Jeden negativní, druhý pozitivní: Jak probíhá test na koronavirus | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jeden negativní, druhý pozitivní: Jak probíhá test na koronavirus

Čeští vědci se podíleli na vývoji testu prokazujícího koronavirus
Čeští vědci se podíleli na vývoji testu prokazujícího koronavirus (Reuters)

Negativní test, a přesto už koronavirus v těle řádil! Ekvádorské studentce (20), která leží v pražské Nemocnici na Bulovce, potvrdil nemoc až druhý odběr. Ochořela i úřednice (53) z Děčína. Nemocných už je tak v Česku pět, dalších 300 je v karanténě.

V pražské Nemocnici Na Bulovce leží profesor (68) z České zemědělské univerzity, americká studentka (21) a zastupitel Děčína Petr Toncar (43). Všichni se zřejmě nakazili v Itálii. Nová pacientka z Ekvádoru je kamarádka nemocné Američanky. Společně studují v Miláně a odtud také ještě s další dívkou vyrazily do 24. února Prahy.

Jely autobusem

Cestu studentek hygienici pečlivě zmapovali. „Letěly nejprve do Vídně, kde byly ubytovány v hotelu. Pokračovaly do Budapešti a přespaly v soukromí. Pak jeli do Brna a opět se ubytovaly v soukromí,“ popsala Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hl. m. Prahy. Do Prahy přijely autobusem. „Jelo s nimi 18 cestujících a jeden šofér, máme také zmapovány dva řidiče taxíku i číšníka z restaurace, kde se zastavily na oběd. Všichni tito lidé jsou v karanténě,“ řekla Zdeňka Jágrová. V karanténě po celém Česku zůstává na 300 lidí.

Zdravotní obtíže

Dívkám se v sobotu udělalo špatně a nechali se odvézt do nemocnice v Motole. Odtud je převezli na infekční oddělení na Bulovku. Zatímco Američance vyšly testy na koronavirus ihned pozitivní, u dívky z Ekvádoru byl výsledek negativní. Protože ale měla také příznaky infekce, zůstala v izolaci. „Měla ještě větší zdravotní obtíže než její kamarádka,“ vysvětlila hygienička Zdeňka Jágrová. Pozitivní byl až druhý test. Třetí kamarádka žádné příznaky onemocnění nemá. I ona ale zůstává v izolaci.

Nakažená úřednice s Děčína: Byla v jedné partě se zastupitelem

Měly to být prima jarní prázdniny. Tři rodiny z Děčína vyrazily lyžovat do Itálie. Už dva lidé z této party ale onemocněli koronavirem. Náměstek děčínského primátora a zastupitel Petr Toncar (43) leží na Bulovce. Teď onemocněla i jeho kamarádka úřednice z Děčína. „Byly na horách jako parta tří rodin. Žena měla v sobotu příznaky chřipky, zimnici a horečku. V neděli se proto podrobila odběru krve,“ přiblížila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková. Stav nemocné úřednice je zatím dobrý, ústecká nemocnice doufá, že nemoc u ní bude mít jen mírný průběh. Ostatní účastníci lyžovačky zůstávají v karanténě.

Epidemiolog Rastislav Maďar: Falešně pozitivní test být nemůže

Jak je možné, že dívka měla negativní test, byť byla nemocná? Podle epidemiologa Rastislav Maďar nejde o výjimečnou situaci. Naopak falešně pozitivní prý vyjít test nemůže.

„Existují dvě základní diagnostické možnosti – odběr krve a výtěr nosohltanu. A když test uděláte druhý třetí den poté, co jste byli viru vystaveni, tak se virus v nosohltanu ještě nerozmnožil tak, aby lidově řečeno lékař vždy sáhnul tam, kde právě je. A během krátké doby nemusí ještě ani proniknout do krve,“ vysvětluje Rastislav Maďar.

Rychle testovat

Testovat možné nakažené co nejdříve ale podle epidemiologa smysl určitě má. „Kdyby byl pozitivní, tak se pacient hned dostane do izolace. Pokud je negativní, jde pacient do karantény a později je možné udělat další test,“ říká epidemiolog. Pozitivní výsledky se ještě posílají do Berlína kvůli dvojí kontrole.

