E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Tumor není humor: jak jsem nebyla blbá a šla na prohlídku

04. březen 2020
25 096

„Tak si seskočte, uděláme ještě ultrazvuk,“ byla poslední věta, při které se na preventivní prohlídce gynekoložka usmála. O něco později jsem odcházela z ordinace s žádankami na onkogynekologii v rukou. Mít v pětadvaceti nádor na vaječníku není tak neobvyklé, jak jsem předpokládala. Naštěstí jsem přišla včas.

Známe to všichni – čas od času se ocitneme na místě a ve společnosti, kam se tak nějak nehodíme či dokonce přímo pobuřujeme svou jinakostí. Jedna taková zkušenost potkala nedávno mě. Stála jsem ve frontě, ze které jsem absolutně vyčnívala. Byla jsem asi o čtyřicet let mladší než všichni kolem a na rozdíl od ostatních, poměrně nervózních lidí, jsem si v klidu vytáhla z tašky sýrový toust a s chutí ho snědla. Když jsem se zasmála zvonění telefonu ženy v řadě za mnou, obdržela jsem přinejmenším výchovné pohledy. Jednoduše se mi zdálo, že Beethovenova Osudová je jedním z vrcholů klasické hudby, ale ve frontě na onkogynekologickém oddělení působí hrůzně. Bylo mi zkrátka velmi rychle jasné, že s ženami v řadě nesdílím humor, ale jen tumor. 

„Tak jak jste na to vůbec přišla?“ ptá se mě doktor na příjmu. Hned první odpovědí jsem ho šokovala – šla jsem na preventivní prohlídku. Posledních několik let chodím pravidelně alespoň jednou za rok. Před pár lety mě totiž dost zasáhl příběh Lucie Bittalové, která s pokročilým stádiem rakoviny děložního čípku říkala holkám, aby nebyly blbé a chodily na prohlídky.

Jsem jedna z těch, které kampaň Měsíc raka i předčasná smrt její autorky skutečně donutila naučit se vždycky kolem Mikuláše objednat na gyndu. I proto mě tak zarazilo, že když jsem v posledních týdnech některé ze svých kamarádek řekla, co mi vyrostlo na vaječníku, po počátečním šoku většinou následovalo něco jako: „Ježišimarjá, taky bych měla k doktorce, nebyla jsem tam, ani nepamatuju.“ Odpovídám, že člověk není nesmrtelný, dokonce ani v pětadvaceti. S každým dalším „ježišmarjá“ si říkám, kolik kampaní ještě musí holky s rakovinou udělat, aby ostatní holky nebyly blbý?

Už sis tento měsíc promačkala prsa? 

Člověka rozhodně neuklidní, když se s žádankou na expertní ultrazvuk a nálezem na vaječníku rozhodne zadat do Googlu to, čeho se nejvíc děsí. Rakovině vaječníků se velmi eufemisticky říká tichý zabiják. Problém nádoru vaječníku nebo děložního čípku je ten, že nebolí a nejde vidět. Komplikace často přijdou, až když už je příliš pozdě. Mně dost možná včasná návštěva lékařky zachránila život. Teď mě čeká něco, čemu pracovně říkám tumorexit. Název napovídá, že to bude komplikované a přinejmenším nepříjemné. Vědět, že neumřete, je ale i přes operace a pobyt v nemocnici docela příjemný pocit. A pro tenhle hezký pocit stačí zvednout telefon a sundat si kalhotky.

Lucie Bittalová a Měsíc raka

Lucie Bittalová se o karcinomu dozvěděla na prohlídce u gynekologa, kam se rozhodla jít až s obtížemi spojenými s pokročilou rakovinou děložního čípku. Během následné léčby založila kampaň Měsíc raka, která ženy upozorňuje na důležitost preventivních prohlídek. Heslem kampaně bylo Nebuď blbá, jdi na prohlídku. Nemoci podlehla v sedmadvaceti letech v roce 2015. Za osvětovou kampaň získala v roce 2016 in memoriam cenu Gratias Tibi pro aktivisty do třiceti let.

Podle doktorů ale české ženy prevenci podceňují. Ty po přechodu mají pocit, že prevence je pro ty před přechodem. Ty před přechodem zase mají pocit, že prevence je pro ty po přechodu. Když půjdete včas, můžete to jako já chytit v zárodku. Máte pak exkluzivní možnost vymýšlet si pro nádor i pro proces jeho odstranění humorné názvy. Včasný nález – humorný název. Z rakoviny si samozřejmě můžete dělat legraci i v pozdním stádiu – dost možná se tomu ale nikdo nebude smát. 

Mít pohlavní orgány je prostě velká zodpovědnost. A co teprve sekundární pohlavní znaky. Třeba taková rakovina prsu je podle dat Masarykova onkologického ústavu vůbec nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním v Česku. Každý rok u nás takto onemocní 5000 žen. Nejčastěji jsou to ženy po padesátce, ale pozorný čtenář jistě pochopil, co jsem chtěla říct tím příběhem o mileniálce ve frontě na onkologii.

