Ve věku 40 let zemřel sportovní ředitel týmu Ineos a bývalý závodník Nicolas Portal

nabor

Smutná zpráva přišla z týmu Ineos. Jejich sportovní ředitel a jedna z hlavních postav tohoto týmu, ale také bývalý profesionální závodník Nicolas Portal dnes v odpoledních hodinách zemřel poté, co náhle prodělal infarkt. Bylo mu 40 let.

Nicolas Portal se narodil 23. dubna 1979 ve francouzském městě Auch. Svou první profesionální smlouvu podepsal v roce 2001, kdy se stal závodníkem týmu AG2R Prévoyance. Za svou kariéru si prošel ještě týmy Caisse d’Epargne a Sky, kde v roce 2010 svou kariéru ukončil. Portal se postavil na start 7 Grand Tour (šestkrát Tour de France a jednou Vuelta), všechny dokončil. V roce 2004 se mu podařilo vyhrát etapu na Critériu du Dauphiné.

Po konci kariéry u týmu Sky zůstal. Stal se zde sportovním ředitelem a postupně se vypracoval mezi nejdůležitější osobnosti britské sestavy. Nechyběl u triumfu Bradleyho Wigginse na Tour de France 2012, tehdy ještě po boku Seana Yatese jako hlavního sportovního ředitele. Po odchodu Yatese v říjnu stejného roku přebral jeho pozici. Stál po boku Chrise Frooma a jeho čtyř vítězstvích na Tour de France (2013, 2015, 2016, 2017), na Vueltě (2017) a na Giru (2018). Nechyběl ani u dalších triumfů na Tour de France, o které se postaral v roce 2018 Geraint Thomas a po změně hlavního sponzora a přejmenování týmu na Ineos i u titulu Egana Bernala z loňské sezóny.

Všechny tyto úspěchy z něj dělají jednoho z nejúspěšnějších sportovních ředitelů v tomto sportu.

Ačkoliv v roce 2009 vynechal podstatnou část sezóny kvůli srdeční arytmii, nic nenasvědčovalo, že by měl Portal v posledních dnech vážnější problémy. Zemřel dnes náhle ve svém domově v Andoře ve věku 40 let.

Se svými reakcemi již přispěchalo mnoho závodníků včetně Chrise Frooma, kterého Portal provázel drtivou částí jeho kariéry. Ze všech reakcí lze vyčíst, že Portal byl velice oblíbenou osobností v pelotonu a velký respekt k němu chovali i členové ostatních týmů.

Nezbývá než i nám vyjádřit upřímnou soustrast.