Infekční dávka

Přisoudit pacientovi pozitivní výsledek, pokud by ve skutečnosti koronavirus neměl, ale test prý nemůže. „Falešně pozitivní by test nikdy vyjít neměl. Využívá se metoda PCR, která hledá genetickou informaci viru. Pokud v těle virus není, nemůže ji najít,“ říká Rastislav Maďar. To, jak rychle se virus rozmnoží, je individuální „Svou roli hraje imunita, ale také infekční dávka. Kolik viru se k vám dostalo,“ doplňuje epidemiolog.

Testy jen na příkaz lékaře

Testy na přítomnost koronaviru dosud prováděl jen Státní zdravotní ústav v Praze, v pondělí se pak přidaly laboratoře Zdravotního ústavu v Ostravě a Nemocnice České Budějovice a včera pak Fakultní nemocnice v Motole a nemocnice v Hradci Králové. Pacient sám si je ale vyžádat nemůže. „Nemá cenu preventivní testování na základě přání jednotlivců.

Mohly by dávat falešně negativní výsledky. Je to vidět na případu ekvádorské studentky,“ prohlásila Hlavní hygienička ČR Eva Gottwaldová. Otestováni budou jen lidé, kteří mají přínaky a byli v rizikových oblastech, tedy na severu Itálie, v Jižní Koreji, Iránu, Číně a Japonsku. Nebo ti, kdo byli v kontaktu s prokazatelně nemocnými. Nově pak na koronavirus otestují i všechny hospitalizované pacien﷯ty s vážným průběh respiračního onemocnění.

 

COVID-19 aktuálně

 

Prázdniny dětem?

V případě vypuknutí epidemie nemoci v Česku by ministerstvo školství mohlo přerušit školní rok vyhlášením zvláštních prázdnin. 

Info operátorů

Všichni tři mobilní operátoři budou posílat zákazníkům vracejícím se z ciziny informační SMS o nebezpečí nákazy novým typem koronaviru.

Lék z Ameriky

Česko navázalo kontakt s americkou firmou Gilead vyvíjející lék proti nemoci. Pokud by se objevil pacient s vážným průběhem, dodá experimentální lék do ČR.

Nekupujte roušky

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na veřejnost, aby nenakupovala ve velkém roušky a respirátory, potřebují je hlavně nemocnice. Např. motolská, která je největším zdravotnickým zařízením v zemi, spotřebuje denně 3000 roušek a tisícovku respirátorů. Těch má nyní k dispozici 2283.

Poslední let

Kvůli koronaviru bude od zítřka přerušeno letecké spojení s regiony Lombardie, Piemont, Emilia Romagna a Benátsko. Poslední spoj přiletí dnes.

Kompenzace biatlonu

Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě se pojede bez fanoušků. Premiér Andrej Babiš včera řekl, že český stát počítá s kompenzacemi za ztráty vzniklé zákazem účasti diváků.

Špitál bez návštěv

Fakultní nemocnice v Hradci Králové zakázala kvůli riziku koronaviru do odvolání návštěvy na vybraných klinikách a pracovištích. 

Zavřené univerzity

Česká zemědělská univerzita v Praze kvůli nákaze profesora nemocí prodlouží zrušení výuky do neděle. Zavřená jsou i studijní oddělení. Veterinární univerzita v Brně také přerušila výuku.

Vláda zrušila cvičení

Obrana 2020. Krizové orgány, které měly cvičit reakci na tzv. hybridní válku, musí řešit situaci kolem koronaviru.

Papež negativní

Papeže Františka kvůli nachlazení testovali na koronavirus, výsledek byl ale negativní.

Hledají termíny UEFA

Unie evropských fotbalových asociací) sestavila pracovní skupinu, která bude pomáhat evropským soutěžím s možným odkládáním zápasů kvůli nákaze a hledáním náhradních termínů.

Veletrh nebude

Konat se nebude knižní veletrh v Lipsku, který měl začít 12. března.

Čína se stabilizovala

Počet nakažených koronavirem ve světě vzrostl, v Číně, odkud onemocnění pochází a kde se dosud nakazilo přes 80 000 lidí, se však situace stabilizovala.

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.