Pozitivní dopad koronaviru – čistší ovzduší

autor: Mgr. Jana Hájková
Covid 19, nemoc způsobená koronavirem šířícím se z Asie, o které se poslední dobou dennodenně dozvídáme z medií, s sebou přináší mnohá negativa. Typickým příkladem je omezení produkce všeho druhu, následný výrazný pokles akcií a nestabilitu a nejistotu na světových trzích. A to nemluvím o dopadech na lidské zdraví a společenskou stabilitu. Postupem času se ale taktéž ukazuje, že tato infekce má doslova blahodárné účinky na ovzduší.

Satelitní snímky ukazují drastický ústup oxidu dusičitého. Data pocházející z Číny srovnávají hodnoty NO2 ve vzduchu ve stejných časových období z let 2019 a 2020. Dne 25. února loňského roku dominovala na mapě hnědá až tmavohnědá barva mraků v původní domovině koronaviru Wuhanu. Toto znamenalo extrémně vysoké zatížení oxidem dusičitým. Před pár dny zveřejnila NASA a ESA data, na kterých se objevila jen světle modrá barva oblohy. To nám říká, že jsou zde velmi nízké koncentrace NO2. A důvodem je právě koronavirus. Vědci opatrně formulují: „Existují důkazy, že tato změna souvisí minimálně částečně s hospodářským ochlazením po vypuknutí koronaviru.“ (zdroj:1)

Odborníci si sice už dříve povšimli, že kvalita ovzduší se zlepšuje díky nejrůznějším hospodářským výkyvům např. roku 2008 byla významným činitelem již začínající světová hospodářská krize. Znečištění pozitivně ovlivnily i Olympijské hry téhož roku. Je ale pravdou, že znečištění NO2 pokleslo jen na omezenou dobu, částečně a ne celoplošně. Podle předběžné analýzy poklesly koncentrace ve východní a centrální Číně za posledních 15 let o 10 až 30 %. (zdroj: 1)

Oxid dusičitý je červenohnědý plyn, jež je toxický a ve větších koncentracích způsobuje podráždění dýchacích cest a záněty. Také má negativní vliv na centrální nervový systém člověka. Tuto jedovatou látku produkují nejenom elektrárny a průmyslové závody, ale také jsou příčinou splodiny z dopravních prostředků. Společně s oxidem siřičitým vyvolávají tzv. kyselé deště, které po celém světě devastují životní prostředí.

Zdroj informací:
spiegel.de
Nasa



autor:
datum vydání:
3. března 2020


Diskuze k článku „Pozitivní dopad koronaviru – čistší ovzduší“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!