Návody na samovyšetření jsou dostupné všude a po krátké rešerši na Google najdete hromadu poučných článků, které vysvětlí celou proceduru krok za krokem. A nezapomínejme na kluky. I ti mají na svém těle části, které se dají prohmatat a ve kterých se můžou objevit útvary zla. Osvětu dělá například sdružení Loono. Právě to mi poskytlo data o tom, kolik žen chodí na preventivní prohlídky. Screeningových programů na odhalení rakoviny prsu a děložního čípku se podle nich účastní 70% žen. Na preventivní prohlídky jich chodí ale jen 30%. A když nezůstaneme pouze u gynekologických problémů, jen 35% lidí starších 50 let se účastní screeningového programu na rakovinu tlustého střeva.

Ale vy tyhle statistiky, dobré rady a apely už znáte, že? Četly jste je tisíckrát, pokaždé jste se znepokojily, jednou nebo dvakrát si nezapomněly promačkat po menstruaci prsa a na tu prohlídku určitě půjdete. Možná ale taky ne. Pro ty z vás, které to zase chtějí posunout na jindy, mám jako majitelka nezhoubného nádoru pár poznámek.

Vaječníky jsou hodné a hezké – běž se na ně podívat

Některé ženy jistě chtějí mít děti. To se samozřejmě o poznání hůř udělá, když nemáte vaječníky. Žena, která přečká nádorová onemocnění vaječníků, se bude celý život potýkat s jeho následky. A i pokud vám zrovna téma dětí nic neříká, ani tak není rozumné se o vaječníky nezajímat. Mimo jiné totiž produkují poměrně důležité hormony estrogeny. Estrogen ovlivňuje celý ženský organismus – což neznamená jenom to, že díky němu máme menstruaci, a naopak většinou nemáme chlupy na hrudníku. Estrogeny pomáhají v boji proti akné, protože popohánějí žlázy, aby nekecaly a makaly. Posilují sílu kostí, dohlížejí na rozličné procesy ve vagíně a i mimo ni, regulují produkci cholesterolu. Když nepůjdete včas na prohlídku, můžete o ně snadno přijít. 

Nádor z vás může velmi rychle udělat docela dospělého člověka. Nemáte hypotéku? Děti? Auto nebo řidičák? Nemáte dostudováno, nemáte moc peněz ani představu, co z vás jednou bude? A teď si představte, že vám lékař musí uříznout pořádný kus jednoho vaječníku. Mě dospělou neudělala maturita, život v zahraničí a dokonce ani první stravenky. Tvrdě jsem dospěla na předoperačním kolečku. „Vajíčka vám ještě zbývají, ale doporučuji případné mateřství uspíšit, pro jistotu,“ řekl mi dobrosrdečně doktor. Nádory se můžou vracet – můj typ dokonce až ve 30 % případů. Alespoň si tedy nudný pobyt v nemocnici zkrátím přemýšlením o tom, jestli a kdy chci mít děti. 

V poslední době se všichni zvráceně vyžíváme ve sledování zpráv o tom, kolik lidí už umřelo na koronavirus, vykupujeme fazole v plechovce a zavíráme se ve sklepě, odhodláni zastřelit kohokoliv, kdo kýchne. Mnohem efektivnějšího zabijáka přitom necháváme na jindy. Návštěvy doktora je hloupé se bát. Možná už u něj dávno nedostáváme obrázky s krtečkem za statečnost. Hodný doktor ale aspoň ukáže vaječníky na ultrazvuku - a to je teprve obrázek, pro který stojí za to se u něj zastavit.

Vychází nové číslo Heroine!

V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE:

  • A nevadí ti, že je mi dvanáct?

Když jsem odcházel z kina po neveřejné projekci dokumentu Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti, honila se mi hlavou jediná myšlenka: všem chlapům, co tohle někdy udělali, bych nejradši uřezal koule. Anežka Pithartová si v dokumentu zahrála jednu ze tří „dvanáctiletých“ figurantek. Byla to její první herecká role.

  • Kdo se postará o matku?

Každé dvanácté dítě se u nás narodí příliš brzy. Péče o takové dítě je špičková, zapomínáme ale na ženy, které je porodily. Text od Alžběty Samkové.

  • Mám ráda fotbal. A vy můžete taky

Čas od času si jdu večer do ledničky pro pivo, obleču si dres, lehnu si k počítači a pustím si fotbal. A ne, nejsem chlap. Jen fotbal zkrátka k mému životu odmala patří a nikdy mi na tom nepřišlo nic divného. Mému okolí ano (ahoj, mami), ale stejně si myslím, že tuhle lásku v sobě může objevit každá z nás.

  • Krize touhy

Mít dobrý sex na začátku vztahu dokáže každý. Po pár letech je to umění. Dobrá zpráva: dá se naučit. A ne, nemusíte kvůli tomu začínat s gymnastikou.

  • Vztek matek. Nikdy nevíš, co v tobě dříme

Občas cítím na své dítě obrovský vztek, který stěží ovládnu. Nebo neovládnu. Strategie, která na vztek platí, připomíná bojové umění aikido: nesnaž se protivníka porazit, poznej ho a využij jeho energii a sílu.

A MNOHEM VÍC... PŘEDPLAŤTE SI HEROINE JEŠTĚ DNES!

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s