář by daleko lepší, než co jsme dostali. Duch Star Wars je v něm o mnoho lépe vystižen. Třeba se někdy dočkáme.

3.3.2020 | 23:19:33
Basil Golightly

Tenhle scénář se mě líbí z jednoho důvodu. To je ten, že Anakinův osud nebyl zprzněnej jako tím co jsme dostali. To, že bylo proroctví špatně pochopeno se dalo zkousnout, tím, že Rey využila světlou i temnou stranu, přesně tak jak přiznal Obi-Wan a Yoda, jak je zde psáno, že proroctví špatně pochopili. To bych pak bral, že Anakin jen přispěl k něčemu co v budoucnu opravdu vedlo k rovnováze síly. Ale tim, že vrátili Palpatina, podkopali celej jeho osud. zpětně mě to dost mrzí. Mimochodem zdravím, můj první koment v komunitě SW.

#11 Beranir #12 téčko171
4.3.2020 | 0:03:36
Beranir

#10 Basil Golightly: ale prosímtě to si z toho filmu nepochopil, že byl Palpatin jen klon, jak to teď oficiálně řeklo disney a že polibek Rey nebyl romantický, takže Reylo fanoušci asi momentálně mají záchvaty, nebo dalších milion věcí, který až ted disney redconuje a vysvětluje.

4.3.2020 | 0:16:06
téčko171

#10 Basil Golightly: Děkuji, naprosto souhlasím. Dosud jsem se k ep. IX vůbec nevyjadřoval, ale po přečtení Trevorrowova scénáře už mi to prostě nedá. Je mi skoro až stydno, jak byli všichni tak mokrý, že se vrací Palpatine, zatímco já byl snad jako jeden z mála kurevsky nasranej, protože to úplně podkopává celou Anakinovu/Vaderovu tragédii a proroctví o Vyvoleném, který zničí Sithy jednou pro vždy, i když to znamenalo sebe a Palpatina.

Úplně pak pominu, že Trevorrowův scénář je aspoň trochu originální a vzrušující, ale namísto toho jsme radši dostali Abramsův lacinej fan servis.

#14 tom99
webmaster
4.3.2020 | 0:16:51
Basil Golightly

Jednoduše. Po VII jsem věřil. co vyšla VIII jsem pochyboval a po IX už nepovažuju sequel trilogii jako cannon. „Bring the balance Rey. Like I once did“ Krásný slova z úst Christensena. Ale ve finále moc rovnováhy nepřinesl, když se Rey utkala zrovna s Palpatinem :D Sorry, ale celý je to špatně.

4.3.2020 | 0:29:29
tom99

#12 téčko171: Colinův scénář je super a mnohem lépe navazuje i na kontroverzní Epizodu VIII, které ve finále dává mnohem větší hloubku a váhu. Trevorrow vysvětluje děti ze závěru osmičky, dává příběh Rose, rozvíjí romantický vztah mezi Rey a Poem, vrací do hry Rytíře z Renu, kteří dostávají svůj opodstatněný prostor, propojuje prequelovou a novou trilogii, vrací se k otázce nastolení rovnováhy Síly… Jediné, s čím si možná Abrams popral lépe, je vztah a propojení Rey a Bena, které tu není tak silné. Kylo je zde více jako mnohem větší záporák, který touží po moci a je k nezastavení, najde mistra Sithů, od kterého se naučí vysávat život, aby zahojil své vlastní rány, a následně ho zradí a vysaje život z něj, čímž získá další nezměrnou moc a touží ještě po větší, která leží v útrobách Mortisu. Tenhle scénář je fakt super a doporučuji si přečíst i dialogy. Je to slast to číst, jednotlivé rozhovory postav mají hlavu a patu a vše působí mnohe více jako Star Wars.

webmaster
4.3.2020 | 0:51:27
hoolio88

Nejsem fanouškem Johnsona a Epizody VIII, ale tohle měli natočit, líbí se mi to víc než Abramsova Epizoda IX… Akorát mi v tom scénáři chybí, co se stalo s Benem dál potom, co porazil Rey a vrátil se zpátky na světlou stranu.

#16 Blackhand47XD
4.3.2020 | 9:39:34
Blackhand47XD

#15 hoolio88: V téhle verzi taky umřel.

webmaster
4.3.2020 | 9:42:03
DC Expert

Jako tohle je lepší než ta sračka co nám pustili v kinech!

4.3.2020 | 14:13:37
pkd

Kulervouci!!! Takto to melo byti! Ja jsem jediny priznivec VIII v cr a proste, ignorovati ji a vyplodit pak paskvil IX, fuck off. Vzdy jsem vedel, ze Treworrov to mel natocit. I kdyz zeru 8,tak zpetne, ignoruji new trilogy a tak pro me SW pokr. po VI, Mandalorianem. Tak jest.

4.3.2020 | 20:57:37
pkd

Kulervouci!!! Takto to melo byti! Ja jsem jediny priznivec VIII v cr a proste, ignorovati ji a vyplodit pak paskvil IX, fuck off. Vzdy jsem vedel, ze Treworrov to mel natocit. I kdyz zeru 8,tak zpetne, ignoruji new trilogy a tak pro me SW pokr. po VI, Mandalorianem. Tak jest.

4.3.2020 | 20:57:37
Camaris

Disney: Otec Rey, byl Palpatinuv nepovedeny klon. :D https://m.youtube.com/watch?…

5.3.2020 | 8:41:56
Isuzu

Mám rada VII, VIII a aj IX, aj napriek všetkým chybám. Tento scenár obsahuje veľa zaujímavých momentov a nápadov a za mňa by bolo ideálne prepojiť to s Abramsovým scenárom. Ale s niektorými komentujúcimi nemôžem súhlasiť. Ako napr. nadväzuje na epizódu VIII vzťah Rey a Poa? Veď v Last Jedi sa títo dvaja akurát tak zoznámili a myslím si, že tieto dve postavy mali na nejaký „vzťah“ ešte menší predpoklad ako Rey a Finn. Čo bolo na Last Jedi najlepšie, bol práve vývoj medzi Kylom a Rey a ich spoločná bojová scéna je najlepšou scénou celého filmu. Je veľká škoda, že Abrams nepokračoval v dobre nastavenej linke a nerozvinul ju viac. Namiesto toho sme dostali „dyádu“, o ktorej sme sa ale vlastne nič nedozvedeli a ktorá „vyšumela“, keď Ben Solo umrel. Pričom Kylo Ren/Ben Solo je bezkonkurenčne najlepšia a najzaujímavejšia postava tejto trilógie. Je to veľká škoda, ten potenciál tam bol obrovský a ja tak nejak stále dúfam, že Ben Solo nie je úplne stratený a Disney ho ešte v nejakej forme vráti…tak uvidíme. Ale tvrdiť, že celá trilógia je úplne na… je tiež podľa môjho názoru nefér. Bolo v nej veľa dobrých a silných vecí a v mojom hodnotení táto trilógia preskakuje epizódy I-III. Ale chápem aj protiargumenty nespokojných divákov :).

6.3.2020 | 13:44:30
ReisRyos

Ta scéna, kde by Luke chytil světelný meč holou rukou by bývala byla hodně silná. Škoda, že to nenatočili.

4.6.2020 | 21:53:00
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nejoblíbenější postavy

Reklama

Co se aktuálně děje

Adam Driver: Vykoupení Bena Sola nemělo nastat, změna nastala až v průběhu natáčení

Adam Driver: Vykoupení Bena Sola nemělo nastat, změna nastala až v průběhu natáčení

Ben Solo se v závěru sequelové trilogie dočkal pohádkového vykoupení a polibku na cestu do jedijského nebíčka. Nicméně prvotní plán byl úplně jiný. A neměl ho jen Colin Trevorrow, ale dokonce i J. J. Abrams. Kylo Ren se neměl vykoupit a naopak měl upevňovat svou pozici na temné straně Síly.

Zajímavosti

Herečka Padmé Amidaly odmítá, že by George Lucas natočil alternativní konec Epizody III

Herečka Padmé Amidaly odmítá, že by George Lucas natočil alternativní konec Epizody III

Je libo alternativní konec, kde Anakin porazí Obi-Wana, svrhne císaře a bude vládnout Impériu on? Nebo ještě ujetější konec, kdy Padmé Amidala se postaví svému manželovi a připraví ho o život? Natočila se někdy takováto scéna pro Epizodu III, nebo jde jen o fámy fanoušků?

Plakát

Plakát

Narozeniny herců

Filtr seriálů








Reklama